Noul normal: 10 feluri in care criza de coronavirus schimba industria constructiilor |
Punct de vedere Publicat de Elena Icleanu 31 Aug 2020 05:10 |
In numai doua luni, criza generata de coronavirus si de masurile luate pentru limitarea raspandirii pandemiei au schimbat major modul in care se lucreaza in toate domeniile, inclusiv in sectorul de constructii, iar foarte multe dintre acestea se vor mentine si dupa incheierea crizei. Pe cele mai multe santiere, chiar daca nu au fost inchise in aceasta perioada, modul de lucru s-a modificat substantial pentru a se respecta regulile de siguranta, igiena si distantare sociala. In plus, mai mult de 35.000 de contracte de munca au fost incetate, intr-un sector care in urma cu nici doua luni era nevoit sa importe muncitori din Asia.
De la reinnoirea regulilor de securitate la locul de munca, pana la termene mai lungi de livrare a proiectelor si modificari substantiale in organizarea fortei de munca, noul coronavirus a adus schimbari majore de perspectiva, in special pe marile santiere.
Noua normalitate se defineste in aceasta perioada si am identificat zece moduri in care aceasta se va manifesta in sectorul de constructii.
1. Santierele vor fi mai curate si mai sigure
Noul coronavirus a adus in prim-plan importanta sanatatii si sigurantei muncitorilor, si antreprenorii au reactionat imediat prin implementarea lucrului in schimburi, verificari ale temperaturii angajatilor si dezinfectarea atat a spatiilor de munca frecvent utilizate, cat si a utilajelor si echipamentelor utilizate. Constructorii au mai implementat si diferite masuri de distantare sociala a lucratorilor, au asigurat echipamente de protectie medicala (in principal masti) pentru acestia si au instalat pe santiere dispensere de sapun lichid sau dezinfectant pentru angajati.
In plus, angajatorii, inclusiv cei din constructii, vor trebui sa fie mai flexibili din toate punctele de vedere, mai creativi, si sa identifice noi modalitati in a realiza unele lucruri diferit fata de cum le-au facut timp de multi ani.
2. Distantarea va deveni norma, prin tehnologie
Regulile de distantare sociala la locul de munca este posibil sa continue si dupa ridicarea starii de urgenta. Ne putem astepta sa vedem mai putine activitati de grup si proceduri si protocoale mult mai bine definite pentru cele mai multe procese de rutina. Necesitatea distantarii sociale a schimbat modul in care constructorii interactioneaza cu echipele de proiect, clienti si alte parti implicate, iar companiile au dezvoltat noi metode unice de a ramane conectate. Conferintele online sunt deja o obisnuinta, acestea derulandu-se chiar si cu participarea reprezentantilor ministerelor care gestioneaza lucrari publice. Sunt companii, multinationale in principal, care si-au dezvoltat propriile instrumente de comunicare, prin web.
3. Extinderea unor termene de executie
Multe dintre masurile de siguranta care se vor impune pe santiere, in special in cazul proiectelor de amploare, vor adauga o perioada de timp la termenul final de executie. Constructorii nu vor mai putea avea la fel de multi oameni, in acelasi timp, pe santiere, ceea ce va trebui luat in considerare din momentul initial al lansarii ofertei de executie sau de la participarea la licitatie, in cazul proiectelor publice.
4. Regimul de telemunca va deveni normalitate
Pandemia de coronavirus a schimbat si modul in care lucreaza si departamentele administrative ale companiilor de constructii. Nevoiti sa stea acasa, multi angajati de la birouri au continuat sa lucreze remote, bazandu-se pe tehnologii precum videoconferinte, email sau mesagerie pentru a ramane conectati. Acest experiment national de telemunca ii va determina pe unii manageri sa se gandeasca sa permanentizeze aceasta practica, ceea ce ar putea genera economii de costuri pentru companii in momentele post-pandemie, in care cele mai multe firme vor avea dificultati financiare.
