Agenda Constructiilor
Vineri, 03 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Actualitatea interna - BT: Comenzile noi in industria prelucratoare au continuat sa creasca din anul 2021
BT: Comenzile noi in industria prelucratoare au continuat sa creasca din anul 2021
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 15 Mar 2021 10:17
Institutul National de Statistica (INS) a publicat datele cu privire la evolutia comenzilor noi in industria prelucratoare in prima luna a anului curent. Statisticile indica continuarea pozitionarii dinamicii anuale a comenzilor noi din industria prelucratoare in teritoriu pozitiv pentru a cincea luna consecutiv in ianuarie. De asemenea, dinamica anuala a comenzilor noi s-a situat peste ritmul potential in ianuarie, pentru prima oara dupa noua luni, evolutie care confirma depasirea punctului critic al socului indus de incidenta pandemiei si startul unui nou ciclu economic.
Astfel, conform datelor INS ritmul anual al comenzilor noi in industria prelucratoare a decelerat de la 7.7% in decembrie la 2.5% in ianuarie, cea mai slaba evolutie din luna august, in contextul persistentei pandemiei si restrictiilor in tarile din Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei). Se evidentiaza majorarea comenzilor noi de bunuri de folosinta indelungata cu 38.3% an/an in ianuarie, evolutie determinata de mix-ul relaxat de politici economice. De asemenea, comenzile noi de bunuri intermediare au urcat cu 8.3% an/an in ianuarie.
Pe de alta parte, comenzile de bunuri de capital au scazut pentru a doua luna consecutiv in ianuarie, cu 0.5% an/an. Totodata, comenzile noi de bunuri de uz curent s-au ajustat pentru a 12-a luna consecutiv in ianuarie, cu 9.4% an/an. Estimarile econometrice elaborate (si evidentiate in al treilea grafic din partea dreapta) indica pozitionarea dinamicii anuale a comenzilor noi in industria prelucratoare peste componenta structurala in ianuarie, pentru prima oara dupa noua luni.
n scenariul macroeconomic central BT (revizuit recent) prognozam accelerarea dinamicii anuale a investitiilor productive in economie de la 5.6% in 2020 la 6.4% in 2021, respectiv 6.9% in 2022, urmata de decelerare la 5.8% in 2023. Aceasta perspectiva este sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare, semnalele de implementare a programelor lansate de Uniunea Europeana dupa incidenta pandemiei si potentialul de dezvoltare din economia interna (indeosebi la nivelul infrastructurii critice).
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
quadratum
concelex
MAKITA
theda mar
leviatan
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
noark
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
rigips
CDS
siniat
ness project
viarom

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
econet
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander