Ministrul Finantelor: Romania va aplica toate sanctiunile decise la nivel international |
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 01 Mar 2022 11:26 |
Romania va aplica toate sanctiunile decise la nivel european si international si, totodata, trebuie asigurate toate instrumentele de finantare si de capital astfel incat economia romaneasca si cetatenii sa fie protejati, a afirmat luni ministrul Finantelor, Adrian Caciu, intr-o intalnire cu reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), citat de Agerpres.
Seful de la Finante si reprezentantii bancilor au discutat despre masurile de finantare a economiei romanesti si despre protejarea cetatenilor in contextul generat atat de conflictul din Ucraina, cat si de puseul inflationist cauzat de cresterea preturilor la energie si combustibil.
"Romania va aplica toate sanctiunile decise la nivel european si international si, in colaborare cu toate institutiile implicate, se va asigura ca acestea au efect imediat, ferm si concret. Totodata, trebuie asigurate toate instrumentele de finantare si de capital astfel incat economia romaneasca si cetatenii sa fie protejati, iar proiectele de dezvoltare finantate prin fonduri europene si nationale sa continue. Acest lucru va fi realizat in continuare intr-un parteneriat real intre stat, economie, cetateni si capital", a declarat Adrian Caciu, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor.
Comunitatea bancara si-a exprimat disponibilitatea de a sustine finantarea economiei, de identificare a unor solutii in sprijinul cetatenilor care au credite, dar si pentru sustinerea prin instrumente specifice a proiectelor aferente Planului National de Redresare si Rezilienta si a programelor structurale.
Cele doua parti au discutat si despre necesitatea identificarii unor mecanisme de finantare prin care sistemul bancar sa sprijine in continuare dezvoltarea mediului de afaceri. Bancile au sustinut populatia si companiile in perioada pandemiei, prin acordarea de finantari in cel mai sustinut ritm de la criza financiara trecuta, se precizeaza in comunicatul citat.
Asociatia Romana a Bancilor a dat asigurari ca sistemul bancar este solid si rezilient.
"Obiectivul comunitatii bancare este cresterea gradului de intermediere financiara spre media europeana de 92% si a nivelului incluziunii financiare, de la 67% spre media europeana de 95%", a declarat Bogdan Neacsu, presedintele Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor.
Potrivit MF, indicatorii-cheie precum solvabilitatea, gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante si cel de acoperire a necesarului de lichiditate inregistreaza valori care pozitioneaza sistemul bancar romanesc intr-o zona de stabilitate ridicata.
SUA, Marea Britanie, Canada si UE au anuntat ca vor bloca accesul unor mari banci rusesti la sistemul SWIFT, vor lua masuri pentru a opri Banca Centrala a Rusiei sa vina in sprijinul economiei rusesti si de asemenea vor incepe sa sechestreze iahturile si vilele din Occident ale oligarhilor rusi.
Pe fondul acestor sanctiuni, rubla ruseasca si-a continuat luni caderea in raport cu dolarul, moneda ruseasca pierzand la un moment dat o treime din valoare si atingand un minim istoric de 109 ruble pentru un dolar la Moscova.
|