ISC: Peste 4.000 de controale pe santiere si amenzi de 3,7 milioane de lei aplicate |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 12 Iun 2020 05:53 |
In primul trimestru al acestui an, Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) a desfasurat 22.308 activitati de supraveghere, control, avizare si autorizare, in urma carora a constatat 4.028 de deficiente, a dispus 3.892 de masuri si a aplicat 414 sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 4,4 milioane de lei.
Potrivit raportului de activitate a institutiei, in perioada ianuarie - martie 2020 ISC a efectuat 5.945 de controale, celelalte fiind activitati de avizare a lucrarilor publice, emitere de acorduri pentru interventii asupra constructiilor existente, autorizari de laboratoare de incercari in constructii si de responsabili tehnici cu executia si diriginti de santier, solutionare de petitii, participare in comisiile de receptie la terminarea lucrarilor, interventii in caz de calamitati si accidente tehnice in exploatare.
In total, in evidenta ISC figurau 117.077 de obiective de investitii in martie 2020.
"Din totalul de 22.308 activitati raportate pentru primul trimestru din 2020, 21.982 sunt activitati raportate de catre structurile teritoriale cu atributii de control, 5.945 fiind activitati de control. Gradul de incarcare a personalului cu atributii de control (in numar de 386 inspectori in constructii incadrati la structurile teritoriale cu atributii de control la data de 31 martie 2020 este de 57 de activitati raportate, din care 15,4 controale", se arata in raportul de activitate al ISC.
Circa 80% din controale au vizat calitatea in constructii
Potrivit datelor institutiei, activitatea de control in domeniul calitatii constructiilor a ocupat o pondere de 80% din totalul activitatii de control efectuate la nivelul structurilor teritoriale si cuprinde controale la factorii implicati in proiectarea, executia si exploatarea lucrarilor de constructii, precum si controale privind organizarea si implementarea sistemului de management al calitatii la operatori economici cu activitate de proiectare si executie in constructii. Un numar de peste 1.500 dintre cele 4.686 activitati de control in domeniul calitatii in constructii raportate de catre structurile teritoriale au fost actiuni de verificare la obiective de investitii finantate prin PNDL.
Alte 83 de controale au fost efectuate la operatori economici cu activitate de proiectare in domeniul constructiilor, constatandu-se neconformitati majore si grave privind elaborarea de proiecte incomplete/ neconforme, care nu respecta prevederile codului de proiectare seismica P100-1/2013, care contin neconcordante intre partea scrisa si cea desenata, fara detalii de executie sau care nu respecta nivelul de calitate corespunzator, cu caiete de sarcini incomplete, neverificate la toate cerintele fundamentale de calitate aplicabile. Ca urmare a neconformitatilor constatate au fost dispuse 46 de masuri si s-au aplicat 12 sanctiuni contraventionale in cuantum de 154.000 de lei.
Cele mai multe verificari s-au facut pe santiere
In perioada analizata, ISC a efectuat 4.194 de controale la obiective de investitii care sunt inregistrate in evidentele ISC, din care, 1.338 de controale in faze determinante prin care s-a autorizat continuarea lucrarilor de constructii. Au fost constatate neconformitati pentru care au fost dispuse 2.290 de masuri. Pentru fapte ce constituie contraventii au fost aplicate 345 sanctiuni contraventionale in cuantum de 3,7 milioane de lei.
Printre cele mai importante neconformitati sesizate s-au aflat incalcarea prevederilor din acorduri/ avize/ autorizatii, neasigurarea verificarii executiei lucrarilor prin diriginti de santier autorizati, realizarea de constructii fara responsabili tehnici cu executia autorizati, nerespectarea normelor tehnice, a prevederilor din proiectul tehnic si detaliile de executie, a celor din caietele de sarcini, confirmarea prin semnatura, de catre factorii implicati, a calitatii unor lucrari executate necorespunzator, lipsa panoului de identificare a investitiei etc.
Alte controale au vizat urmarirea comportarii in exploatare a constructiilor (396 controale), implementarea sistemului de management al calitatii in constructii (40), domeniul performantei energetice a cladirilor (147), domeniul amenajarii teritoriului si urbanismului si al autorizarii executarii lucrarilor de constructii (516) si supravegherea pietei de materiale, sisteme si produse pentru constructii (356 de verificari).
|