Concordia: Trebuie reformata administratia, oprita risipa si digitalizat ANAF-ul |
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 12 Sep 2023 11:02 |
"Este greu sa fim de acord cu o crestere a procentului veniturilor in PIB cata vreme banii nu sunt cheltuiti responsabil, ANAF nu combate evaziunea, aplicarea legii este optionala si bugetele sunt construite plecand de la nevoi si nu de la posibilitati", au transmis reprezentantii Concordia. Aceasta lipsa de incredere poate sa fie corectata doar daca politicienii decid, in sfarsit, sa spuna stop-joc: fara risipa banilor publici, fara impunitate in fata legii, fara evaziune fiscala, ci cu digitalizarea ANAF, evaluari ale cheltuielilor conform normelor OCDE, reforma administrativa din temelii si un nou Cod Fiscal simplu, predictibil, fara portite, pentru o Romanie cu ambitii regionale. "Situatia in care ne aflam este rezultatul unor decizii politice, nu doar ale acestui Guvern, ci ale tuturor guvernelor Romaniei, fiind imperativ ca politicienii sa isi asume responsabilitatea si sa comunice pasii pe care ii vor lua pentru eficientizarea aparatului de stat si eliminarea risipei. Este anormal ca la jumatatea anului sa aflam ca nu ne ajung banii. O companie intr-o situatie similara ar falimenta, dar nu ajunge aici pentru ca se adapteaza din timp", au precizat reprezentantii Concordia.
Dan Sucu, presedintele Concordia: ”Mesajul nostru este simplu. Trebuie reformata si simplificata administratia, oprita risipa, digitalizat ANAF-ul. Guvernul, la fel ca orice firma privata, trebuie sa-si construiasca bugetul dupa posibilitati, si nu dupa nevoi. Stim cu totii ca posibilitatile sunt intotdeauna limitate, pe cand nevoile au fost si vor fi infinite. Nu acest Guvern si nu aceasta coalitie au inventat modul arbitrar de a lua decizii. Modul acesta de lucru este impamantenit de un sfert de secol, dar acestui Guvern si acestei coalitii ii cerem sa-l opreasca. Se tot vorbeste despre eliminarea unor facilitati fiscale introduse recent. Facilitatile pentru domeniul constructiilor sau al agriculturii au fost prezentate la introducere ca o componenta importanta a politicii economice de dezvoltare, gandite de Guvern. Nu a fost prezentat niciun studiu de impact la adoptare, iar ulterior, in timp ce au functionat, rezultatul economic al acestor facilitati nu a fost estimat si prezentat de nimeni. Acum, la fel de arbitrar precum le-a introdus, Guvernul doreste sa le elimine si fundamenteaza decizia aritmetic, simplist. Totul este facut pe graba, totul este urgent, arbitrar! Solicitam Guvernului sa nu mai eludeze Legea Dialogului Social si sa dialogheze asezat, fara graba, cu cifre si argumente in fata, cu confederatiile patronale reprezentative. Solicitam, de asemenea, sa nu mai ignore opiniile Consiliului Fiscal sau cele venite din partea Consiliului Economic si Social. Cerem ferm transparenta si ne exprimam speranta ca vom iesi din aceasta noua criza prin dialog si ratiune.”
Reprezentantii Concordia au adaugat ca Guvernul se confrunta cu o criza de incredere cauzata de lipsa de transparenta in legatura cu un subiect care va afecta zeci de mii de companii si milioane de angajati. Este, deci, imperativ ca acesta sa publice un material oficial cu masurile avute in vedere. "Politicienii au obligatia de a nu mai mima dialogul social folosind ca justificare urgenta unor masuri. Daca nu fac un efort de a discuta problemele serioase din timp, totul va fi mereu urgent si facut pe ultima suta de metri. Acest mod discretionar de a decide in probleme de interes general trebuie sa inceteze, este nevoie de consultare si cerem ca vocea celor reprezentativi sa fie luata in considerare.
Orice discutie cu privire la acoperirea deficitului bugetar trebuie sa porneasca de la actiuni concrete, credibile si hotarate de eficientizare a cheltuielilor publice si de reforma profunda a autoritatii fiscale, a carei digitalizare, spre exemplu, este tergiversata de ani de zile. Contribuabilii cinstiti, companii si indivizi, nu pot fi sacul fara fund, iar cei care s-au obisnuit sa eludeze sau sa incalce legea sa continue sa o faca nestingheriti. Solicitam public Guvernului si Parlamentului sa ia toate masurile necesare pentru a reduce evaziunea fiscala, intrucat deficitul de colectare a TVA in Romania este la cele mai ridicate cote din UE. Este inadmisibil sa nu colectam o treime din TVA-ul datorat.
O parte dintre masurile vehiculate in spatiul public ne ingrijoreaza din cauza efectelor pe care le anticipam. Unele dintre ele vor genera cresteri de preturi sau vor reduce semnificativ profiturile si, respectiv, investitiile companiilor. Altele vor crea probleme mari unor industrii, fara a aduce la bugetul de stat sume semnificative sau, mai rau, prin efectul de restrangere a activitatii economice, sumele totale colectate vor fi, in final, mai mici. Altele ridica serioase semne de intrebare legate de fundamentarea lor economica. Nu se poate ca unele sectoare cheie sa fie afectate concomitent de patru sau chiar mai multe masuri in acelasi timp. Nu se poate sa nu existe un calendar de implementare in timp, care sa respecte macar termenul de minim 6 luni impus de Codul Fiscal.
Intelegem solicitarile pe care le primim de a fi solidari si constructivi pentru ca Romania sa poata traversa aceasta criza bugetara. Si suntem, dar aceasta solidaritate nu poate fi un cec in alb", au transmis reprezentantii Concordia.
|