Andreea Paul, INACO: Oportunitatile aduse de criza COVID-19 sunt fantastice |
Punct de vedere Publicat de Elena Icleanu 23 Mar 2020 15:01 |
VUCA (vulnerability, uncertainity, complexity, ambiguity) este un concept al guvernantei individuale, corporative si nationale care surprinde cel mai bine criza medicala actuala, pe care il discut an de an cu studentii mei de la Facultatea de Relatii Economice Internationale, la studiile masterale. Nu mi-am imaginat ca vor fi nevoiti sa-l resimta atat de fidel si de repede pe propria lor piele, ca le sunt atat de utile acum concluziile noastre despre strategiile reusite si erorile de adaptare individuala, corporativa, locala, regionala sau nationala intr-o lume plina de vulnerabilitati, incertitudini, complexitate si ambiguitati.
Impartasesc cateva dintre aceste concluzii si aici:
• Esecul este parte a succesului. Cei mai de succes oameni din lume au facut mai multe greseli decat restul. Asadar, sa fim curajosi si creativi.
• Nu esuezi decat atunci cand renunti. Pana atunci inveti. Esecul adevarat este acela din care nu inveti absolut nimic. Asadar, sa invatam din fiecare criza.
• Nu ai succes cu adevarat pana nu reusesti sa-i ajuti pe altii sa aiba succes. Asadar, nu ezita sa intinzi o mana de ajutor zilnic celor care au nevoie. Zilele acestea am devenit mai multi mai buni, avem mai multi voluntari in cauze nobile. Cine nu reuseste asta acum, pierde pe termen lung!
Odata intelese acestea, hai sa nu ne irosim energiile in tot felul de frici, sa vedem oportunitatile si sa facem “ceva” in acest sens.
Oportunitatile aduse de criza COVID-19 sunt fantastice
• Ne spalam mult mai atent si mai des. Igiena publica si privata redevine o prioritate. Responsabilitatea civica si etica societala devin esentiale. Repetarea timp de 3 saptamani a acestor noi practici de igiena individuala si institutionala dezvolta reactii pavloviene, iar criza actuala va dura mai mult. Mai curati devenim mai sanatosi. Un castig!
• Ne disciplinam. Regulile mereu ocolite, principiul “lasa ca merge si asa” costa vieti umane, fie ca e vorba de reactii nesabuite individuale sau institutionale, de incapacitatea publica de a pregati vara sanie si iarna caruta, pentru a nu mai continua cu gestionarea bugetelor publice pe deficite in vremuri bune. Un castig!
• Cunoasterea se democratizeaza. Accesul digital liber, gratuit, la toate domeniile cunoasterii deschid fanstatice oportunitati, pentru copii, adulti sau seniori deopotriva, de neimaginat pana acum o luna. Timpul petrecut acasa ne ajuta sa ne gasim sau sa ne dezvoltam pasiunile, sa ne cultivam noi abilitati personale, sa ne antrenam atitudinea de invingator. Un castig!
• Ne alfabetizam digital si tehnologic mai repede decat in vremuri normale, inertiale in dezvoltare, totul avand in centrul OMUL. Au dovedit profesorii si elevii ca pot! Au dovedit institutiile publice ca pot! Cu “te rog frumos” nu a prea functionat! Nevoia i-a impins la actiuni ferme. Companiile sunt mai versatile si pregatite, dar si aici salturile au fost semnificative prin tele-munca si colaborarea digitala pe echipe, ca sa dau cateva exemple. Un castig! Niciodata nu am primit la INACO atat de multe solicitari dinspre scolile din tara sa cream continut digital educational, sa cream Smart Lab-uri – laboratoare educationale digitale inteligente si sa instruim profesorii, asa cum primim in aceasta perioada. Probabil drumul de la cele 4 Smart Lab-uri functionale, pe care le-am facut inaintea declansarii crizei medicale, pana la cele 6200 de scoli s-a scurtat bine de tot din pricina acestei crize.
• Comertul on-line, creatorii de solutii digitale, producatorii de produse de igiena, medicamente si de aparate medicale sunt castigatori in aceste vremuri. Producatorii locali recastiga terenul comercial pierdut in fata importatorilor si au sansa de a deveni superproductivi, capabili sa faca fata in viitor la redeschiderea granitelor si la concurenta globala. Un castig!
• Antreprenorii si managerii sunt mult mai atenti la proprii lor angajati. Cine isi pierde oamenii isi pierde compania. Un castig!
• Cercetarea si inovarea romaneasca, cenusaresele bugetului public, recastiga terenul bine-meritat. Se cauta solutii tehnologice si medicale romanesti, prototipurile de roboti medicali pentru igienizare si asistenta medicala, drone pentru livrari la domiciliu, printarea 3D a componentelor medicale necesare si nu numai (aici si aici) … Un castig!
• Somerii de azi pot fi antreprenorii de maine, angajati in noi domenii de activitate, in expansiune – Ghidul Meseriilor Viitorului e mai util ca oricand, profesori de IT sau limbi straine in scoli … la mare, mare cautare astazi si in viitor. Un castig!
Ce mai putem face pentru somerii de azi? Consiliere vocationala pentru tineri si adulti, cu sprijinul membrilor comunitatii noastre de profesionisti voluntari ai INACO.
*** Articol semnat de Andreea Paul, presedintele INACO - Initiativa pentru competitivitate
|