5. Asociatiile si patronatele castiga teren
Inca de la decretarea starii de urgenta, principalele asociatii si organizatii patronale din sectorul constructiilor s-au implicat activ in gestionarea crizei si si-au reprezentat foarte bine membrii si chiar intreaga piata de constructii si mediul de afaceri in relatia cu autoritatile statului. Prin actiuni pro-active si mentinerea unei legaturi stranse cu Guvernul prin propuneri si masuri, asociatiile de profil au reusit sa tina santierele operationale si sigure, dar si sa sprijine companiile membre care nu si-au putut continua activitatea. In timpul crizei, asociatiile au fost “vocea” companiilor care au trebuit sa decida daca inchid santierele sau continua lucrul si, cu siguranta, tot aceste organizatii vor veni cu solutii pentru rezolvarea problemelor legate de forta de munca din perioada post-criza.
6. Tipul de proiecte cerute pe piata se va schimba
Criza de coronavirus va schimba foarte mult cererea din domeniul constructiilor, in ceea ce priveste tipurile de proiecte care vor fi dezvoltate cel putin pe termen scurt si mediu. Cererea de proiecte din domeniul ospitalitatii, retail si de divertisment ar putea scadea foarte mult in perioada urmatoare, in timp ce constructiile de spitale/ unitati sanitare si alte fabrici/ depozite legate de sistemul medical vor lua amploare.
Un alt sector care nu va fi afectat va fi cel logistic si de depozitare, avand in vedere necesitatea de a se lucra cu stocuri mai mari, dar si cresterea comertului online.
Alte proiecte care vor sustine piata in anii urmatori vor fi cele de infrastructura si rezidentiale.
7. Lanturile de aprovizionare se pot modifica
Criza de coronavirus a generat modificari substantiale la nivelul relatiilor comerciale dintre tari, importurile se desfasoara mai greu si sunt mai costisitoare, iar carantinarea Chinei timp de mai multe luni nu poate sa nu lase efecte inclusiv in aprovizionarea companiilor din Romania. Toate acestea vor genera, cel putin pe termen scurt, poate si mediu, o necesitate de recalibrare a lanturilor de aprovizionare, inclusiv la nivelul societatilor de constructii.
Extinderea si diversificarea productiei interne reprezinta o solutie optima pentru rezolvarea acestor probleme pe termen lung, la nivelul intregii economii, cu beneficii net superioare pentru economia interna, chiar daca implementarea acesteia poate dura mai mult timp.
8. Cresterea gradului de utilizare a sistemelor modulare
Un accent sporit pe siguranta lucratorilor va determina necesitatea mutarii unor operatiuni in afara santierelor. Desi sectorul de constructii a devenit tot mai familiar, in ultimii ani, cu utilizarea sistemelor prefabricate, pandemia de coronavirus va motiva firmele sa investeasca mai mult in tehnologiile modulare, ce pot fi realizate in afara santierelor. Acestea vor creste siguranta pe santiere, in timp ce asigura rapiditate in executie si usurinta in instalare, precum si un numar mai mic de muncitori necesari concomitent pe santier.
9. Eliminarea muncii "la negru"
Chiar daca OUG 114/2018 a avut ca rezultat reducerea ponderii muncii nedeclarate de pe piata de constructii, in sector se inregistreaza inca un numar destul de mare de persoane care lucreaza fara forme legate de angajare. Criza generata de pandemia de coronavirus a lasat o foarte mare parte din acesti oameni fara venituri, ceea ce ii va face sa se gandeasca de doua ori inainte de a accepta sa lucreze "la negru". O responsabilizare mai mare este asteptata si din partea angajatorilor, in contextul in care Ministerul Muncii a anuntat deja ca va inmulti controalele pe santiere, si nu numai, in vederea depistarii angajatorilor si persoanelor care nu respecta legea, din acest punct de vedere.
10. Procesele de productie vor fi mult mai flexibile
Ca urmare a reducerii comenzilor de materiale pentru constructii in cele aproape doua luni de stare de urgenta, o mare parte a producatorilor de materiale de constructii, in special din zona producatorilor de lacuri/ vopsele/ produse chimice, materiale plastice etc. si-au adaptat liniile de productie si au inceput fabricarea de dezinfectanti, viziere de protectie sau alte materiale utilizate in sostemul medical. Aceasta a fost situatia in contextul dat, insa acesta cu siguranta va fi un exercitiu ce da rezultate si va fi luat in calcul in strategiile companiilor producatoare, ca alternativa la scaderea comenzilor pentru produsele de baza.
|