MDLPA: Examen de atestare mai simplu la experti tehnici si verificatori de proiecte |
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 24 Iun 2021 11:18 |
Ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si al administratiei, Cseke Attila, a semnat Ordinul care va simplifica regimul constructiilor prin atestarea unor noi experti tehnici si verificatori de proiecte in constructii.
Verificatorii de proiecte si expertii tehnici au datoria de a certifica daca, in timpul proiectarii si executiei unei constructii, au fost luate masurile necesare privind rezistenta mecanica si stabilitatea unei cladiri sau siguranta acesteia in caz de incendiu ori cutremur, de exemplu. Lucrarile nu pot avansa fara aprobarea acestora, dar exista o lipsa acuta de experti si verificatori, majoritatea celor atestati in prezent avand o varsta de peste 70 de ani - a atras atentia ministrul dezvoltarii.
Acesta a subliniat ca, in ultimii ani, organizarea examenelor de atestare si certificare pentru noi experti si verificatori a fost blocata de cei actuali, pentru ca o comisie de evaluare poate fi alcatuita doar din expertii si verificatorii existenti. ”Noul ordin prevede organizarea unei comisii centrale, alcatuite din specialisti in domeniu, care stabileste subiectele examenelor si baremul de corectare, iar o alta comisie regionala va asigura supervizarea examenelor si corectarea lucrarilor, pentru ca, spre deosebire de reglementarile in vigoare, care prevedeau organizarea examenelor numai in Bucuresti, acestea vor fi organizate si in Cluj, Timisoara, Brasov, Iasi si Constanta” - a precizat Cseke Attila.
Ordinul de ministru prevede obligativitatea de a organiza doua examene pe an incepand cu 2022, si unul in acest an, cu teste grila, iar proba orala va fi eliminata. ”Analizele au aratat ca aceasta era un instrument folosit pentru a decide subiectiv daca cei evaluati erau sau nu primiti in breasla de expertii si verificatorii actuali” - a conchis ministrul.
Examenele vor fi anuntate cu cel putin 45 de zile inainte, arata ordinul, si se vor putea inscrie verificatorii cu cel putin 8 ani de experienta in domeniu, din care 3 ani in proiectare, respectiv expertii cu 12 ani de experienta, din care 4 ani in proiectare.
Ministrul a subliniat: in prezent, in evidenta ministerului sunt numai 18 experti de securitate la incendiu in Bucuresti si 23 in restul tarii, 24 de judete neavand niciun expert de securitate la incendiu.
|