UTILBEN: Piata de utilaje electrice pentru constructii va creste cu peste 20% pe an |
Utilaje & Echipamente Publicat de Stelian DINCA 09 Iun 2023 11:34 |
Dimensiunea pietei de echipamente pentru constructii a fost evaluata la 185,7 miliarde de dolari in 2022. Pentru anul in curs, a fost preconizata o crestere de 4,48% pana in 2029, ceea ce inseamna ca piata de utilaje va ajunge la 252,5 miliarde de dolari. Vestea buna pentru noi este ca cea mai rapida crestere in perioada de prognoza este estimata pentru Europa.
Piata utilajelor electrice de constructii la nivel global
In 2023, piata de echipamente electrice pentru constructii a depasit 7,4 miliarde de dolari si se anticipeaza o rata de crestere de peste 21% pana in 2028. Prin urmare, piata va ajunge la 20 de miliarde de dolari in 2028.
Industria constructiilor face in prezent o tranzitie rapida catre echipamente electrice. Expertii prevad ca industria va atinge un punct culminant in 2026, cand majoritatea producatorilor de utilaje de constructii vor renunta la motoarele diesel in favoarea celor electrice si hibride. Aceasta tendinta se va mentine si va continua in urmatorii ani.
Exista mai multi factori care influenteaza electrificarea utilajelor de constructii. Printre acestia, reglementarile guvernamentale din ce in ce mai stricte cu privire la emisiile de dioxid de carbon, cresterea numarului de furnizori si servicii ce raspund cererii tot mai mari de echipamente electrice si noile tehnologii care ofera optiuni viabile pentru producatorii de echipamente. Cresterea gradului de constientizare a consumatorilor in ceea ce priveste poluarea aerului si cererea crescuta pentru utilaje care produc un nivel scazut de zgomot vor stimula, de asemenea, cresterea acestei industrii.
Cresterea presiunii la nivel global pentru reglementarea emisiilor
Gradul de adoptare a echipamentelor electrice de constructii avanseaza rapid la nivel international, ca urmare a implementarii unor reglementari mai stricte privind emisiile. Guvernele si organismele de reglementare din intreaga lume adopta standarde de emisii tot mai riguroase pentru motorizarile diesel ale utilajelor, fapt ce pune din ce in ce mai mult in dificultate operatiunile companiilor de constructii.
De exemplu, reglementarile Uniunii Europene referitoare la emisiile de tip Stage V si standardul de emisii China VI reprezinta directiile globale de reducere a emisiilor provenite de la echipamentele grele. Pe langa reglementarile privind emisiile, multe guverne si chiar autoritati locale impun cerinte de reducere a zgomotului, in special in zonele rezidentiale.
Industria utilajelor electrice de constructii beneficiaza de tot mai multe initiative guvernamentale care vizeaza reducerea emisiilor. Tot mai multe organizatii guvernamentale se concentreaza pe reducerea emisiilor de dioxid de carbon, pentru a contribui la stabilirea unui mediu durabil. Un exemplu in acest sens este Comisia Europeana, care a stabilit o strategie pe termen lung pentru reducerea emisiilor poluante. Concret, pana in 2030, Europa isi propune sa reduca emisiile cu pana la 45%.
Un alt factor semnificativ in directia adoptarii solutiilor electrice este costul ridicat al motorinei. Pe masura ce pretul combustibilului continua sa creasca, producatorii de echipamente cauta noi modalitati pentru a reduce costurile si pentru a ramane competitivi. Astfel ca utilajele electrice de constructii devin o solutie eficienta si mai rentabila, deoarece consuma mai putina energie si au costuri de operare mai mici.
Previziunile indica o accelerare a adoptarii echipamentelor electrice de constructii in urmatorii ani. Acest trend va fi sustinut de implementarea reglementarilor privind emisiile, dar si de promovarea utilizarii energiei regenerabile de catre guvernele din intreaga lume.
Scaderea costurilor prin electrificare
Utilajele electrice de constructii devin tot mai rentabile, iar tehnologiile devin mai eficiente. Pe masura ce costurile referitoare la consumul de combustibil continua sa creasca, iar celelalte cheltuieli de operare a echipamentelor cu motoare diesel raman ridicate, beneficiile utilizarii echipamentelor electrice de constructii sunt din ce in ce mai evidente.
Progresele in dezvoltarea tehnologiei bateriilor si eficienta motoarelor electrice au contribuit, de asemenea, la scaderea costurilor de productie pentru utilajele electrice de constructii. In vreme ce costurile de achizitionare a echipamentelor electrice sunt momentan mai ridicate in comparatie cu omologii lor diesel, costurile mai mici de intretinere si operare compenseaza diferenta.
Mai mult decat atat, guvernele au stabilit diverse programe de subventii si stimulente pentru folosirea utilajelor electrice, inclusiv a echipamentelor de constructii. Ca rezultat, utilajele electrice de constructii devin tot mai accesibile si reprezinta o alternativa viabila la echipamentele conventionale alimentate cu motorina.
Progresele in dezvoltarea tehnologiilor de incarcare
Tehnologia avansata in ceea ce priveste bateriile joaca un rol important in adoptarea echipamentelor electrice de constructii. Cele mai recente progrese au dus la imbunatatirea densitatii energiei, a puterii si a durabilitatii bateriilor. Aceste progrese permit utilizarea energiei electrice pentru utilaje mai mari si in lucrari mai solicitante.
Progresele recente in tehnologia bateriilor au condus, de asemenea, la reducerea perioadei de incarcare. Cu cat timpul de incarcare al unui utilaj electric este mai scurt, cu atat operatorii il pot folosi mai repede si pentru mai mult timp. Sistemele de incarcare au avansat semnificativ, fiind proiectate pentru conditii de uz intens. De asemenea, aceste sisteme sunt construite in asa fel incat sa asigure o durata de viata prelungita a bateriei.
Sisteme de incarcare cu energie solara
Pe masura ce gradul de adoptare a utilajelor electrice de constructii creste, necesitatea implementarii unei infrastructuri de incarcare fiabile si accesibile devine esentiala. Companiile de constructii cu lucrari in regiuni izolate si greu accesibile vor apela tot mai des la sisteme de incarcarea cu energie solara, la sisteme de stocare a energiei si la solutii portabile de incarcare.
Solutiile de incarcare cu energie solara pot fi configurate rapid si usor, oferind o sursa de energie fiabila pentru incarcarea utilajelor. Solutiile portabile de stocare a energiei si de incarcare permit, de asemenea, utilizarea echipamentelor de constructii in zone izolate. Astfel, bateriile montate pe remorci si statiile de incarcare pentru utilaje electrice devin mai frecvente in acest tip de santiere.
Incarcarea cu energie solara si incarcarea cu ajutorul bateriilor portabile pentru santierele de constructii devin o solutie ecologica pentru echipamentele de constructii.
Viitorul este electric
Pe masura ce reglementarile privind emisiile de dioxid de carbon devin mai stricte, iar pretul combustibilului continua sa creasca, cererea de echipamente electrice pentru constructii este in continua crestere. In plus, costul total al utilajelor electrice de constructii este in scadere, iar progresele in tehnologia bateriilor si a incarcarii avanseaza. Aceste aspecte fac ca adoptarea de echipamente electrice sa devina mai accesibila pentru companiile de constructii.
Industria constructiilor trece rapid la solutii electrice, iar viitorul echipamentelor de constructii devine “electric”!
|