Agenda Constructiilor
Duminica, 23 Februarie 2025
Home - Stiri - Actualitatea interna - CFA: Rata a inflatiei de 7,5% estimata in urmatoarele 12 luni si depreciere a leului
CFA: Rata a inflatiei de 7,5% estimata in urmatoarele 12 luni si depreciere a leului
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 28 Aug 2023 11:18
Indicatorul de Incredere Macroeconomica, realizat de Asociatia CFA Romania, a crescut cu 1,3 puncte, in luna iulie a acestui an, pana la valoarea de 55,5 puncte, iar anticipatiile pentru cursul de schimb releva o depreciere a leului fata de euro, cu o valoare de 5,0798 lei pentru un euro, respectiv o rata a inflatiei de 7,5%, in urmatoarele 12 luni.
"Componenta de anticipatii a indicatorului de incredere macroeconomica a continuat sa scada. Astfel, in contextul deficitului bugetar ridicat si anticipatiilor de majorare de taxe indirecte, increderea in evolutia viitoare a economiei continua sa se reduca. Consistenta cu aceasta evolutie, s-au majorat si anticipatiile de crestere a deficitului bugetar pentru acest an", a declarat Adrian Codirlasu, vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.
Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut marginal in luna iulie (cu 1,3 puncte), la valoarea de 55,5 puncte. Aceasta situatie s-a datorat componentei de conditii curente, care a inregistrat o crestere de 5 puncte, pana la valoarea de 72,1 puncte. Insa componenta de conditii curente a indicatorului a continuat sa scada, atingand valoarea de 47,1.
In ceea ce priveste cursul de schimb euro/leu, fata de exercitiul anterior s-au imbunatatit usor anticipatiile de stabilitate a cursului de schimb, 73% dintre participanti anticipand o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuala, versus un procent de 94% in luna
anterioara. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9964 lei pentru un euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0798 lei pentru un euro, valori in scadere fata de cele inregistrate in exercitiul anterior.
Referitor la evolutia preturilor proprietatilor rezidentiale in orase, 39% dintre participanti anticipeaza o scadere a acestora in timp ce 58% dintre participanti anticipeaza o stabilitate in urmatoarele 12 luni. De asemenea, 62% dintre participanti considera ca preturile actuale sunt supraevaluate, iar 27% ca sunt corect evaluate.
Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an este de 5,7%. Pentru anul 2023 valoarea anticipata de crestere a PIB real a inregistrat valoarea de 2,8%. Datoria publica calculata ca procent in PIB este anticipata sa se majoreze la 54% in urmatoarele 12 luni. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
RAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTESISECAMhiltiTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
AED
leviatan
SSAB
MAKITA
SIGM
BogArt
rigips
CONCEPT STRUCTURE
Eco Garden Construct
EURO BUILD
CDS
VEGO
theda mar
Acvatot 2019
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
MCA
noark
quadratum
concelex
Arduro
ELECTROGRUP
konsent
EDIT-Structural
GEWISS
strabag nivel 1
DRS

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<