Agenda Constructiilor
Joi, 02 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Actualitatea interna - MDLPA: Noi termene propuse pentru actualizarea PUG si certificarea companiilor
MDLPA: Noi termene propuse pentru actualizarea PUG si certificarea companiilor
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 09 Aug 2023 14:33
Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor si Administratiei Publice (MDLPA) a lansat in consultare publica un proiect de Ordonanta de Guvern prin care propune prorogarea unor termene in domeniul urbanismului si al constructiilor, referitoare la actualizarea planurilor urbanistice generale (PUG) pana in decembrie 2026 si, respectiv, la certificarea tehnico-profesionala a operatorilor din constructii pana in decembrie 2024. 
In ceea ce priveste certificarea companiilor de constructii, pentru care se stabileste termen de implementare luna decembrie 2024, Nota de Fundamentare precizeaza ca proiectul va avea un impact pozitiv asupra pietei constructiilor, "prin suspendarea efectelor prevederilor privind elaborarea regulamentelor privind certificarea si organizarea cursurilor de formare profesionala pentru verificatori de proiecte, experti tehnici, auditori energetici, diriginti de santier si responsabili cu executia, conform prevederilor convenite in procesul de consultare publica si definitivarea lor in procedura parlamentara, astfel incat sa nu fie afectat negativ mediul investitional". 
 
Vor fi certificate numai firmele de executie, nu si cele de proiectare
Documentul mai noteaza ca in procesul de elaborare, consultare publica si avizare a Codului Amenajarii Teritoriului, Urbanismului si Constructiilor (CATUC), au fost formulate mai multe observatii din partea mediului profesional sau universitar, care au fost impotriva certificarii firmelor de proiectare, astfel ca, de comun acord cu toate partile implicate, forma aflata in dezbaterea parlamentara vizeaza doar certificarea firmelor de executie.
 
ARCOC - Agentia specializata ce se va ocupa de certificarea firmelor de constructii
Mecanismul de certificare propus in cadrul proiectului se bazeaza pe un mod de lucru partenerial, fiind propusa prin cod organizarea Organismului national de certificare denumit Agentia Romana de Certificare a Operatorilor din Constructii (ARCOC), persoana juridica de drept privat, de interes public general, avand statut juridic de asociatie fara scop patrimonial.
Se propune ca ARCOC sa aiba un aparat executiv si un Consiliu de Certificare alcatuit din reprezentanti ai ministerului responsabil in domeniul amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor, ai organizatiilor si federatiilor patronale reprezentative din domeniul constructiilor, ai organizatiilor si asociatiilor profesionale reprezentative din domeniul arhitecturii, constructiilor si instalatiilor precum si ai facultatilor de constructii si arhitectura. Consiliul ARCOC evalueaza respectarea criteriilor de certificare prin intermediul comisiilor de evaluare, organizate pe domenii/specialitati.
Nota de Fundamentare reaminteste, totodata, ca sisteme de certificare a firmelor de executie exista in foarte multe tari atat din cadrul UE, cat si din afara UE.
 
Termenele de actualizare a PUG-urilor, amanate cu 3 ani
Conform Legii aflate in vigoare, toate UAT-urile ar fi trebuit sa actualizeze PUG-urile pana la finalul acestui an, insa termenul trebuie prorogat, intrucat foarte putine localitati vor reusi acest lucru in termen. 
Conform Notei de Fundamentare, prin prorogarea termenului privitor la prelungirea planurilor urbanistice generale pana la finalul anului 2026, "se va evita suspendarea efectelor reglementarilor urbanistice care respecta dinamica economica si sociala si regimul juridic si pot fi inca aplicate pana la finalizarea procesului de actualizare a documentatiilor de urbanism referitoare la intreaga unitate administrativ teritoriala".
Planul urbanistic general are atat caracter director si strategic, cat si caracter de reglementare si reprezinta principalul instrument de planificare operationala, constituind baza legala pentru realizarea programelor si actiunilor de dezvoltare. Initiatorii proiectului de prorogare motiveaza ca, pentru a veni in sprijinul autoritatilor publice locale, a fost modificat deja succesiv cadrul normativ prorogand de mai ori termenul pentru a permite actualizarea planurilor urbanistice generale si parcurgerea procedurilor de obtinere a avizelor si acordurilor necesare, deoarece utilizarea unor planuri urbanistice generale care nu mai corespund din punct de vedere tehnic si juridic realitatii actuale este in defavoarea comunitatilor locale si genereaza riscuri cu privire la securitatea juridica a investitiilor. 
 
