Agenda Constructiilor
Vineri, 24 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - SIEMENS pregateste Alba Iulia sa devina un oras inteligent
SIEMENS pregateste Alba Iulia sa devina un oras inteligent
Produse & Tehnologii Publicat de Elena Icleanu 13 Iul 2017 17:02
Pentru a deveni oras inteligent, Alba Iulia trebuie sa implementeze investitii in conectivitate, transporturi si energie evaluate la circa 227 milioane de euro, beneficiile directe si indirecte ale unui asemenea demers fiind cuantizate la circa 532 milioane de euro, in 35 de ani. Pe langa beneficiile ce pot fi valorificate, locuitorii municipiului ar avea o viata mai usoara si mai sanatoasa. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de Siemens in parteneriat cu Primaria municipiului Alba Iulia si denumit "Smart Cities Research".
Cercetarea a fost initiata anul trecut si a inclus orasul Alba Iulia, alaturi de Aberdeen si Londra din Marea Britanie, Bruxelles (Belgia) si cartierul Kartal (Turcia). In cazul municipiului Alba Iulia, analiza a vizat trei domenii prioritare: conectivitate, transporturi si energie, trasand directiile de investitii, estimand costurile si beneficiile si creionand urmatorii pasi pentru oras.
"Prezentul ne ofera oportunitatea de a construi orasele pe care ni le dorim, cu ajutorul tehnologiilor actuale. Prin includerea orasului Alba Iulia in studiul global «Smart Cities Research» ne-am propus sa demonstram potentialul concret al unui oras din Romania de a se transforma intr-un oras al viitorului, cu o structura urbana conectata, deschisa, prietenoasa cu mediul si cu un consum redus de resurse. Tehnologiile inteligente pot fluidiza traficul si scadea numarul accidentelor, pot eficientiza consumul energetic sau oferi flexibilitate producatorilor industriali. Astfel, ele fac viata mai usoara pentru fiecare dintre noi", a declarat George Catalin Costache, CEO al Siemens Romania.
 
Investitiile propuse vizeaza trei domenii majore
In ceea ce priveste conectivitatea, tehnologiile analizate in studiu sunt orientate catre imbunatatirea experientei turistice, a cresterii numarului de vizite si a sumelor cheltuite de turisti pe perioada sederii in Alba-Iulia si includ: o platforma turistica integrata, WiFi gratuit extins, serviciu de inchiriere a bicicletelor electrice, beaconi de geolocatie si realitate augmentata si posibilitatea obtinerii de bilete online pentru transportul in comun.
In domeniul transporturilor, una dintre tehnologiile propuse este reprezentata de senzorii operationali, ce permit colectarea informatiilor din infrastructura de transporturi, ajutand la crearea unui inventar al activelor si conditiei in care acestea se afla. Sistemul este mai eficient decat varianta colectarii manuale a datelor si aduce beneficii indirecte, cum sunt reducerea accidentelor sau scaderea numarului de drumuri inchise. Planificarea in timp real a calatoriilor si sistemele de parcare inteligente sunt de asemenea tehnologii cu impact pozitiv asupra mobilitatii turistilor si locuitorilor orasului.
Din punct de vedere energetic, Alba Iulia si-a asumat reducerea emisiilor de CO2 cu 20% pana in 2020, iar tehnologiile inteligente sunt o componenta esentiala pentru atingerea acestui scop. Potrivit studiului, investitia intr-un sistem inteligent de control al iluminatului stradal este cea mai avantajoasa din perspectiva randamentului pe termen scurt. Cercetarea arata ca un program de iluminat inteligent ar putea genera economii la electricitate de 14 GWh, bazat pe o reducere de 73% a consumului de energie pentru iluminat. Aceasta economie este echivalentul cererii de energie a 5.000 de locuitori, anual.
In plus, pe termen lung, investitiile in retele electrice inteligente ar genera beneficii de peste 300 de milioane de euro. Tehnologiile de integrare a energiei regenerabile in retea sau utilizarea contoarelor inteligente se numara printre sistemele ce aduc beneficii importante, conform analizei Sismens.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesSISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTEhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
CDS
EURO BUILD
leviatan
Arduro
SSAB
Ubitech
MAKITA
concelex
theda mar
Acvatot 2019
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
VEGO
noark
ELECTROGRUP
konsent
SIGM
AED
rigips
GEWISS
quadratum
EDIT-Structural
MCA
DRS

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<