Agenda Constructiilor
Duminica, 24 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - IRSOP: Romanilor le este teama de pandemia Covid-19 si de ceea ce va urma
IRSOP: Romanilor le este teama de pandemia Covid-19 si de ceea ce va urma
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 13 Apr 2020 11:13
Cei mai multi dintre romani (81%) cred ca criza generata de pandemia de Covid-19 va fi grea si de lunga durata, iar mai mult de jumatate (54%) sunt speriati de situatia actuala, arata un sondaj IRSOP pe tema perceptiei asupra pandemiei si a ceea ce va urma dupa incheierea acesteia. 50% dintre cei chestionati apreciaza masurile luate de Guvern, iar 54% considera ca nivelul de trai va scadea in perioada urmatoare.
Romanii mai cred ca, dupa epidemie, Guvernul ar trebui sa se ocupe cu prioritate de crearea de locuri de munca (42%). si de sprijinirea firmelor romanesti (35%). Incurajarea consumului prin eventuale stimulente financiare pare sa aiba putini adepti (8%), si probabil ca stimularea consumului va fi si dificila in contextul persistentei anxietatii colective.
Pentru realizarea sondajului, IRSOP a intervievat telefonic 768 de persoane intre 6 si 11 aprilie 2020. Esantionul este reprezentativ la nivel national pentru intreaga populatie in varsta de peste 18 ani din Romania. Toleranta de esantionare este de ±3,6%.
 
Teama
Teama predomina la 54% din populatie. Procentul mare inseamna ca frica va persista multa vreme si va afecta cererea pentru produse si servicii. Teama nu va trece decat odata cu aparitia remediului medical. Oamenii vor fi sensibili mai ales la mesaje de compasiune.
 
Durata crizei
Marea majoritate, 81%, crede ca criza va fi lunga si grea. Perspectiva sumbra amplifica ingrijorarea si poate sa paralizeze actiunea si initiativele individuale pe termen scurt si mediu.
 
Guvernul
Jumatate (50%) apreciaza performanta actuala a Guvernului. Dar avalansa de stiri negative si invocarea continua a amenintarilor mari care ne asteapta in perioada urmatoare produc neliniste, iar autoritatile sunt taxate pentru ceea ce nu fac bine, dar si pentru ceea ce nu pot face bine.
 
Europa
Uniunea Europeana este perceputa ca o sursa de siguranta. Mai mult de jumatate (52%) vor ca Romania sa stranga mai puternic relatiile cu UE, 14% prefera Rusia, 13% SUA si 7% China, restul au alte preferinte. Procentul mare arata ca UE nu rivalizeaza cu alte puteri globale in preferintele romanilor si ca oamenii vor fi deschisi sa accepte nu numai avantajele ci si regulile UE.
 
Revenirea
Socul actual submineaza si increderea in viitor. Majoritatea (86%) crede ca dupa ce trece epidemia, viata va fi dificila multa vreme. Sentimentul sugereaza ca oamenii vor astepta mai mult de la stat decat de la succesul prin forte proprii.
 
Economia
Predomina convingerea ca va creste numarul falimentelor (55%) si distrugerea locurilor de munca (52%). Adica recesiune, care inseamna spaime legate de subzistenta si, probabil, un nou val de populism.
 
Banii
Finantele tarii sunt percepute ca mai mult decat fragile. Majoritatea cred ca vor creste inflatia (67%) si Euro (61%).
 
Calitatea vietii
In ansamblu, 54% cred ca nivelul de viata va scadea, 31% ca va ramane la fel, iar 14% spera ca o sa creasca. Sentimentul ca viata se deterioreaza are, de obicei, consecinte politice si electorale.
Totusi, se contureaza si o tendinta pozitiva. Mai mult de o treime (36%) cred ca haosul din sanatate va scadea. Oamenii incep sa spere ca incercarile prin care trece sistemul de sanatate si masurile intreprinse vor avea efecte sistemice pozitive pe termen lung.
 
Justitia
Aproape doua treimi (59%) cred ca infractionalitatea va creste, in timp ce numai 8% cred ca o sa scada. Procentele sugereaza ca majoritatea oamenilor traiesc cu sentimentul ca nu vor fi in siguranŃa. Un stres in plus care se adauga la dificultatile vietii.
Despre coruptie, 90% au fie parerea ca va ramane la nivelul actual (adica mare), fie ca va creste si mai mult.
 
Strategia post-criza
Oamenii cred ca, dupa epidemie, Guvernul ar trebui sa se ocupe cu prioritate de crearea de locuri de munca (42%) si de sprijinirea firmelor romanesti (35%). Incurajarea consumului prin eventuale stimulente financiare pare sa aiba putini adepti (8%) si probabil ca stimularea consumului va fi si dificila in contextul persistentei anxietatii colective.
Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGALLBIMhiltiABONARE REVISTETotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
concelex
Arduro
Acvatot 2019
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
BogArt
AED
quadratum
VEGO
konsent
SIGM
strabag nivel 1
SSAB
viarom
DRS
CDS
ness project
noark
EDIT-Structural
rigips
MAKITA
ELECTROGRUP

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<