Prorogarea termenelor lasa timp transpunerii in GIS a documentatiilor de urbanism
Din anul 2003 pana in prezent, legislatia incidenta atat in domeniul urbanismului, cat si in domeniile conexe, precum cadastru, mediu, patrimoniul natural si cultural, infrastructura de transport, infrastructura energetica, telecomunicatii etc. a suferit modificari majore, astfel ca documentatiile mai vechi de anul 2003 nu mai pot corespunde integral prevederilor legale, fiind imperios necesara actualizarea acestora.
In Nota de Fundamentare, initiatorii proiectului Ordonantei de prorogare subliniaza faptul ca MDLPA a facut in permanenta eforturi sustinute de sprijinire a autoritatilor locale atat pentru finantarea documentatiilor de urbanism din bugetul de stat, cat si prin PNRR, fiind obtinute 52 milioane de euro pentru revizuirea si transpunerea in GIS a documentatiilor de urbanism, ce trebuie finalizate pana in 2026. 
"In ciuda eforturilor cu privire la indrumarea metodologica a autoritatilor locale, a celor cu privire la asigurarea surselor de finantare din PNRR si din bugetul de stat inclusiv prorogarea termenelor, monitorizarea stadiului PUG-urilor demonstreaza ca si la acest moment, din cauza alocarilor insuficiente de fonduri si mecanismelor greoaie de avizare intersectoriala, un procent foarte mare de UAT-uri nu a finalizat procesul de actualizare a PUG-urilor in termenul stabilit de lege, fapt ce conduce la necesitatea unei noi prorogari. Precizam ca mecanismul de avizare va fi optimizat prin CATUC, jalonul aferent PNRR avand printre obiective reducerea cu cel putin 50% a termenelor de avizare/ aprobare din domeniu iar potrivit proiectului de cod aflat in dezbatere parlamentara si PUG urile aflate in proces de avizare vor beneficia de procedura simplificata", se mai precizeaza in Nota de Fundamentare a proiectului.
 
Neprorogarea termenelor poate duce la blocaje de autorizare
Conform MDLPA, nefinalizarea aprobarii noilor documentatii de urbanism, in cazul planurilor de urbanism general, elaborate si aprobate pana in anul 2003 si neprorogarea termenelor poate conduce la intarzieri sau blocaje in domeniul autorizarii executarii lucrarilor de constructii pentru investitii publice si private, fiind necesare analizarea si reglementarea teritoriului pe baza de planuri urbanistice zonale pentru aproape toate tipurile de investitii, ceea ce va prelungi semnificativ durata de realizare a unor investitii, generand inclusiv riscul de pierdere a unor finantari. 
"Intrucat pentru CATUC ca jalon aferent cererii de plata 4 PNRR dezbaterea parlamentara trebuie sa fie continuata cu prioritate si finalizata pana la finalul acestui an, proiect ce propune modificarea abordarii problematicii certificarii si a formarii profesionale continue in alt mod decat prevede Legea nr. 10/1995 in prezent, consideram ca nu este corect si oportun ca in data de 25 august 2023 sa intre in vigoare o dispozitie legala contrara proiectului de COD. Mentionam si elaborarea/ actualizarea documentatiilor de urbanism care se finanteaza prin PNRR incepand cu 2022 pentru cele 467 de unitati administrativ teritoriale au ca termen de finalizare 2026", se mai subliniaza in Nota de Fundamentare.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
CDS
rigips
Acvatot 2019
siniat
leviatan
noark
quadratum
ness project
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
strabag nivel 1
concelex
viarom
EDIT-Structural
Ubitech

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
top 500
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander