AC Editia 176: Proiectele speciale castiga teren pe piata constructiilor din Romania |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 30 Aug 2023 06:15 |
![]() Tema centrala a editiei o reprezinta analiza segmentului de proiecte speciale, cu precadere din infrastructura portuara, inclusiv segmentul dezvoltarilor de proiecte intermodale, dar si militara si, partial, aeroportuara. Tematica secundara trateaza analiza pietei de utilaje si echipamente pentru constructii (utilaje terasiere, sisteme de cofrare, ascensoare/ scari rulante si scule electrice), realizata pe baza rezultatelor obtinute de principalele companii din fiecare domeniu in 2022 si previziunile pentru 2023, in contextul actual.
Primul material al revistei, este reprezentat de Analiza sectorului de proiecte speciale, o categorie a pietei de constructii despre care se vorbeste tot mai mult in contextul finantarilor fara precedent de care va beneficia Romania pentru dezvoltare, pana la finalul acestui deceniu. De la investitii in transportul intermodal, cu toate segmentele sale, la proiecte speciale din domeniul aeroportuar, militar sau medical, strategiile actuale sunt construite pe ideea protectiei mediului, reducerii nivelului de poluare si eficientizarii energetice, toate acestea intr-un context geo-strategic si economic in schimbare. Noile proiecte genereaza noi nevoi in domeniul constructiilor atat in ceea ce priveste tehnologiile si instrumentele utilizate, cat si forta de munca specializata. Marile companii de constructii deja si-au creat departamente pentru proiecte speciale si au pregatit strategii de abordare specifice acestui tip de proiecte, care vor absorbi o mare parte a fondurilor de investitii ce vor fi alocate Romaniei in anii urmatori. Analiza include prezentarea principalelor proiecte de investitii ce vor fi dezvoltate in perioada urmatoare, pe segmentele de infrastructura portuara, miliara si de transport intermodal, precum si opiniile unor reprezentanti ai sectorului - proiectanti, consultanti, constructori si reprezentanti ai asociatiilor cu activitati conexe sectorului de infrastructura, respectiv:
![]() Cel de-al doilea material inclus la rubrica de Analiza, reprezinta evolutia pietei de utilaje si echipamente pentru constructii, in noul context al pietei. Sunt incluse date despre piata de utilaje pentru constructii, evaluata la 1,2 miliarde euro in 2022, precum si despre sectoarele de scule electrice, sisteme de cofrare si schele, dar si despre piata de ascensoare si scari rulante. De asemenea, articolul mai contine informatii despre piata globala si cea europeana de utilaje, cu tendintele actuale de tranzitie catre echipamente electrice si autonome. Datele statistice sunt intarite de opinii ale reprezentantilor pietelor de utilaje pentru constructii, sisteme de cofrare, ascensoare si scule electrice, respectiv:
Un prim material inclus la rubrica Agenda Investitiilor prezinta stadiile de implementare si pasii care urmeaza in dezvoltarea celor trei mari spitale regionale de urgenta, ce vor fi construite in Iasi, Cluj-Napoca si Craiova. Cele trei proiecte au o valoare cumulata de peste doua miliarde euro si beneficiaza de finantare din PNRR. Cel de-al doilea articol al acestei sectiuni desfasoara, pe 4 pagini, date despre cele mai noi proiecte lansate de dezvoltatori, dar si stadiul unor mari investitii publice aflate in derulare.
![]() Toti “actorii” pietei de constructii se adapteaza situatiei actuale – interviurile editiei
![]()
Publicatia se incheie cu rubrica de Consultanta, care include patru materiale distincte, realizate pe teme de actualitate. Primul dintre articole prezinta tendintele momentului in domeniul digitalizarii in arhitectura, inginerie si constructii (AEC), fiind realizat pe baza analizelor efectuate de specialistii de la McKinsey. Cel de-al doilea material este realizat pe baza Ghidului de masuri pentru cresterea performantei energetice a cladirilor, publicat recent de ROENEF - Asociatia pentru Promovarea Eficientei Energetice in Cladiri, si include cateva recomandari, informatii si solutii tehnice pentru implementarea masurilor de renovare si modernizare a cladirilor si instalatiilor aferente, cu accent pe cladirile de tip rezidential - si nu numai.
![]() Al treilea articol publicat la rubrica de Consultanta se refera la digitalizarea in constructii si rolul sau in reducerea emisiilor GES, fiind realizat pe baza studiului Deloitte - GCC Powers of Construction 2023, iar ultimul material trateaza tematica protectiei la incendiu, intotdeauna de actualitate, articolul fiind realizat pe baza informatiilor cuprinse in programul "Un deceniu de securitate la incendiu", elaborat de IFSS.
In ultimele sale pagini, revista listeaza cateva clasamente, respectiv:
Editia August 2023 a revistei Agenda Constructiilor este disponibila pentru abonati click aici!
Versiunea completa a tematicii revistei Agenda Constructiilor & Fereastra 2023 si 2024, click aici!
|