Agenda Constructiilor
Duminica, 23 Februarie 2025
Home - Stiri - Actualitatea interna - BT (EUROSTAT): Tendinta de deteriorare climat investitional in zona constructiilor
BT (EUROSTAT): Tendinta de deteriorare climat investitional in zona constructiilor
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 21 Feb 2023 11:37
Eurostat a publicat datele cu privire la evolutia sectorului de constructii in tarile membre ale Uniunii Europene in luna decembrie si intervalul ianuarie - decembrie 2022.
Statisticile confirma tendinta de deteriorare a climatului din sfera acestui sector intensiv in capital si forta de munca in Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei) in ultima luna a anului trecut, intr-un context dominat de nivelul ridicat al presiunilor inflationiste si perceptiei de risc investitional.
Astfel, conform Eurostat sectorul de constructii din Zona Euro s-a ajustat pentru a doua luna consecutiv in decembrie, cu o dinamica lunara in intensificare la 2,5%. Se evidentiaza declinul lucrarilor de constructii de inginerie civila cu o rata lunara de 4,0%. De asemenea, lucrarile de constructii cladiri au scazut pentru a doua luna la rand in decembrie, cu un ritm lunar de 2,3%.
Din perspectiva an/an sectorul de constructii s-a diminuat cu 1,3% in decembrie, dupa cresterea pe parcursul a 11 luni consecutiv. Este cea mai slaba evolutie din august 2021. Lucrarile de constructii cladiri si cele de inginerie civila s-au diminuat cu ritmuri anuale de 1,3%, respectiv 1,5% in ultima luna din 2022.
Prin urmare, in 2022 sectorul intensiv in capital si forta de munca a urcat cu 2,2% an/an in medie, evolutie sustinuta de redeschidere, nivelul accesibil al costurilor reale de finantare si implementarea programelor Uniunii Europene.
Componentele constructii cladiri si lucrari de inginerie civila s-au majorat cu rate medii anuale de 2,2%, respectiv 2,3% in perioada ianuarie – decembrie 2022.
Estimarile econometrice elaborate exprima evolutia constructiilor din Zona Euro cu o dinamica inferioara componentei structurale pentru a opta luna consecutiv in decembrie, in contextul nivelului ridicat al presiunilor inflationiste si perceptiei de risc investitional.
Conform celor mai recente prognoze macroeconomice agregate de Bloomberg economia Zonei Euro ar putea creste cu dinamici anuale de 0,4% in 2023 si 1,2% in 2024.
Acest scenariu are la baza perspectivele de continuare a ciclului investitional postpandemie, in contextul implementarii programelor Uniunii Europene si nivelului accesibil al costurilor reale de finantare. Astfel, investitiile productive s-ar putea majora cu 1,0% an/an in 2023 si cu 2% an/an in 2024.
 
ABONARE REVISTEALLBIMTotalEnergieshiltiSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ELECTROGRUP
GEWISS
Ubitech
noark
leviatan
EDIT-Structural
MCA
theda mar
Eco Garden Construct
quadratum
concelex
rigips
Arduro
Acvatot 2019
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
DRS
SIGM
CDS
VEGO
SSAB
CONCEPT STRUCTURE
EURO BUILD
konsent
AED
MAKITA
BogArt

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<