Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - Buget UE 2023: Finantare semnificativa pentru atenuarea impactului invaziei Ucrainei
Buget UE 2023: Finantare semnificativa pentru atenuarea impactului invaziei Ucrainei
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 07 Apr 2022 09:30
Potrivit Parlamentului European (PE), prioritatile pentru bugetul UE pentru 2023 ar trebui sa fie redresarea economica, sanatatea, tineretul si politicile climatice, precum si abordarea impactului invaziei Ucrainei.
Rezolutia adoptata de Parlament marti solicita un buget orientat spre viitor, care sa corespunda prioritatilor politice ale Uniunii de a asigura o uniune a sanatatii mai puternica, de a realiza cu succes tranzitia verde si cea digitala si de a promova o redresare echitabila, favorabila incluziunii, durabila si rezilienta, inclusiv un sprijin sporit pentru intreprinderile mici si mijlocii.
Cu 463 de voturi pentru, 71 impotriva si 97 abtineri, eurodeputatii solicita investitii pentru promovarea statului de drept, a valorilor UE si a drepturilor fundamentale. Ei doresc, de asemenea, finantare pentru a crea oportunitati mai mari pentru toti, in special pentru tineri, si pentru a asigura consolidarea rolului UE in domeniul politicii externe.
 
Stimularea economiei UE, programe de sanatate si sprijinirea tinerilor
Eurodeputatii constata ca, in pofida semnalelor incurajatoare privind continuarea cresterii in 2022, persista incertitudini in ceea ce priveste perspectivele economice, avand in vedere factori precum perturbarea lantului de aprovizionare, preturile ridicate la energie, cresterea inflatiei si continuarea pandemiei de COVID-19, precum si consecintele invaziei Ucrainei. Prin urmare, bugetul UE pentru 2023 „va juca un rol important in consolidarea economiei Uniunii”.
Rezolutia afirma ca pandemia de COVID-19 a pus sistemele de sanatate publica „sub o presiune fara precedent si a exacerbat provocarile existente”, cauzand, in acelasi timp, „un impact negativ grav asupra tinerilor, a perspectivelor lor de angajare, a conditiilor de munca si a sanatatii mintale”. Eurodeputatii saluta prioritatea acordata politicii UE in domeniul sanatatii si solicita resurse suplimentare si un „accent pe tineret, valorificand impulsul dat de Anul european al tineretului 2022, cu actiuni si politici concrete”.
 
Reusita tranzitiei verzi
Potrivit deputatilor, punerea in aplicare a Pactului verde si realizarea neutralitatii climatice pana in 2050, precum si obiectivul ambitios de reducere la zero a poluarii vor „necesita investitii publice si private semnificative pentru a reduce decalajul in materie de investitii in tranzitia verde si pentru a atinge obiectivele obligatorii ale Acordului de la Paris”. Rezolutia afirma ca, in acest context, „costul inactiunii ar fi mult mai mare” si subliniaza necesitatea unor „resurse ambitioase pentru a sprijini actiunile in domeniul climei si al biodiversitatii, precum si protectia mediului”.
 
Promovarea statului de drept, a valorilor UE, a drepturilor fundamentale si a aplicarii acestora
Pentru a asigura utilizarea adecvata a fondurilor UE si protejarea intereselor financiare ale Uniunii, Parlamentul insista asupra faptului ca mecanismul de conditionalitate privind statul de drept ar trebui aplicat „imediat si integral”. Preocupati de „deteriorarea semnificativa a statului de drept, a democratiei si a drepturilor fundamentale (...) in unele state membre”, eurodeputatii solicita, de asemenea, un „nivel ambitios de resurse” pentru programul „Cetateni, egalitate, drepturi si valori” si pentru programul „Justitie”.
 
Invazia Ucrainei
Eurodeputatii condamna „invazia ilegala, neprovocata si nejustificata a Ucrainei” de catre Rusia si indeamna UE sa „garanteze o finantare semnificativa pentru a face fata consecintelor geopolitice ale acesteia, inclusiv sprijin pentru primirea refugiatilor”. In concluzie, Comisia si statele membre ar trebui „sa mobilizeze toate mijloacele financiare disponibile pentru a sprijini Ucraina”.
Raportorul Nicolae Sefanuta (Renew Europe, Romania) a declarat: „Razboiul din Ucraina a schimbat perspectiva actuala, din ultimul an al pandemiei in primul an de razboi. Bugetul UE este constrans de cadrul financiar pe sapte ani care ii stabileste limitele. Acest aspect ar trebui revizuit, astfel incat sa existe programe solide la nivel european. UE trebuie sa ofere sprijin financiar ambitios pentru a ajuta statele membre si tarile care gazduiesc refugiati si pentru a atenua consecintele razboiului asupra energiei, agriculturii, economiei si securitatii. Acesta va fi rolul meu, de a ma asigura ca UE va ajuta cetatenii si statele membre care au cea mai mare nevoie de ajutor.”
Comisia urmeaza sa isi prezinte propunerea pentru bugetul 2023 in iunie 2022, care va trebui sa fie convenita intre Consiliu si Parlament pana la sfarsitul acestui an.
***
Orientarile bugetare sunt primul document elaborat de Parlament in cursul procedurii bugetare anuale. Acestea stabilesc directia solicitata de Parlament atunci cand Comisia elaboreaza propunerea de buget pentru anul urmator.
Mai mult de 90% din bugetul UE este alocat cetatenilor, regiunilor, oraselor, fermierilor si intreprinderilor.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesRAWLPLUGALLBIMSISECAMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SIGM
konsent
AED
rigips
VEGO
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
quadratum
SSAB
leviatan
Acvatot 2019
Arduro
Ubitech
strabag nivel 1
noark
concelex
MAKITA
CDS
CONCEPT STRUCTURE
EURO BUILD
theda mar
GEWISS
EDIT-Structural
DRS
ELECTROGRUP

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<