Agenda Constructiilor
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Sustenabilitate - Orasul Brasov a dat startul Caravanei Neutralitatii Climatice M100
Orasul Brasov a dat startul Caravanei Neutralitatii Climatice M100
Sustenabilitate & CSR Publicat de AG&F 09 Iul 2024 10:10
Prima initiativa a Platformei M100, proiectul „Towards Climate-Neutral and Smart Cities through Mutual Learning, Engagement and Capacity-Building”, a venit catre orasele eligibile pentru a le prezenta Misiunea M100 pentru orase neutre climatic si Apelul deschis pentru 10 orase din Romania, prin Caravana Neutralitatii Climatice M100. Prima oprire a Caravanei M100 a fost la Brasov, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic si Incubator de Afaceri CATTIA, pe 1 si 2 iulie.
Pe 2 iulie a avut loc prima Conferinta M100 Mirror Mission Cities Hub Romania – un eveniment care a adus la un loc reprezentanti ai autoritatilor locale din zona, ai mediului privat, dar si ai unor organizatii nonguvernamentale si initiative locale care joaca deja un rol important in ecosistemul local si isi doresc sa se implice, prin proiectele desfasurate, in indeplinirea obiectivelor M100.
Evenimentul a fost deschis cu un discurs tinut de Allen Coliban, primarul in functie a Brasovului. Acesta a declarat in cadrul conferintei ca Brasovul se va inscrie in cursa pentru cele 10 orase romanesti neutre din punct de vedere climatic.
“Va asigur ca Brasovul va fi unul dintre orasele inscrise in competitia M100 pentru orase neutre din punct de vedere climatic (…) Toate schimbarile la nivel global  pot sa ajunga sa fie rezolvate doar printr-o implicare de la nivelul administratiilor locale, iar pentru asta avem nevoie de leadership. Exista leadershipul acesta oferit de cele 100 de orase europene, cu o repartitie echilibrata din punct de vedere geografic la nivelul Romaniei. Faza a doua este de a extinde acest grup, din care la ora actuala fac parte trei orase din Romania, la un numar de zece orase. Pentru aceste zece orase vor fi cateva masuri obligatorii, respectiv un plan de adaptare la schimbarile climatice si de tranzitie catre neutralitatea climatica. Sunt demersuri care se potrivesc foarte bine pe tot ceea ce a initiat Brasovul in ultimii trei ani ca politici publice si planuri pe termen mediu si lung si totodata sunt ofera ofera nivelul de recunoastere de care comunitatea noastra are nevoie intr-un astfel de proces de tranzitie, pentru ca Brasovul este un lider la nivel de Romania in ceea ce priveste demersurile privind o dezvoltare sustenabila si tranzitia catre neutralitate climatica. Singurul lucru de care Brasovul are nevoie este de timp pentru a si duce la indeplinire toate planurile si toate strategiile deja demarate, de timp si de stabilitate la nivel politic“, a declarat primarul Allen Coliban.
"Am demarat Caravana Nationala pentru neutralitate climatica in orase, in urma initiativei Comisiei Europene de a lansa misiunea Orase 100 de orase neutre din punct de vedere climatic la nivel european. In Romania am creat o platforma nationala care are ca obiectiv sa sprijine orasele din Romania care fac parte din misiunea europeana, dar si sa lanseze o misiune in oglinda. Adica, am dat drumul la un proces de selectie a inca zece orase din Romania care sa devina neutre din punct de vedere climatic pana in 2035. 100 la nivel european, 10 din Romania, plus trei din Romania care fac parte din misiunea de la nivel european, deci vor fi in total 10 + 3 in Romania. Primele trei sunt in misiunea europeana si noi facem o misiune in oglinda prin care scalam rezultatele misiunii europene. E o initiativa nationala, care urmareste sa creasca obiectivele misiunii de la nivel european. Pentru acest lucru pregatim si o finantare de un miliard de euro din mai multe surse, pentru proiecte care vizeaza reducerea emisiilor de dioxid de carbon – si aici ma refer la mobilitate sustenabila, producere energie regenerabila, eficienta energetica, economie circulara, gestiunea deseurilor etc Suntem cinci ministere care colaboram, este un comitet interministerial format prin decizia Guvernului, Ministerul Mediului, Ministerul Administratiei, Ministerul Investitiilor si Proiecte Europene, Ministerul Cercetarii si Ministerul Energiei. Orasele pot depune aplicatiile.
