Agenda Constructiilor
Vineri, 14 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - SCADERI de pret la materii prime pentru fabricarea de polistiren si produse din PVC
SCADERI de pret la materii prime pentru fabricarea de polistiren si produse din PVC
Producatori & Furnizori Publicat de Cosmin Dincu 20 Aug 2019 06:53
In luna iunie 2019, de vreme ce cotatiile titeiului si produselor petroliere rafinate s-au diminuat intrucatva, iar cererea a fost destul de slaba, influentata de sezonalitate, producatorii de materiale polimerice au recurs, la randul lor, la diminuari, in conditile unei supraoferte, desi acestea indeplinesc doar partial expectativele clientilor.
Aceasta este doar una dintre concluziile celui mai recent raport cu privire la evolutia pretului polimerilor, elaborat de analistii de la Plastics News Europe (PNE), in cadrul careia se mai arata ca principalii producatori au fost obligati sa recurga la diminuari ale pretului la majoritatea produselor polimerice, insa pe anumite segmente aceasta masura a fost doar punctuala. Fiind nevoiti sa-si ajusteze din nou marja de profit, producatorii de polietilena de joasa densitate (L/LDPE) au reusit in iulie 2019 sa-si transfere doar limitat in pretul de comercializare diminuarea cotatiei bursiere a etilenei din iunie a.c. (care a fost de -75 de euro/tona). Pretul pentru L/LDPE a scazut, astfel, cu -75 de euro/tona in ultima luna, mai ales deoarece producatorii au avut succes in ceea ce priveste indeplinirea contractelor, la un pret relativ ridicat, in precedentele 30 de zile. Tot pe fondul regresului cotatiei etilenei cu -75 de euro/tona, ca urmare a scaderii pretului petrolului si a unei disponibilitati mai ridicate, producatorii de polietilena de inalta densitate (HDPE) au incercat sa-si ajusteze preturile in consecinta, in medie cu -10 euro pe tona, pentru a-si imbunatati marjele de profit si ca rezultat al importurilor la preturi competitive. In iulie a.c., acestia au practicat deja, in functie de sortiment, scaderi de pana la -75 de euro/tona, din cauza ajustarii ofertei, pe fondul unui regres al cererii si manifestarii unei atitudini laxe la achizitie, din partea clientilor.
Pretul polistirenului se ajusteaza corespunzator
In raportul citat se mai arata si ca producatorii de polipropilena (PP) au reusit, de asemenea, sa-si mentina profitabilitatea, dupa cateva luni de augmentare a marjei rentabilitatii, insa, de aceasta data, au fost obligati sa recurga la ajustari corespunzatoare ale pretului de aproape -10 euro/tona (inclusiv la diversi copolimeri), in prima etapa, fara sa transpuna integral diminuarea cotatiei propilenei. Ulterior, aceasta situatie nu a mai fost posibila, ceea ce a dus la reduceri cu pana la -80 de euro/tona. O combinatie de factori, precum lipsa cererii si oferta neadecvata acestei situatii, au restrans, mai ales in iulie, ambitiile producatorilor si astfel clientii si-au exercitat cerintele in conditii de superioritate, mai ales ca aprovizionarile masive pentru reconstituirea stocului au avut loc in lunile anterioare.
Insa, pretul polistirenului (PS) s-a prabusit pur si simplu in iulie 2019, ca urmare a unei scaderi considerabile a cotatiei de referinta a monomerului stiren, care a fost cu -143 de euro/tona mai scazuta, fata de luna precedenta. Pe termen scurt, s-au anuntat astfel posibile scaderi ale pretului la PS, de vreme ce cotatia de referinta a stirenului s-a stabilizat la circa 48 de euro pe tona. Producatorii vor reusi totusi sa-si mentina marjele actuale, practicand inclusiv stabilizari la preturile PS cu destinatie generala, care s-au tranzactionat insa la cotatii cu 48 de euro pe tona mai reduse ca in luna anterioara. Cu toate acestea, se anticipeaza ca pe termen mediu disponibilitatea materialelor va fi relativ redusa si, odata cu finalizarea sezonului de mentenanta a unitatilor de productie (dintre care multe vor fi din nou deschise), oferta limitata, chiar si in conditiile unor preturi ceva mai mari ca in prezent, ii va determina pe procesatorii de polistiren sa-si actualizeze stocurile, de vreme ce actualmente cererea continua sa fie nesustenabila, chiar si in acest context competitiv.
Producatorii de policlorura de vinil (PVC) au reusit in prima faza sa-si mentina marjele de profit, cu precadere in iunie, ca urmare a mentinerii initiale a cotatiei de referinta pentru etilena. In iulie, acestia au incercat sa mentina preturile sub reducerea cotatiei de referinta a etilenei, dar partenerii lor (procesatorii de PVC) nu au acceptat o asemenea strategie si pretul la PVC s-a aliniat integral cu reducerea cotatiei etilenei . Cererea a fost rezonabila pentru aceasta perioada a anului, mai precis a fost afectata de factorul sezonier.
In luna iulie, preturile la polietilena tereftalata (PET) au scazut cu -85 de euro/tona, ca urmare a costurilor foarte reduse ale materiilor prime, in conditiile unei cereri extrem de spabe. Dupa mai multe cresteri anterioare, cotatia paraxilinei a scazut abrupt inca din luna iunie a.c., in timp ce cotatia glicolului monoetilenic s-a diminuat la randul sau. Cererea sezoniera a fost relativ scazuta, dupa cum era de asteptat, pentru ca sezonul specific realizarii recipientelor nu este nicidecum cel estival, in timp ce oferta s-a plasat la niveluri prea mari fata de cerere, desi, cel putin pentru moment, producatorii de PET ar reusit sa limiteze diminuarea pretului la maximum -70 de euro pe tona, dupa cum se concluzioneaza in raport.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiSISECAMALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
siniat
CDS
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
strabag nivel 1
ness project
leviatan
EDIT-Structural
rigips
quadratum
Ubitech
theda mar
viarom
noark
CONCEPT STRUCTURE
konsent
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
top 500
AICPS_30
econet
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander