Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - GUVERNUL a transmis la CE acordul de parteneriat pentru programarea 2021-2027
GUVERNUL a transmis la CE acordul de parteneriat pentru programarea 2021-2027
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 20 Apr 2022 15:21
Guvernul a transmis Comisei Europene acordul de parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027, intrand in linie dreapta pentru accesarea liniilor de finantare, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciuca, cu prilejul participarii la “Forumul pentru investitii” organizat ieri de Consiliul Investitorilor Straini (FIC). Evenimentul a initiat dialogul necesar intre investitori si Guvernul Romaniei pentru a gasi impreuna cele mai bune masuri pentru gazduirea companiilor noi care doresc sa investeasca, pentru asigurarea continuitatii celor care desfasoara deja activitatea in Romania si, in acelasi timp, solutii privind relocarile companiilor afectate de conflictul militar din Ucraina.
"In acest an, am alocat cel mai mare buget de investitii din ultimii 30 de ani, 88 de miliarde de lei, prin Planul National de Redresare si Rezilienta si prin celelalte mecanisme europene avand la dispozitie 80 de miliarde de euro. Este o oportunitate unica, asa cum spuneam, de recuperare a decalajelor majore in domeniile strategice. Am transmis deja Comisei Europene acordul de parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027, ceea ce ne aseaza in linie dreapta pentru accesarea liniilor de finantare", a declarat prim-ministrul.
Oficialul a precizat ca, in aceasta perioada, Guvernul pregateste proiecte de investitii care sa asigure independenta energetica a Romaniei. "Coalitia de guvernare sustine in Parlament Legea Offshore, a carei intrare in vigoare va asigura stabilitate, predictibilitate si va debloca investitiile in offshore si onshore. Resursele de gaze naturale din Marea Neagra si cele de mare adancime din judetul Buzau vor putea fi exploatate astfel incat Romania sa poata deveni independenta de gazul rusesc", a precizat Nicolae Ciuca.
Prim-ministrul a mai subliniat ca IMM-urile vor putea sa acceseze, in perioada urmatoare, un pachet de 4,7 miliarde euro pentru dezvoltare, astfel: digitalizare - 980 de milioane de euro, microprocesoare - 500 de milioane de euro, instrumente financiare equity - 600 de milioane de euro, instrumente financiare, garantii, portofolii - 800 de milioane de euro, granturi clasice Programul Operational Regional - 1,3 miliarde euro, granturi pentru criza, utilitati - 300 de milioane de euro, granturi investitii Programul Operational Competitivitate - 300 de milioane de euro.
 
Discutii pentru promovarea investitiilor straine
In cadrul evenimentului organizat de FIC s-au discutat posibile optiuni pentru promovarea investitiilor straine in Romania dupa modelele din Polonia sau Cehia. "Este necesara organizarea unui sistem care sa asigure investitorilor acces facil la informatii la nivel national, dar si regional precum: forta de munca disponibila, infrastructura, cladiri si hale, furnizori, acces la educatie si sanatate, etc. Pe termen mediu, un organism de promovare a investitiilor care sa asigure dialogul si datele consolidate este esential pentru Romania", au precizat reprezentantii FIC.
De asemenea, mediul de afaceri impreuna cu ministrii de resort au abordat subiecte privind stabilitatea regimului fiscal, masurile de sustinere pentru sectorul energetic, deblocari legislative pentru solutii de digitalizare flexibile si instrumente financiare disponibile pentru mediul de afaceri in perioada urmatoare. Nu in ultimul rand, a fost subliniata necesitatea urgentarii masurilor pentru implementarea proiectelor finantate din fonduri europene, mai ales cele din cadrul Programului National de Redresare si Rezilienta.
Participantii au salutat deschiderea spre dialog a guvernului, pe care o considera un element esential, in special in contextul crizelor recente si s-au aratat pregatiti sa ajute la promovarea Romaniei ca destinatie pentru investitii.
***
Consiliul Investitorilor Straini (FIC) este asociatia care ii aduce impreuna pe cei mai importanti investitori cu capital strain din Romania, aproximativ 120 dintre cele mai mari companii din tara cu o cifra de afaceri cumulata care reprezinta o cincime din produsul intern brut si care au o contributie semnificativa la bugetul de stat. In cei peste 20 ani de la infiintarea organizatiei, companiile membre FIC au sustinut intotdeauna importanta dialogului intre comunitatea de afaceri si autoritati.
 
ABONARE REVISTEhiltiTotalEnergiesSISECAMRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EURO BUILD
VEGO
Arduro
MAKITA
Acvatot 2019
SIGM
ERBASU CONSTRUCT
ELECTROGRUP
SSAB
noark
konsent
theda mar
Ubitech
GEWISS
strabag nivel 1
AED
EDIT-Structural
DRS
CDS
quadratum
leviatan
rigips
BogArt
concelex
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<