Agenda Constructiilor
Luni, 13 Iulie 2020
Home - Stiri - Sustenabilitate - ROENEF sustine infiintarea unui program de renovare a caselor unifamiliale
ROENEF sustine infiintarea unui program de renovare a caselor unifamiliale
Sustenabilitate Publicat de Elena Icleanu 23 Sep 2019 15:59
Asociatia pentru Promovarea Eficientei Energetice in Cladiri (ROENEF) incurajeaza Guvernul sa creeze un program functional pentru a sprijini, cu fonduri nerambursabile, renovarea caselor unifamiliale, asa cum exista pentru renovarea blocurilor.
"Casele unifamiliale reprezinta 98% din fondul rezidential de cladiri, insa alocarea de fonduri pentru a reduce consumul lor de energie este zero, spre deosebire de blocuri, catre care merg sume importante. Consideram ca este momentul ca Guvernul sa-si asume crearea unui program destinat reabilitarii energetice a caselor. O alta optiune ar fi activarea programului Casa Verde Plus, care a fost creat in acest scop insa nu a devenit realitate pana acum. Programul de finantare pentru case unifamiliale al Administratiei Fondului pentru Mediu ar trebui sa aiba doua componente, cel putin egale ca importanta: cresterea performantei energetice prin eliminarea pierderilor de energie in cladiri si abia apoi introducerea surselor regenerabile de energie. Efectele finantarii doar pentru sursele de energie regenerabila nu duc la scaderea consumului si nu rezolva problema degradarii cladirilor, datorata izolarii necorespunzatoare a acestora. Am avut discutii bune in aceasta directie cu reprezentantii Executivului, speram ca ele vor fi transpuse in fapte", a declarat Mihai Moia, directorul executiv al Asociatiei ROENEF. 
"Beneficiile reducerii consumului de energie sunt numeroase. Cel mai important tine de faptul ca ar ramane mai multi bani in buzunarele romanilor prin reducerea facturilor, ceea ce ar ajuta la reducerea saraciei energetice care afecteaza o mare parte dintre romani, cei mai multi din mediul rural. Alte avantaje sunt la fel de importante: stimularea industriei constructiilor, imbunatatirea calitatii aerului ca urmarea a reducerii emisiilor de CO2 si a reducerii consumului de combustibili fosili, combaterea incalzirii globale si, nu in ultimul rand, crearea de locuri de munca. La nivel european, eficienta energetica este considerata zona cu cel mai mare potential de creare de noi locuri de munca", a adaugat Mihai Moia.
Cladirile constituie un element esential al politicii Uniunii Europene privind eficienta energetica, deoarece ele sunt responsabile pentru aproximativ 40% din consumul final de energie la nivelul UE (in Romania peste 50%) si 36% din emisiile de gaze cu efect de sera (in Romania peste 40%). Romania trebuie sa transpuna Directiva revizuita privind Performanta Energetica a Cladirilor, ceea ce inseamna ca trebuie sa creasca substantial rata de renovare a cladirilor.
In Romania, sectorul rezidential are cea mai mare pondere a cladirilor care necesita renovare aprofundata, fiind responsabil de circa 81% din consumul de energie. Casele unifamiliale reprezinta 65% dintre aceste cladiri. 
Eficienta energetica a cladirilor inseamna, pe langa reducerea consumului de energie si a emisiilor de CO2, imbunatatirea confortului, sanatatii si a productivitatii ocupantilor cladirilor. Astfel, viziunea strategica in ceea ce priveste fondul de cladiri trebuie sa puna accent, in primul rand, pe reducerea consumului de energie prin eliminarea pierderilor (renovarea cladirilor), precum si pe imbunatatirea calitatii vietii si scoaterea din saracie energetica a unui segment cat mai mare din populatie.
De mai multi ani, Romania nu are un program de finantare dedicat renovarii aprofundate a caselor unifamiliale, iar acest lucru trebuie sa devina o prioritate pe termen scurt atat in cadrul Strategiei nationale de renovare a cladirilor, cat si in cadrul politicilor la nivel national in domeniile protectiei mediului inconjurator si schimbarilor climatice. 
Asociatia ROENEF a solicitat Ministerului Mediului revizuirea prioritatilor de finantare in cadrul politicii nationale de protectie a mediului si a schimbarilor climatice, precum si  lansarea unui program de finantare pentru renovarea aprofundata a caselor unifamiliale prin utilizarea unor solutii tehnice extinse si moderne care conduc la cresterea performantei energetice a cladirilor. Organizatia isi ofera, in continuare, sprijinul Executivului in vederea dezvoltarii unui program eficient de finantare a renovarii aprofundate a caselor unifamiliale, care sa vizeze cu prioritate cresterea performantei energetice a cladirilor prin masuri de reducere a necesarului de consum de energie, prin eliminarea pierderilor.
***
ROENEF este o asociatie neguvernamentala ce reuneste mai multe companii multinationale din Romania, avand ca obiectiv promovarea si sustinerea unui cadru legislativ favorabil cresterii eficientei energetice in cladiri, in vederea atingerii obiectivelor de securitate energetica, competitivitate si dezvoltare durabila. 
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
AUTODESKCOVID-19bluebeamTeraSteelVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IUNIE-IULIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
strabag nivel 1
rigips
CELCO 2020
ssab ag antrepriza generala
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
elmas 2017

Parteneri

HABITAT
hilti
FPSC_2019
C4E FORUM
AICPS_30
ROGBC 2016
econet
AHK 2018
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere