Agenda Constructiilor
Marti, 28 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Actualitatea interna - HORIA NICOLESCU: Nicio structura din lemn din Romania nu este calculata la foc
HORIA NICOLESCU: Nicio structura din lemn din Romania nu este calculata la foc
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 03 Ian 2017 12:27
Nici o structura de lemn construita in Romania nu este calculata din punct de vedere al rezistentei la incendiu, in conditiile in care legislatia in vigoare nu obliga operatorii pietei sa invete si sa aplice metodologia unui asemenea demers, potrivit arhitectului Horia Nicolescu, vicepresedintele Asociatiei pentru Securitate la Incendiu (ASI) si presedintele companiei Sigura, important furnizor local de solutii pentru protectia la incendiu. "Chiar daca nimeni nu recunoaste, aceasta este realitatea si pericolele sunt iminente. Normele sunt stipulate in legislatia internationala prin Eurocodul 5. Si aici nu sunt incluse numai cladirile realizate in totalitate din lemn, ci - de exemplu - si toate mansardarile unor imobile deja construite. Avem deja si un exemplu in acest sens, care a fost uitat, precum incendiul din 2012 de la mansarda unui bloc din cadrul ansamblului Confort City, din zona de est a Capitalei. Ca in cazul necesitatii de avizare a cladirilor de catre ISU (dupa incendiul de la clubul Colectiv) si de aceasta data - pentru rezolvarea problemelor si inlaturarea pericolelor - ar fi nevoie de circa 6 luni - un an pentru ca toti inginerii si proiectantii sa invete sa calculeze aceste rezistente si sa propuna solutii corecte pentru fiecare caz in parte", a declarat Horia Nicolescu.
Totodata, potrivit specialistului in problematica protectiei la foc a cladirilor, arhitectii din Romania nu sunt inca pregatiti pentru abordarea si aplicarea unui concept modern de securitate la incendiu, in contextul dezvoltarii extrem de rapide a tehnologiei si centrelor de date. "Ne confruntam cu o carenta foarte grava in educatie. In general, exista trei componente ale sigurantei la foc: constructiva, tehnica si educationala. In cazul cladirilor deja construite nu mai putem interveni decisiv asupra primelor doua aspecte, insa, prin educatie, inca putem compensa scaderea in timp a performantelor celorlalte doua componente", a explicat Horia Nicolescu.
O alta problema a Romaniei, din perspectiva protectiei la foc, este data de nivelul minimal impus de lege pentru aceasta cerinta, care este determinata in functie de posibilitatile tarii noastre de a investi in acest domeniu. "Fiecare tara are un nivel de protectie la incendiu impus de lege in functie de standardele si posibilitatile de investitii ale fiecarui stat. In Romania se impune un minimum si, aparent, nici acest nivel nu se respecta. Beneficiarii nu sunt dispusi sa investeasca in plus fata de ceea ce se impune prin lege si fata de cerintele minime ale pompierilor. O exceptie este Ikea - care investeste mai mult decat se cere la noi, deoarece cerintele standardelor lor de origine sunt mai inalte decat cele din Romania", a explicat Horia Nicolescu.
Potrivit specialistului, in toata lumea, numai asiguratorii pot impune ridicarea nivelului cerintelor de siguranta la foc.
Ca exemplu de buna practica in Romania, societatea Sigura a finalizat, recent, un proiect complex de obtinere a avizului de functionare din partea ISU Dolj pentru producatorul de motoare pentru nave Cummins Generator Technologies, ce are sediul in cadrul fostelor hale Electroputere, din Craiova. "Proprietarii Cummins au inteles ca trebuie sa obtina aceasta autorizatie si - incepand din 2013 - au investit 3 milioane de euro si au obtinut avizul ISU abia in decembrie 2016. Compania respectiva a actionat sub presiunea asiguratorului sau, din SUA. A fost o sarcina dificila pentru noi, avand in vedere faptul ca motoarele sunt produse acolo numai la comanda si distributia spatiului se face diferit pentru fiecare proiect in parte - fapt ce impune adoptarea unui concept flexibil si eficient de securitate la incendiu", a mai spus Horia Nicolescu.
***
In contextul in care tot mai multe imobile cu aglomerari de persoane sau cu probleme speciale de evacuare in caz de incendiu si avand in vedere incidentele care au produs evenimente cu urmari deosebite (victime numeroase si pagube insemnate), ASI si-a propus identificarea celor mai moderne solutii de aplicare eficienta a normelor de protectie antiincendiu nationale si internationale, precum si diseminarea acestora in randul tuturor celor interesati. Astfel, incepand din anul 2010, ASI si Sigura au inaugurat Scoala Prometeu - un forum de discutii deschis pentru toti profesionistii implicati in domeniul securitatii la incendiu. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiTotalEnergiesSISECAMRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MCA
CONCEPT STRUCTURE
EURO BUILD
ELECTROGRUP
Arduro
SSAB
theda mar
Ubitech
EDIT-Structural
noark
MAKITA
SIGM
AED
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
rigips
GEWISS
concelex
DRS
BogArt
leviatan
CDS
Acvatot 2019
strabag nivel 1
VEGO
konsent

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<