SYMMETRICA: Crestere de 15% a afacerilor din primul semestru al acestui an |
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 11 Aug 2023 06:20 |
Piata de elemente prefabricate mici din beton a inregistrat o crestere valorica de circa 20% in 2022, raportat la nivelul anului anterior, la aproximativ 192 milioane de euro. Evolutia a fost determinata de majorarile de preturi inregistrate pe tot parcursul anului trecut, in timp ce volumul de vanzari de pe piata a avut un avans de circa 15%, potrivit datelor Symmetrica, lider al pietei locale de pavele si pavaje din beton. In primul semestru al acestui an, piata de profil a inregistrat o evolutie pozitiva, influentata in principal de conditiile meteo favorabile, nu neaparat de numarul de lucrari noi.
"Suntem rezervati cand vine vorba de evolutia pietei in 2023. Toate dificultatile din 2022 se vor mentine si in acest an si vor avea un efect direct pe tot lantul de aprovizionare, iar scaderea puterii de cumparare isi va spune cuvantul. Conform INS, in primele 4 luni numarul autorizatiilor de construire pentru cladirile rezidentiale a scazut cu circa 26%, tendinta descrescatoare resimtindu-se si pe livrarile catre sectorul rezidential", a declarat Sebastian Bobu, directorul executiv al Symmetrica.
In acest context, in prima jumatate a anului 2023, compania a inregistrat un avans de aproximativ 15% in comparatie cu 2022, progres motivat in principal de vremea favorabila, care a permis desfasurarea eficienta a activitatilor si a contribuit la cresterea volumului lucrarilor finalizate. De asemenea, managerul Symmetrica mentioneaza si cresterea cererii pe partea de infrastructura, care a avut un impact pozitiv asupra performantei companiei in aceasta perioada.
"Fara indoiala, anul curent a adus noi provocari pentru compania noastra si pentru industria in care activam. Ne confruntam cu un mediu inflationist si imprevizibil, care afecteaza modul in care ne desfasuram activitatile. Aceasta provocare este resimtita si de catre clientii nostri, deoarece puterea de cumparare a scazut, iar increderea consumatorilor in cheltuielile pentru achizitii noi se va recastiga treptat. Cu toate acestea, observam deja o usoara scadere a inflatiei si, daca previziunile BNR se mentin la fel pana la sfarsitul anului, suntem optimisti ca vom vedea imbunatatiri in piata", a explicat Sebastian Bobu.
Adaptare permanenta a strategiilor de preturi
Conform datelor Symmetrica, o provocare semnificativa in acest an este adaptarea constanta a strategiilor de preturi pentru a face fata costurilor in crestere. "Incercam sa gasim solutii eficiente, care sa satisfaca nevoile specifice ale clientilor nostri, in ciuda acestor dificultati financiare. De asemenea, in continuare, ne confruntam cu o lipsa de personal si cu o fluctuatie ridicata a angajatilor, ceea ce face din ce in ce mai dificila atragerea si pastrarea talentelor in companie, ca in anii anteriori. Cu toate acestea, investitiile realizate in 2022 si posibilitatea de a ne extinde liniile de business prin accesarea tot mai multor proiecte pe zona de reabilitate a retelelor de apa si canal au contracarat valul de efecte negative venit din piata", a adaugat Sebastian Bobu.
Potrivit managerului, in acest moment pe piata se resimte o stagnare a preturilor materiilor prime, chiar o scadere in unele situatii, cum ar fi pretul pentru otel-beton. "Credem ca preturile sunt deocamdata stabile si nu vor fi modificari semnificative, asa cum au fost in 2022", a precizat Sebastian Bobu.
Maturizare a pietei si crestere a interesului pentru produse superioare
Piata din Romania este intr-un proces continuu de educare, iar acest lucru este vizibil si in ponderea gamelor superioare pentru care opteaza clientii. Conform datelor Symmetrica, daca in urma cu 5 ani circa 60% din vanzari erau reprezentate de produsele clasice, gri, iar colectiile de design, in diverse culori sau chiar in mixuri de nuante, insemnau doar 25% din piata, astazi asistam la o crestere constanta pentru a doua categorie, care ajunge la peste 35%.
"Din perspectiva vanzarilor noastre, putem observa ca proiectele de infrastructura reprezinta circa 35% din total, in timp ce proiectele rezidentiale contribuie cu aproximativ 30%. In acelasi timp, lucrarile comerciale sau industriale insumeaza 35% din totalul vanzarilor. Diversitatea portofoliului nostru ne permite sa beneficiem de un mix echilibrat de activitati si sa ne adaptam la cerintele si oportunitatile diferitelor sectoare ale pietei", a mai spus Sebastian Bobu.
Potrivit acestuia, daca in trecut pavelele erau alese de catre clientii rezidentiali preponderent in functie de criteriul pretului, acum acestia pun tot mai mult accent pe design, culorile deosebite si mai ales pe calitatea produselor. Acest lucru este determinat cu precadere de educarea continua a pietei si de cresterea gradului de constientizare a faptului ca un proiect de amenajare al spatiului exterior trebuie realizat cu materiale de calitate pentru a rezista in timp.
Cand vine vorba de constructorii proiectelor rezidentiale, comerciale sau industriale, alegerea pavelelor are la baza mai degraba criteriul calitatii si pe cel al pretului, dar nu in mod special si designul produselor. Sebastian Bobu spune ca acestia cauta pavaje durabile, cu specificatii precise in ceea ce priveste rezistenta la trafic intens si la apa.
"Pe de alta parte, o alta categorie importanta pentru Symmetrica este reprezentata de proiectele de infrastructura. In acest caz, pretul este principalul aspect care conteaza pentru antreprenor. Pe zona de infrastructura monumentala precum zonele de interes public sau piatetele, solicitarile arhitectilor peisagisti sunt mai complexe, fiind cerute pavaje cu impact vizual puternic sau chiar modele personalizate", a explicat Sebastian Bobu.
Investitii in productie si noi proiecte de referinta
In 2022, Symmetrica a finalizat retehnologizarea fabricii din Veresti, Suceava si am inaugurat unitatea din Solca, Suceava, in urma unei investitii totale de peste 11,5 milioane de euro, consolidandu-si pozitia competitiva pe piata din zona Moldovei. De asemenea, compania a creat si primul hub tehnologic si de productie Symmetrica, la Doaga - Marasesti (judetul Vrancea) prin achizitionarea fabricii Somaco Holding.
"Mai mult de atat, suntem in plin proces de investitii pentru noi extinderi si unitati noi de productie. De curand am creat cel de-al doilea hub de productie din cadrul companiei, prin inaugurarea unei noi fabrici pe platforma din parcul industrial Prejmer, si am inaugurat o noua fabrica de productie in localitatea Ovidiu, Constanta. Toate acestea vor avea un impact pozitiv in business, Symmetrica avand astfel posibilitatea de a acoperi cererea venita din mai multe zone geografice ale tarii", a subliniat Sebastian Bobu.
Recent, Symmetrica a lansat si un nou catalog, care vine cu produse noi, premium, din gama Select, inclusiv o colectie noua de produse unice pe piata din Romania - Abrasio. Sunt produse speciale, realizate cu tehnologii de ultima generatie, produse care permit amenajari peisagistice spectaculoase.
Printre proiectele importante pentru care compania a asigurat livrarea de servicii si produse se afla: Axa rutiera strategica 1 Iasi-Suceava, reparatii si intretinere strazi in Baia Mare, Satu Mare, Focsani, Constanta, Tecuci, Vaslui, Iasi, Bacau, precum si realizarea de trotuare si parcari pentru Sectorul 3 din Bucuresti.
Symmetrica detine, in total, noua unitati de productie in Romania, in Veresti (Suceava), Podul Iloaiei (Iasi), Bolintin Vale (Ilfov), Prejmer (Brasov), Cociu (Bistrita-Nasaud), Marasesti (Vrancea), Zimandu Nou (Arad), Solca (Suceava) si Ovidiu (Constanta).
|