FORDAQ: Sectorul forestier si industria lemnului trebuie sa-si continue activitatea! |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 26 Mar 2020 11:48 |
Domenii considerate esentiale in Romania in aceasta perioada, cum sunt cele de energie, alimentar si medical, depind de activitatea din sectorul forestier si a industriei lemnului. Pentru a nu exista blocaje care sa ingreuneze situatia economica si sociala actuala, Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania - Nostra Silva si Comunitatea Forestierilor din Romania - Fordaq avertizeaza ca sectorul forestier si industria lemnului sunt esentiale si trebuie sa-si poata continua activitatea.
Cele doua organizatii solicita listarea sectorului forestier si a industriei lemnului intre activitatile esentiale, lasand la latitudinea antrepenorilor decizia de a continua sau nu activitatea, in raport cu conditiile efective si cererea pentru produsele sectorului, de maxima importanta in:
"Ca toate acestea sa functioneze in conditii optime, sectorul de exploatare si de prelucrare primara a lemnului trebuie sa ramana active. Mai mult, in Romania avem specificul dependentei populatiei, intr-o proportie de peste 50%, de incalzirea directa cu lemne de foc. Suplimentar, avem comunitati intregi, institutii publice, spitale, administratii publice si gospodarii care au ca furnizor pentru apa calda si caldura sisteme centralizate bazate pe biomasa lemnoasa. De mentionat, in context, si sistemele de incalzire bazate pe peleti si bricheti", arata reprezentantii forestierilor.
Acestia precizeaza ca paza si protectia padurilor trebuie sporita. "Atragem atentia ca, in situatii de criza si presiune economica, cu atat mai mult este importanta paza padurilor, deci toata administratia silvica nu se poate opri. Un argument suplimentar este legat de existenta unui volum mare de doboraturi de vant in padurile Romaniei. Suprafata de paduri afectata, cu diferite grade de intensitate, a fost estimata la peste 100.000 de hectare, cu un volum de masa lemnoasa de peste doua milioane de metri cubi. Cea mai mare parte din acest volum este reprezentata de masa lemnoasa de rasinoase, care trebuie exploatata si valorificata cu celeritate, ideal pana la inceperea sezonului cald", mai precizeaza Nostra Silva si Fordaq.
Aspectele esentiale de avut in vedere, indicate de cele doua organizatii:
Administrarea padurilor, sectorul de exploatare si industria lemnului trebuie sa poata mentine activitatile si au nevoie de sprijin in acest sens, pentru ca reprezinta un sector esential. Pe ansamblu, conjunctura economica duce la o reducere a cererii catre sectorul de exploatare a masei lemnoase, care se regaseste in plin sezon, cu stocuri mari si contracte in derulare. Pana acum, Regia Nationala a Padurilor - Romsilva nu a anuntat masuri care sa limiteze blocajele, precum: acceptarea rezilierii amiabile a contractelor, deblocarea garantiilor, reesalonarea contractelor sau suspendarea acestora pe perioada situatiei de urgenta, la cererea operatorilor economici. Nici situatia RNP - Romsilva si a administratiilor silvice nu este simpla: nu isi pot suspenda activitatea, dar in acelasi timp nici nu au resurse financiare sa o continue", mai spun reprezentantii forestierilor.
In acest context, Nostra Silva si Fordaq considera imperios necesar ca pentru sectorul forestier - industria lemnului sa fie adoptat un plan de masuri specific, care sa includa:
|