Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - BT: Comenzile noi in industria prelucratoare au continuat sa creasca din anul 2021
BT: Comenzile noi in industria prelucratoare au continuat sa creasca din anul 2021
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 15 Mar 2021 10:17
Institutul National de Statistica (INS) a publicat datele cu privire la evolutia comenzilor noi in industria prelucratoare in prima luna a anului curent. Statisticile indica continuarea pozitionarii dinamicii anuale a comenzilor noi din industria prelucratoare in teritoriu pozitiv pentru a cincea luna consecutiv in ianuarie. De asemenea, dinamica anuala a comenzilor noi s-a situat peste ritmul potential in ianuarie, pentru prima oara dupa noua luni, evolutie care confirma depasirea punctului critic al socului indus de incidenta pandemiei si startul unui nou ciclu economic.
Astfel, conform datelor INS ritmul anual al comenzilor noi in industria prelucratoare a decelerat de la 7.7% in decembrie la 2.5% in ianuarie, cea mai slaba evolutie din luna august, in contextul persistentei pandemiei si restrictiilor in tarile din Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei). Se evidentiaza majorarea comenzilor noi de bunuri de folosinta indelungata cu 38.3% an/an in ianuarie, evolutie determinata de mix-ul relaxat de politici economice. De asemenea, comenzile noi de bunuri intermediare au urcat cu 8.3% an/an in ianuarie.
Pe de alta parte, comenzile de bunuri de capital au scazut pentru a doua luna consecutiv in ianuarie, cu 0.5% an/an. Totodata, comenzile noi de bunuri de uz curent s-au ajustat pentru a 12-a luna consecutiv in ianuarie, cu 9.4% an/an. Estimarile econometrice elaborate (si evidentiate in al treilea grafic din partea dreapta) indica pozitionarea dinamicii anuale a comenzilor noi in industria prelucratoare peste componenta structurala in ianuarie, pentru prima oara dupa noua luni.
n scenariul macroeconomic central BT (revizuit recent) prognozam accelerarea dinamicii anuale a investitiilor productive in economie de la 5.6% in 2020 la 6.4% in 2021, respectiv 6.9% in 2022, urmata de decelerare la 5.8% in 2023. Aceasta perspectiva este sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare, semnalele de implementare a programelor lansate de Uniunea Europeana dupa incidenta pandemiei si potentialul de dezvoltare din economia interna (indeosebi la nivelul infrastructurii critice).
 
SISECAMALLBIMhiltiRAWLPLUGABONARE REVISTETotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
AED
quadratum
MAKITA
Acvatot 2019
DRS
GEWISS
noark
strabag nivel 1
VEGO
SIGM
rigips
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
ELECTROGRUP
Arduro
ERBASU CONSTRUCT
konsent
Ubitech
leviatan
BogArt
concelex
EURO BUILD
EDIT-Structural
SSAB
CDS

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<