Este necesara modificarea urgenta a legislatiei privind consolidarea cladirilor |
Punct de vedere Publicat de Elena Icleanu 22 Ian 2016 17:29 |
In 2015, nicio cladire cu "bulina rosie" din Bucuresti nu a fost consolidata, desi sute de imobile se pot prabusi usor in cazul unui cutremur de magnitudine mai mare. Potrivit datelor Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), in Capitala exista un numar total de 356 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic, din care 179 prezinta pericol public, alte 307 imobile sunt incadrate in clasa a II-a de risc seismic, in timp ce inca 1.591 de cladiri sunt expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic si incadrate in categorii de urgenta, dar nu sunt incadrate in clasele de risc seismic corespunzatoare (conform Codului de evaluare antiseismica P100-3/2008). In aceasta situatie, lista imobilelor consolidate nu depaseste 70 de cladiri, din care, in ultimii zece ani, au fost consolidate numai 42 incadrate in clasa I de risc seismic.
Reprezentantii PMB spun ca proprietarii nu sunt cooperanti in realizarea formalitatilor pentru demararea procedurilor de proiectare si executie, in contextul in care, pentru un asemenea demers, este necesar ca toti proprietarii apartamentelor sa-si dea acordul. "Dupa aprobarea programului de actiuni pe 2015, institutia noastra (n.r. PMB), prin directia de specialitate, a transmis notificari unui numar de 36 de asociatii de proprietari/ proprietarilor in vederea actualizarii/ completarii documentelor existente, precum si desemnarea unui reprezentant care va participa la contractarea proiectarii si executiei lucrarilor de interventie. Ca urmare a acestui fapt, la finele anului 2015, au fost semnate doar 5 conventii civile pentru executie si 7 de proiectare, conventii civile necesare declansarii procedurilor de achizitie publica. Restul proprietarilor nu au raspuns notificarilor pentru completarea documentelor care stau la baza incheierii contractelor de proiectare si executie. Reamintim ca, pentru demararea procedurilor de achizitie publica pentru contractarea proiectarii si executiei imobilelor este necesar ca toti proprietarii apartamentelor sa isi dea acordul", au explicat reprezentantii PMB.
Probleme intampinate de PMB in actiunile de consolidare a cladirilor:
Avand in vedere aceste dificultati, Primaria Municipiului Bucuresti a solicitat, in mai multe randuri, modificarea radicala a legislatiei in domeniul consolidarilor. In acest sens, au fost organizate si continua intalnirile cu toti factorii de decizie (Guvernul Romaniei, Parlamentul Romaniei, MDRAP - Comisia pentru reducerea riscului seismic, Ordinul Arhitectilor din Romania etc.), in vederea solutionarii problemelor existente.
Propunerile PMB privind modificarea si completarea legislatiei in domeniu, sunt:
Mai mult, potrivit PMB, in prezent, nu exista o baza legala privind finantarea de la bugetul local a cheltuielilor aferente actiunilor intreprinse de proprietarii din cladirile in care exista proprietate de stat in cota-parte indiviza din proprietatea comuna, in cuantum minim (pana la 10%). (OUG nr. 34 si legea finantelor publice locale, doar HCGMB /actiune in instanta). "Din cauza tuturor acestor probleme este dificil a se atinge nivelul de performanta privind consolidarea tuturor cladirilor de locuit, cu pericol de prabusire, existente in municipiul Bucuresti, pana la incidenta unui potential cutremur major", mai precizeaza reprezentantii Primariei Capitalei.
Avand in vedere toate aceste considerente, PMB admite ca singurele masuri pe care le poate lua pentru protectia populatiei, in eventualitatea unui cutremur cu magnitudine mare, sunt cele in baza Legii nr. 481/2004, republicata - privind protectia civila.
Masurile Municipalitatii conform Legii nr. 481/2004, republicata, privind protectia civila
Primaria Municipiului Bucuresti a pus in practica protocolul semnat cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti pentru dotarea completa cu materiale si echipamente a 12 sali de sport, folosite, in situatii de urgenta, ca tabere de sinistrati (cate doua in fiecare sector). Astfel, s-au facut investitii pentru asigurarea independentei celor 12 sali de sport, care au fost dotate cu paturi, paturi, generatoare independente de energie si truse individuale de supravietuire. De asemenea, au fost realizate puturi de mare adancime in curtea celor 12 institutii de invatamant. Fiecare unitate scolara are, astfel, o capacitate de cel putin 150 de locuri pentru situatii de urgenta.
Mai mult, Arena Nationala a fost dotata si utilata cu echipamente si materiale specifice situatiilor de urgenta, asigurand inca 20.000 de locuri pentru situatii de urgenta. Aceste masuri au fost luate conform Protocolului incheiat cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, in care, la capitolul al II-lea, se mentioneaza "Asigurarea, in eventualitatea producerii unor calamitati naturale sau oricaror alte situatii de urgenta, a unui spatiu pentru adapostirea provizorie a unora dintre persoanele afectate".
Conform legislatiei in vigoare, Municipalitatea a reusit dotarea integrala cu truse de prim-ajutor a tuturor apartamentelor de locuinte din imobilele expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic care prezinta pericol public, ca parte a strategiei de protejare a populatiei de efectele unei calamitati naturale. Trusele de prim-ajutor cuprind kit-uri de supravietuire complete, mancare si apa cu termen lung de valabilitate.
|