ROMCIM a finalizat constructia parcului eolian de la fabrica de ciment din Medgidia |
Producatori & Furnizori Publicat de AG&F 04 Nov 2024 12:12 |
Romcim, companie a Grupului CRH, a finalizat constructia parcului eolian care alimenteaza in mod direct fabrica de ciment din Medgidia, judetul Constanta.
Parcul eolian include 5 turbine, cu o capacitate instalata totala de circa 30 MW si o productie neta anuala estimata de aproximativ 80 GWh. Energia electrica produsa va fi utilizata in totalitate pentru consumul propriu al fabricii, acoperind un procent semnificativ din cantitatea de energie anuala necesara si asigurand o amprenta de carbon redusa pentru produsele realizate in fabrica.
Proiectul, demarat in august 2023, a beneficiat de fonduri nerambursabile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (Componenta C6.Energie, Masura de investitii I.1), care sprijina investitiile in noi capacitati de productie de energie electrica din surse solare si eoliene.
"Acest parc eolian marcheaza o etapa importanta pentru Romcim, in acord cu strategia noastra de sustenabilitate si obiectivul de zero emisii de carbon, contribuind la tranzitia energetica a Romaniei. Utilizarea energiei regenerabile in cadrul fabricii din Medgidia, permite Romcim sa raspunda cererii in crestere privind solutiile sustenabile in domeniul materialelor de constructii. Investind in tehnologii sustenabile, setam un nou standard pentru o productie responsabila in industria noastra si suntem entuziasmati de impactul pozitiv pe care acest parc eolian il are asupra operatiunilor noastre", a afirmat Frédéric Aubet, Managing Director Romcim.
Parcul eolian va produce energie regenerabila, contribuind la o reducere cu peste 40.000 tone de CO2 (calculat in raport cu factorul mediu ponderat national de emisii de CO2 pentru surse fosile) anual in mixul energetic national.
Lucrarile de constructii au fost executate de Porr Romania si IMSAT SA, iar turbinele au fost livrate si instalate de Nordex Group.
PORR Romania a executat pilotii forati pentru stabilizarea solului la 4 din cele 5 turbine, cu diametru de 800 mm si adancimi cuprinse intre 13 si 26 de metri, in numar de 29 bucati per fundatie, precum si drumurile de exploatare, platformele de montaj si platformele temporare de depozitare. Pe parcursul montajului turbinelor, compania a asigurat mentenanta acestora si interventiile la drumuri si platforme in urma precipitatiilor abundente.
Astfel, potrivit datelor Porr Romania, compania a a realizat 8,2 km drumuri piatra sparta sort 0-63, armata cu geogril, 5 fundatii cu diametrul de 30 de metri si inaltimea de 2,5 metri in ax, perimetral inaltime de 1,2 metri, plus cuzinetul central cu diametrul de 7 metri si inaltimea de 1,5 metri. Fiecare fundatie a presupus realizarea a circa 170 de tone armatura si 1.200 mc beton.
|