 
 
Am deschis in 15 iunie platforma online prin care se pot depune aplicatiile. Termenul de depunere este 15 septembrie, urmand ca in luna octombrie sa anuntam cele zece orase selectate care vor face parte din misiunea-oglinda din Romania pentru a deveni neutre din punct de vedere climatic pana in 2035“, a explicat Secretarul de Stat al Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene, Ovidiu Cimpean.
Agenda Conferintei a inclus prezentari din partea coordonatorilor Platformei M100 (Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, UEFISCDI, OAR), discutii cu stakeholderi locali si regionali relevanti in contextul obiectivelor Misiunii UE (reprezentanti ai administratiilor publice locale din regiune si ai unor organizatii/initiative relevante) si o sesiune de training pentru orasele interesate de participarea la procesul de selectie (metodologie, documentatie, finantare, impact). A fost organizat si un laborator de inovare urbana de doua zile facilitat de UrbanizeHub si un workshop pentru tineri facilitat de Ordinul Arhitectilor din Romania.
Scopul Caravanei este de a informa orasele din Romania despre proiectul M100, a le incuraja sa se alature Misiunii si a le prezenta informatii detaliate despre metodologia de selectie si documentatia Apelului deschis pentru 10 orase cu peste 50.000 de locuitori care se vor alatura Misiunii M100. Selectia acestora se va face printr-un proces competitiv derulat la nivel national in perioada iunie – septembrie 2024. Cele 10 orase selectate vor primi acces la resurse, expertiza si oportunitati de finantare. Cu sustinerea Hub-ului M100 si a partenerilor din Norvegia si Islanda, 10 orase din Romania vor beneficia de informatii, activitati de capacity building si documentatie (ghiduri si modele de documente programatice) pentru a pregati proiecte de anvergura in vederea atingerii neutralitatii climatice, cu limita de implementare pana in 2035.
Urmatoarele opriri ale Caravanei M100 sunt: Timisoara (8-9 iulie), Buzau, Iasi (29-30 iulie) si Constanta (12-13 august).
Platforma M100 este finantata din granturi SEE si Norvegiene prin Fondul pentru Relatii Bilaterale si implementat sub egida HUB-ului M100, prin UEFISCDI in calitate de operator de programe in parteneriat cu UrbanizeHub – Asociatia Institutul pentru Dezvoltare Locala, Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), Norwegian University of Science and Technology (NTNU), Nordic Edge si RANNIS – Icelandic Center of Research.
 ***
Platforma M100 este un proiect national prin care Romania isi coordoneaza eforturile pentru a atinge tintele de neutralitate climatica asumate la nivel european. M100 este o Misiune Oglinda a Misiunii UE „100 de orase inteligente si neutre din punct de vedere climatic pana in 2030”, prin care orasele din Romania sunt ajutate in procesul lor de tranzitie verde.
Hub-ul M100 este o platforma colaborativa pentru toate orasele angajate sa atinga tintele climatice, asigurandu-se ca niciun oras nu este lasat in urma. M100 simbolizeaza angajamentul pentru o viziune mai larga – una care se extinde dincolo de limitele acestor orase si care isi propune sa creeze o unda de sustenabilitate si inovare pe intreg teritoriul tarii.
Infiintat de Ministerul Cercetarii, Inovatiei si Digitalizarii si Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, M100 este coordonat de Ovidiu Cimpean, secretar de stat la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE), iar secretariatul este asigurat de Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI). Parteneri in proiect sunt si UrbanizeHub, Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), Norwegian University of Science and Technology (NTNU), Nordic Edge si RANNIS – Icelandic Center of Research.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTETotalEnergieshiltiALLBIMRAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BogArt
MCA
SIGM
Ubitech
concelex
rigips
CDS
noark
ERBASU CONSTRUCT
AED
DRS
ELECTROGRUP
konsent
MAKITA
EDIT-Structural
Acvatot 2019
theda mar
VEGO
strabag nivel 1
SSAB
CONCEPT STRUCTURE
EURO BUILD
GEWISS
leviatan
quadratum
Arduro

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<