Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - CE a adoptat o noua strategie a UE orivind adaptarea la schimbarile climatice
CE a adoptat o noua strategie a UE orivind adaptarea la schimbarile climatice
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 25 Feb 2021 11:22
Comisia Europeana a adoptat o noua strategie a UE privind adaptarea la schimbarile climatice, care defineste calea de urmat pentru a face fata consecintelor inevitabile ale schimbarilor climatice. Chiar daca UE face tot ce ii sta in putinta pentru a atenua schimbarile climatice, atat pe plan intern, cat si la nivel international, trebuie, de asemenea, sa fim pregatiti sa facem fata consecintelor ineluctabile ale schimbarilor climatice. De la valuri de caldura mortale si secete devastatoare la distrugerea padurilor si la eroziunea litoralului ca urmare a cresterii nivelului marii, schimbarile climatice isi fac deja simtite efectele in Europa si in intreaga lume. Pornind de la Strategia de adaptare la schimbarile climatice din 2013, scopul propunerilor prezentate astazi este sa se concentreze mai degraba pe elaborarea de solutii decat pe intelegerea problemei si sa se treaca de la planificare la punerea in aplicare.
Vicepresedintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, a declarat: „Pandemia de COVID-19 ne-a reamintit cu fermitate ca un nivel de pregatire insuficient poate avea consecinte dezastruoase. Nu exista niciun vaccin impotriva crizei climatice, dar putem totusi sa o combatem si sa ne pregatim pentru efectele sale ineluctabile. Impactul schimbarilor climatice se resimte deja atat in interiorul, cat si in afara Uniunii Europene. Noua strategie de adaptare la schimbarile climatice ne permite sa ne acceleram si sa ne aprofundam pregatirile. Daca ne pregatim inca de pe acum, putem sa construim un viitor rezilient la schimbarile climatice.”
Pierderile economice cauzate de multiplicarea fenomenelor meteorologice extreme sunt in crestere. In UE, luand in calcul numai aceste pierderi, constatam ca ele depasesc deja, in medie, 12 miliarde EUR pe an. Estimarile prudente arata ca expunerea economiei actuale a UE la o incalzire globala de 3°C peste nivelurile preindustriale ar antrena o pierdere anuala de cel putin 170 de miliarde EUR. Schimbarile climatice afecteaza nu numai economia, ci si sanatatea si bunastarea europenilor, care sufera din ce in ce mai mult din cauza valurilor de caldura. La nivel mondial, catastrofa naturala cea mai letala din 2019 a fost valul de caldura din Europa, in urma caruia 2 500 de persoane si-au pierdut viata.
La actiunile noastre de adaptare la schimbarile climatice trebuie sa participe toate componentele societatii si toate nivelurile de guvernare, atat in interiorul, cat si in afara UE. Vom depune eforturi pentru a construi o societate rezilienta la schimbarile climatice prin imbunatatirea cunostintelor referitoare la impactul schimbarilor climatice si a solutiilor de adaptare, prin intensificarea planificarii adaptarii la schimbarile climatice si prin multiplicarea evaluarilor riscurilor climatice, prin accelerarea masurilor de adaptare si prin sprijinirea consolidarii rezilientei la schimbarile climatice la scara mondiala.
O adaptare mai inteligenta, mai rapida si mai sistemica
Masurile de adaptare trebuie sa se bazeze pe date solide si pe instrumente de evaluare a riscurilor care sa fie puse la dispozitia tuturor: de la familiile care cumpara, construiesc si renoveaza o locuinta la intreprinderile din regiunile de coasta sau la fermierii care isi planifica culturile. Pentru a realiza acest lucru, strategia propune actiuni menite sa deplaseze limitele cunostintelor referitoare la adaptare astfel incat sa putem colecta mai multe date, de mai buna calitate, asupra riscurilor si a pierderilor legate de clima, punandu-le la dispozitia tuturor. La Climate-ADAPT, platforma europeana pentru cunostinte in materie de adaptare, care va fi consolidata si extinsa, se va adauga un observator specific in domeniul sanatatii pentru a se urmari, a se analiza si a se preveni cu mai multa acuratete impactul schimbarilor climatice asupra sanatatii.
Schimbarile climatice au repercusiuni la toate nivelurile societatii si in toate sectoarele economiei, ceea ce inseamna ca masurile de adaptare trebuie sa fie sistemice. Comisia va continua sa includa consideratii privind rezilienta la schimbarile climatice in toate domeniile de politica relevante. Aceasta va sprijini dezvoltarea si punerea in aplicare in continuare a strategiilor si a planurilor de adaptare, cu trei prioritati transversale: integrarea adaptarii in politica macrobugetara, gasirea unor solutii bazate pe natura in materie de adaptare si luarea unor masuri de adaptare locale.
Intensificarea actiunii internationale
Politicile noastre de adaptare la schimbarile climatice trebuie sa fie in concordanta cu pozitia noastra de lider mondial in materie de atenuare a schimbarilor climatice. Acordul de la Paris a fixat un obiectiv mondial in materie de adaptare si a subliniat faptul ca adaptarea este un factor-cheie al dezvoltarii durabile. UE va promova abordari subnationale, nationale si regionale in materie de adaptare, axandu-se in special pe adaptarea in Africa si in statele insulare mici in curs de dezvoltare. Vom spori sprijinul acordat rezilientei si pregatirii in materie de clima pe plan international, prin furnizarea de resurse, acordand prioritate luarii de pozitie si sporind eficacitatea, prin intensificarea finantarii internationale si prin consolidarea implicarii si a schimburilor la nivel mondial cu privire la adaptare. De asemenea, vom colabora cu partenerii nostri internationali pentru a elimina decalajul in ceea ce priveste finantarea internationala a combaterii schimbarilor climatice.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
MAKITA
strabag nivel 1
ness project
Ubitech
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
concelex
viarom
CDS
Acvatot 2019
leviatan
rigips
siniat
noark
theda mar
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
econet
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander