Agenda Constructiilor
Duminica, 25 August 2024
 
Home - Stiri - Actualitatea interna - INS: Comenzile noi in industria prelucratoare au scazut cu 14,9% in primele 5 luni
INS: Comenzile noi in industria prelucratoare au scazut cu 14,9% in primele 5 luni
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 14 Iul 2020 15:49
Institutul National de Statistica (INS) a publicat datele cu privire la evolutia comenzilor noi in industria prelucratoare in mai si primele cinci luni ale anului curent. Statisticile indica o dinamica anuala negativa pentru a treia luna consecutiv si un ritm sub potential pentru a 12-a luna la rand in mai, evolutii care confirma finalul ciclului economic post-criza, in contextul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc fara precedent. Cu toate acestea, ritmul anual de ajustare s-a diminuat in intensitate in mai comparativ cu aprilie, evolutie care exprima faptul ca ceea ce a fost mai greu a trecut in ramura secundara a economiei.
Astfel, conform INS comenzile noi in industria prelucratoare au scazut pentru a treia luna consecutiv in mai, cu 32.7% an/an (dupa declinul cu 43.1% an/an din aprilie), evidentiindu-se diminuarea comenzilor de bunuri de capital cu 37.6% an/an, expresie a climatului investitional dificil.
De asemenea, comenzile de bunuri de folosinta indelungata, bunuri intermediare si bunuri de uz curent s-au ajustat cu dinamici anuale de 4.2%, 27.2%, respectiv 27.8% in luna mai.
Prin urmare, in primele cinci luni ale anului curent comenzile noi in industria prelucratoare au scazut cu 14.9% an/an.
Comenzile de bunuri intermediare, bunuri de uz curent si bunuri de capital au consemnat scaderi cu ritmuri anuale de 11.2%, 12.7%, respectiv 18%. Pe de alta parte, comenzile de bunuri de folosinta indelungata s-au majorat cu 9% an/an in primele cinci luni din 2020. Din perspectiva evolutiei comenzilor noi in perioada ianuarie-mai cele mai bune dinamici s-au inregistrat la nivelul ramurilor calculatoare, produse electronice si optice (2.5% an/an) si farmaceutica (10.1% an/an).
La polul opus, cele mai severe ajustari ale comenzilor noi in primele cinci luni din 2020 s-au inregistrat in ramurile produse textile (-20.9% an/an), fabricarea altor mijloace de transport (-22.3% an/an) si articole de imbracaminte (-25.8% an/an). Conform estimarilor econometrice elaborate (si sintetizate in al treilea grafic alaturat) comenzile noi in industria prelucratoare au evoluat sub potential pentru a 12-a luna consecutiv in mai. Totodata, componenta structurala a comenzilor noi din industria prelucratoare a continuat sa se deterioreze.
Consideram ca punctul culminant al crizei induse de pandemie la nivelul industriei interne a fost atins in aprilie si trimestrul II si ne asteptam la intrarea in ciclul post-pandemie, scenariu sustinut de eliminarea graduala a restrictiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare si mix-ul relaxat de politici economice (fara precedent) in implementare in tarile Uniunii Europene.
Prognozam o crestere a investitiilor productive cu un ritm mediu anual de aproximativ 3% in perioada 2020-2022 si ne asteptam ca performanta industriei interne sa fie sustinuta in ciclul post-pandemie de nivelul redus al costurilor reale de finantare si de oportunitatile de dezvoltare din perspectiva infrastructurii critice.
 
ABONARE REVISTESISECAMhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Arduro
ERBASU CONSTRUCT
siniat
leviatan
viarom
SIGM
ELECTROGRUP
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
ness project
noark
strabag nivel 1
rigips
SSAB
BogArt
CDS
konsent
quadratum
EDIT-Structural
concelex
theda mar
Ubitech

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
ef-de-n
econet
top 500
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander