CAMERA DEPUTATILOR: Noi cerinte pentru obtinerea autorizatiilor de construire |
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 26 Iun 2019 07:33 |
La data de 12 iunie 2019, la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, a fost inaintata propunerea legislativa pentru completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii si pentru completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, in vederea supunerii acesteia procedurilor parlamentare de adoptare si dezbatere, in procedura obisnuita. Initiatorul propunerii legislative in cauza, deputatul PNL de Alba Florin-Claudiu Roman, beneficiaza de sprijinul altor 12 deputati de la partidele aflate la putere sau in opozitie, precum si din partea minoritatilor, astfel: PSD - Calin Ion, Halici Nicusor si Stancu Florinel; PNL - Andronache Gabriel, Cupsa Ioan, Leoreanu Laurentiu-Dan, Neagu Nicolae si Sovaiala Constantin; UDMR - Erdei Dolóczki István si Seres Dénes; PMP - Pascan Emil-Marius; minoritati - Gant Ovidiu Victor.
Procedura fiind cea obisnuita, la 18 iunie 2019, propunerea legislativa a fost prezentata in fata membrilor Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, care va deveni for decizional in acest caz, in aceeasi zi fiind inaintata la Senat pentru dezbatere si adoptare.
Proiectul legislativ urmareste, in primul rand, completarea art. 22 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, republicata in 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, prin introducerea, dupa litera c), a doua noi litere ce extind obligatiile investitorilor (persoane fizice sau juridice care finanteaza sau realizeaza investitii sau interventii la constructiile existente in sensul legii). Astfel, acestia vor fi obligati sa realizeze retelele edilitare aferente anterior emiterii autorizatiei de construire. Totodata, operatorii serviciilor de utilitati publice au obligatia de a obtine autorizatia de construire pentru instalatia de racordare anterior emiterii autorizatiei de construire. Executia lucrarilor de racordare se va face in baza contractelor de executie incheiate cu constructorii atestati si se realizeaza in termenele prevazute in contractul de racordare.
In al doilea rand, propunerea legislativa – ce a primit numarul de inregistrare BP391/2019 din partea Biroului Permanent al Camerei Deputatilor – vizeaza si completarea art. 7 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata in 2004, cu modificarile si completarile ulterioare. In acest sens, la art. 7, dupa alin. (9), se va introduce un nou alineat, in care se prevede ca autorizatia de construire se emite numai dupa realizarea drumurilor la strat de uzura.
Trebuie precizat ca, pentru multi dezvoltatori imobiliari, noile prevederi sub forma de obligatii sunt dificil de indeplinit, insa aceasta initiativa legislativa – sustinuta de numerosi parlamentari de la putere si din opozitie – are multe sanse sa fie votata si promulgata, pentru a deveni lege. Bineinteles, mai intai, initiativa va trece prin filtrul Senatului Romaniei, prin avizele comisiilor de specialitate, care vor putea aduce amendamente etc. Toate acestea se vor intampla, insa, dupa finalizarea vacantei parlamentare de vara, care incepe la 1 iulie 2019 si se termina la 31 august a.c. Pentru a descarca, intr-un singur fisier, propunerea legislativa (in forma initiatorului) si expunerea de motive, click aici!
|