PATRES: Romania poate realiza tranzitia energetica la surse de energie regenerabila |
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 15 Oct 2020 15:32 |
“Comisia Europeana transmite un mesaj autoritatilor romane, care sa actioneze astfel ca energia regenerabila sa devina o prioritate pentru Romania, asa cum este pentru toate tarile Uniunii Europene” - domnul Viorel Lefter, Presedinte PATRES
Comunicat, 15 octombrie 2020: Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile - PATRES a semnalat, in repetate randuri, ca Romania POATE SI TREBUIE sa creasca tinta pentru regenerabile la cel putin 34% pentru 2030, avand in vedere abundenta resursei regenerabile.
Iata ca, dupa evaluarea Planului National Integrat in domeniul Energiei si Schimbarilor Climatice 2021-2030 (PNIESC), in forma revizuita transmisa de MEEMA, Comisia Europeana recomanda Romaniei sa accelereze tranzitia energetica si sa actioneze suplimentar fata de angajamentele asumate. Tinta de regenerabile, stabilita la 30,7% la nivelul anului 2030, este catalogata de Comisia Europeana ca fiind “slaba” (ca nivel al ambitiei), in conditiile in care potentialul Romaniei este de 34%.
Printre alte masuri transmise cu titlu de recomandari, Comisia Europeana “invita” Romania sa actioneze pentru stimularea productiei de energie din surse regenerabile.
In acest context, PATRES face un nou apel la autoritati sa puna in aplicare recomandarile Comisiei Europene, solicitand un angajament ferm si corect din partea acestora pentru viitorul verde al energiei in Romania.
“Comisia Europeana transmite un mesaj autoritatilor romane, care sa actioneze astfel ca energia regenerabila sa devina o prioritate pentru Romania, asa cum este pentru toate tarile Uniunii Europene. Dat fiind potentialul tarii noastre, recomandarile Comisiei Europene nu ar trebui sa ne ia prin suprindere. Noi sustinem ca Romania ar trebui sa tinteasca o cota de cel putin 35%, avand in vedere abundenta resursei regenerabile pe teritoriul tarii noastre. Din pacate, asistam de multi ani la un blocaj, energia din surse regenerabile fiind tratata ca o povara, nu ca o oportunitate. Trebuie sa ne schimbam cu totii perceptia si sa intelegem pana nu este prea tarziu, dar mai ales sa actionam in consecinta, ca energia regenerabila este o solutie viabila, ieftina, non-poluanta, sustenabila pentru viitor”, declara domnul Viorel Lefter, Presedinte PATRES.
Organizatia noastra considera ca Romania are potentialul de a realiza tranzitia energetica de la surse de energie poluante catre regenerabile. Sunt multe provocari si este nevoie de un angajament ferm din partea autoritatilor romane, care sa ia deciziile corecte pentru viitorul energiei in Romania.
Pe de alta parte, saptamana trecuta, Parlamentul European a votat o tinta de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera de 60%, pana in 2030, in contextul in care se doreste sa se ajunga la neutralitate climatica pana in 2050. Este o tinta ambitioasa pe care si Romania ar trebui sa o sustina. Asumarea acestei tinte de catre Romania vine insa cu obligatii si angajamente. Tara noastra trebuie sa faca un mare pas inainte in tranzitia energetica si sa actioneze rapid si eficient pentru a beneficia de toate oportunitatile.
|