Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - BT (INS): Sectorul constructiilor creste din iulie cu un ritm lunar de circa 1,6%
BT (INS): Sectorul constructiilor creste din iulie cu un ritm lunar de circa 1,6%
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 17 Nov 2020 12:16
Institutul National de Statistica (INS) a comunicat datele privind dinamica sectorului de constructii in septembrie si primele noua luni din 2020. Statisticile indica consolidarea climatului pozitiv din acest sector intensiv in capital si forta de munca in septembrie, evolutie puternic influentata de mix-ul relaxat fara precedent de politici economice.
Astfel, sectorul constructiilor a crescut pentru a treia luna la rand in septembrie, cu un ritm lunar in accelerare la 1.6%. Evolutia a fost determinata de majorarea componentelor constructii noi si reparatii capitale cu dinamici lunare de 0.7%, respectiv 1.8%. Pe de alta parte, lucrarile de intretinere si reparatii curente s-au ajustat cu 4.5% luna/luna in septembrie.
In dinamica an/an constructiile au accelerat de la 13% in august la 18.7% in septembrie, cea mai buna evolutie din luna martie. Se evidentiaza accelerarea constructiilor noi (la 11.7% an/an) si reparatiilor capitale (la 83.4% an/an). Pe de alta parte, lucrarile de reparatii curente au decelerat de la 28.4% an/an in august la 16.7% an/an in septembrie.
Analiza pe obiecte de constructii evidentiaza accelerarea ritmului anual pentru toate componentele in luna septembrie: constructiile ingineresti, cele de cladiri rezidentiale si cele de cladiri nerezidentiale au crescut cu 8.5% an/an, 24.6% an/an, respectiv 35.1% an/an in septembrie.
Prin urmare, in primele noua luni din 2020 constructiile au consemnat un avans de 17.6% an/an, evolutie sustinuta de mix-ul relaxat fara precedent de politici economice in implementare (inclusiv nivelul redus al costurilor reale de finantare, continuarea programului de sustinere a pietei imobiliare si majorarea investitiilor publice).
Subliniem faptul ca Romania a inregistrat cea mai buna dinamica a constructiilor din randul tarilor membre ale Uniunii Europene in perioada ianuarie-septembrie 2020.
Constructiile noi, reparatiile curente si reparatiile capitale s-au majorat cu ritmuri anuale de 6.4%, 39.8%, respectiv 56.5%.
Din perspectiva analizei pe obiecte de constructii componentele nerezidentiale, rezidentiale si constructii ingineresti s-au majorat cu dinamici anuale de 14.2%, 18.4%, respectiv 19.5% in primele noua luni din 2020.
Estimarile econometrice elaborate (si sintetizate in al treilea grafic din partea dreapta) indica continuarea tendintei ascendente pentru componenta structurala a constructiilor spre cel mai ridicat nivel din semestrul I 2007.
Ne asteptam ca sectorul constructiilor sa creasca cu ritmuri ridicate (peste dinamica PIB) in acest deceniu, perspectiva sustinuta de persistenta costurilor reale de finantare la un nivel redus, programele lansate de Uniunea Europeana (Next Generation si cadrul financiar multianual 2021-2027) si potentialul de dezvoltare (inclusiv in materie de infrastructura critica) din Romania.
 
ALLBIMRAWLPLUGTotalEnergiesSISECAMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
theda mar
noark
ELECTROGRUP
SIGM
Arduro
EURO BUILD
concelex
AED
EDIT-Structural
strabag nivel 1
quadratum
SSAB
MAKITA
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
konsent
CDS
DRS
GEWISS
Acvatot 2019
BogArt
VEGO
leviatan
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<