Agenda Constructiilor
Luni, 24 Februarie 2025
Home - Stiri - Actualitatea interna - CF: Consumul si apetitul investitional scad, pe fondul cresterii incertitudinii
CF: Consumul si apetitul investitional scad, pe fondul cresterii incertitudinii
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 27 Apr 2020 14:05
Consiliul Fiscal (CF) considera ca scenariul macroeconomic asumat de Guvern in cadrul rectificarii bugetare recente, care indica o evolutie negativa a PIB de -1,9%, este destul de optimist si nu pare a tine cont de situatia de pe piata muncii, ai caror indicatori ii considera supraestimati.
"O prima observatie cu privire la scenariul macroeconomic asumat de Guvern in cadrul rectificarii porneste de la constatarea ca dinamica PIB, de -1,9%, pare decuplata de evolutiile pe piata muncii - ai caror indicatori sunt supraestimati. Astfel, contractia PIB din 2020, localizata, cu precadere, in industrie, constructii si servicii (care reprezinta, impreuna, 65% din PIB), produce efecte foarte reduse asupra numarului mediu de salariati, ratei somajului, populatiei ocupate totale (-1,4%), iar castigurile salariale sunt proiectate a-si continua cresterea cu 5,9% sau 6% (brut/ net) in 2020 - consemnand, astfel, o crestere reala de 2,8%", se arata intr-o opinie de specialitate, transmisa de Consiul Fiscal al Romaniei.
Considerand trendul istoric si proiectia CNSP pentru aceasta perioada, dar si studiile INS referitoare la activitatea economica din ultimele luni, CF estimeaza un impact negativ in economie de -7% in 2020 si, pornind de la estimarea anterioara, initiala, de crestere economica de +4,1%, estimarea CF arata o contractie economica de cel putin -3% in 2020.
La acest scenariu ar urma sa contribuie atat lipsa increderii pentru consum si a apetitului investitional, pe fondul unei incertitudini mari si in crestere.
Reprezentantii CF mai arata ca exista si numerosi alti factori care pot determina o contractie chiar mai mare a PIB, printre care se afla improbabilitatea revenirii economiei la ritmul anterior crizei in acest an.
CF considera, astfel, ca pentru a doua jumatate a lunii mai a.c. revenirea economiei la ritmul anterior perioadei extraordinare este foarte improbabila, dar si ca o revenire foarte rapida a economiei in trimestrele III si IV este, de asemenea, putin probabila, acest fapt putand greva asupra parcursului economiei, chiar pe o perioada mai lunga de timp.
Analistii mai arata ca un alt factor de risc pentru Romania este reprezentat de ratingul aflat in imediata proximitate a categoriei "nerecomandat pentru investitii", impactul unor evolutii adverse putand fi semnificativ asupra finantarii economiei interne.
CF apreciaza ca necesara considerarea si a unui scenariu macroeconomic cu o contractie a PIB real plasata in intervalul 4%-6% pentru acest an. Un astfel de scenariu poate fi coroborat si cu proiectii ale institutiilor internationale.
"Proiectiile altor institutii de analiza au in vedere scenarii de baza in apropierea valorilor dinamicii PIB evocate mai sus, respectiv contractie de 4%-6%. Totodata, datele folosite pentru economia interna (de la INS) pot fi coroborate cu cele care apar in cercetari si chestionare colectate de diverse organizatii. In conditiile incertitudinii actuale fara precedent, CF considera ca, pe langa scenariul asumat de Guvern in rectificarea actuala (-1,9% PIB real) si cel propus mai sus (intre -4 si -6% PIB real in 2020), este oportuna si considerarea unui scenariu cu o contractie a PIB si mai severa in acest an, de aproximativ 8%-9%", mai arata reprezentantii CF.
Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGTotalEnergiesALLBIMhiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
VEGO
noark
ELECTROGRUP
Eco Garden Construct
MCA
GEWISS
SIGM
Acvatot 2019
CDS
Arduro
theda mar
AED
leviatan
strabag nivel 1
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
rigips
EURO BUILD
DRS
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
konsent
concelex
MAKITA
Ubitech
BogArt

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<