ECOSolutiile Holcim obtin validare internationala pentru impact redus de mediu |
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 02 Sep 2022 11:13 |
Holcim Romania continua drumul spre tranzitia ecologica in sectorul materialelor de constructii prin intocmirea de patru noi Declaratii de Mediu recunoscute la nivel international (Environmental Product Declaration - EPD), care certifica stiintific impactul redus de mediu al ECOSolutiilor Holcim - cimentul ECOPlanet, betonul ECOPact si liantii hidraulici Doroport si Dorosol.
Holcim, prima companie de materiale constructii din Romania care a publicat Environmental Product Declaration (EPD) devine si primul producator de materiale de constructii cu solutii si produse a caror amprenta CO2 redusa este dovedita, conform aceluiasi instrument. Progresele inregistrate de Holcim Romania pentru decarbonizarea productiei au impact direct in reducerea amprentei CO2 a produselor, asa cum compania si-a luat angajamentul fata de clienti si fata de piata, iar acum pune la dispozitie si documentele care atesta initiativa de a construi mai verde. Aceste imbunatatiri sunt reflectate prin rezultatele noilor EPD-uri, care demonstreaza o diminuare a amprentei CO2 pentru produsele sus-mentionate, comparativ cu cea a cimenturilor traditionale, respectiv a betoanelor uzuale comercializate de Holcim in Romania.
Declaratiile de Mediu ajuta arhitectii, proiectantii, dezvoltatorii si constructorii sa ia decizii informate in procesul de selectare a materialelor de constructii, iar prin folosirea de materiale sustenabile, validate extern, Holcim ofera clientilor sai beneficiul de crestere a punctajului in schemele de certificare a cladirilor verzi (LEED, BREEAM, Green Homes, etc).
„Ne asumam responsabilitatea reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera. Impartasim cunostintele si dezvoltam instrumente care permit colaboratorilor nostri sa faca o alegere responsabila a materialelor de constructii pe care le utilizeaza. Sustinem in continuare dezvoltarea EPD-urilor pe piata constructiilor, deoarece acestea reprezinta date verificate, transparente, de impact asupra mediului, cu rol de transformare, permitand proiectantilor, arhitectilor, dezvoltatorilor si constructorilor sa faca alegeri documentate cu privire la materiale de constructii sustenabile”, a declarat Edmund Piess - Director Sustenabilitate, Holcim Romania.
Cele patru noi Declaratii de Mediu pentru Produse reprezinta documente cu recunoastere externa, validate de un verificator terta parte independent, care atesta impactul pe care il are asupra mediului productia a: 1 t de ECOPlanet, 1 t Doroport, 1 t de Dorosol, respectiv, 1 m3 de ECOPact.
Holcim Romania contribuie astfel atat la atingerea angajamentului asumat la nivel de Grup, de a deveni o companie NET ZERO, cat si la imbunatatirea modului in care se proiecteaza si construieste sustenabil in Romania.
Environmental Product Declaration (EPD) sau Declaratia de Mediu pentru Produs este un instrument recunoscut la nivel mondial si standardizat international pentru certificarea sustenabilitatii produselor. Declaratiile de Mediu pentru Produs permit evaluarea performantei de mediu a produselor pe baza unei evaluari a ciclului de viata al produsului (Life Cycle Assessment - LCA). Un EPD comunica informatii de mediu verificate, precise, bazate stiintific pentru produse si aplicatiile acestora, stimuland eforturile de protectie a mediului in ritm cu dinamica si evolutia pietei.
EDP-urile dezvoltate de Holcim Romania sunt public disponibile atat pe website-ul https://www.environdec.com/library, operat de organismul specializat The International EPD® System (Suedia), cat si pe website-ul nostru, www.holcim.ro.
In 2014, Holcim Romania a fost primul producator din industria constructiilor care a pus la dispozitia partilor interesate EPD-uri, intocmite per categorie de produse fabricate local: ciment, beton si agregate. In 2019, aceste trei EPD-uri au fost actualizate si re-validate extern. Acest proces de actualizare si validare a fost reluat anul acesta, dovedind angajamentul Holcim de a oferi industriei produse sustenabile, confirmat de obtinerea noilor EPD-uri.
|