Agenda Constructiilor
Vineri, 22 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Punct de vedere - Cresterea TVA si o noua taxa pe tranzactii risca sa blocheze piata imobiliara
Cresterea TVA si o noua taxa pe tranzactii risca sa blocheze piata imobiliara Imprimare Email
Punct de vedere Publicat de AG&F 18 Aug 2023 11:56
Putem privi domeniul imobiliar ca pe o varianta micro a modului in care functioneaza economia nationala. Oricand avem dubii legate de stadiul economic in care suntem si ne lipsesc reperele, o scurta analiza a sectorului constructiilor ne ofera un indiciu relevant despre situatia noastra reala. Explicatia nu este complicata, imobiliarele reprezinta motorul intregii economii pentru o natiune emergenta, un domino prin excelenta, crescator sau descrescator, dar care antreneaza piata terenurilor, a constructiilor cu tot ce presupune o arie foarte larga a materialelor de constructii, a elementelor folosite la finisaje.
Apoi intra automat in scena alte sectoare precum industria mobilei si, mai departe, consumul pe care il presupune achizitia de electrocasnice si toate celelalte. Daca sunt case mai multe, creste si tendinta de a achizitiona o masina, iar autoritatile trebuie sa investeasca in infrastructura. Schematic, asa stau lucrurile, putem vedea cu usurinta ca, daca domeniul imobiliar incetineste, la fel se va intampla si cu industriile direct legate de acesta.
Asadar imobiliarele antreneaza parte importanta din economie. Si pentru ca este o zona atat de importanta, se justifica sa ne luam masuri de precautie suplimentare in momentul in care vrem sa intervenim la sistemul de impozitare si TVA. Cum Romania se lupta sa micsoreze deficitul, unii planifica sa creasca taxa pe valoare adaugata si in zona imobiliara. In acest moment, pentru locuintele care au valoarea sub 120.000 de euro si mai mici de 120mp, TVA este de 5% si masura a tinut piata imobiliara in priza, iar multe familii au avut acces mai facil la un apartament sau la o casa.
 
TVA 9% pentru locuinte va dauna intregii economii
Trecerea TVA la 9% pentru aceste locuinte mai mult va dauna intregii economii decat sa contribuie la bugetul de stat. De ce? Pentru ca, asa cum stie foarte mare parte a populatiei care s-a confruntat cu zona imobiliara, costurile de la achizitia unei locuinte nu inseamna doar banii platiti unui dezvoltator imobiliar. Nou taxa notariala ce se vrea introdusa pe toate tranzactiile imobiliare, indiferent de valoarea lor, ajunge la 5%, iar cu totul, putem estima cresterile pentru locuinte de pana la 120 mp la 9%. Pentru locuintele de peste 120 mp si cu valoare de peste 120.000 de euro TVA ramane 19%, dar de fapt se mai adauga si aici taxa noua taxa notariala. Deci si rezidentialul premium va fi afectat. Si toate aceste costuri le vor suporta clientii finali, eventualii beneficiari de noi locuinte care cel mai probabil vor decide sa amane planurile contribuind astfel la un blocaj prelungit.
Aceasta crestere vine intr-un context cum nu se poate mai rau pentru ca domeniul imobiliar da semne serioase de incetinire dupa doi ani in care preturile caselor a crescut si cu 50%. Cresterea pretului la energie si la materialele de constructii, rearanjarea lanturilor de aprovizionare, inflatia uriasa, costurile ridicate in piata terenurilor, perspectiva razboiului la granita, concomitent cu eventuala renuntare la facilitatile din domeniul constructiilor va pune o presiune atat de mare pe dezvoltatorii imobiliari de rezidential si office, incat va rezulta nu coborarea preturilor, ci urcarea lor. Marile centre urbane tin sus pretul imobiliarelor (medie in jur de 1500 euro/mp la nivel national), iar daca adaugam toate celelalte vulnerabilitati si dificultati, vom constata ca de taxe noi nu avea acum nevoie piata.
 
Numarul de clienti este in scadere
Astazi, tot mai multi dezvoltatori imobiliari arata ca numarul de clienti este in scadere si nu doar din cauza preturilor caselor, ci si pentru ca sistemul bancar a fost nevoit sa acorde credite imobiliare in conditii mai restrictive. Avans ridicat, procent scazut pe venituri raportat la valoarea ratei, conditii noi pentru creditare, atat pentru creditele ipotecare, imobiliare cat si de consum. In aceste conditii, a creste TVA in acest sector e ca si cum am construi diguri in locuri in care apele se retrag, in zone in proces de desertificare. Si, asa cum am aratat la inceput, domeniul imobiliar atrage dupa sine si multe alte sectoare din economie, de data asta in jos din nefericire.
Si inca nu e tot. Se pare ca lucratorii din constructii vor plati contributiile la sanatate, adica 10% din venitul brut, desi pana acum acestia erau scutiti in acest sens. Aici masura afecteaza sectorul imobiliar, dar adevarata lovitura se da impotriva acelor oameni care, dupa ce au lucrat ani buni in strainatate, incepeau sa revina alaturi de familiile lor din tara si cu ajutorul unor masuri de sprijin precum aceasta scutire.
Totodata, piata de office creste concomitent cu serviciile si cu sectorul IT. Am aratat, intr-un editorial recent, ca anularea facilitatilor, in parte sau totalitate, acordate acestui sector strategic va afecta comunitati mari care traiesc si au prosperat pe baza acestei spectaculoase evolutii (ex. Iasi sau Cluj-Napoca). Cine va mai ridica pentru a inchiria birouri daca firmele de IT nu mai vin in Romania sau daca decid sa plece?
Studiu de impact? Nu ar folosi celor care doresc asemenea masuri prea mult pentru ca ar confirma ceea ce se observa de la distanta, si anume ca ne pregatim pentru un blocaj imobiliar din care va trebui sa iesim la un moment dat tot prin masuri de sustinere a pietei. Cu taxe mai mari din activitate mai putina nu vom micsora deficitul. Este important sa acoperim deficitul, dar daca pretul este amputarea unor domenii precum cel imobiliar (sau industria cartii despre care am scris recent), atunci ar fi mai bine pentru toata lumea sa gasim alte solutii.
 
*** Autor: Alexandru Muraru, Deputat PNL si presedintele PNL Iasi. Este doctor in stiinte politice, cercetator stiintific si cadru didactic in Departamentul de Stiinte Politice, Relatii Internationale si Studii Europene din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTETotalEnergieshiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
AED
viarom
Ubitech
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
rigips
concelex
ELECTROGRUP
BogArt
SIGM
leviatan
VEGO
strabag nivel 1
CDS
konsent
quadratum
Acvatot 2019
EDIT-Structural
Arduro
DRS
noark
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
ness project
MAKITA

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<