Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - OMV Petrom: Investitii de 11 miliarde euro in sectorul energetic, pana in anul 2030
OMV Petrom: Investitii de 11 miliarde euro in sectorul energetic, pana in anul 2030
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 07 Feb 2022 06:03
Situatia de acum din piata energiei din Romania este cauzata, pe langa contextul european, de lipsa investitiilor in capacitati noi de productie, dar si de faptul ca, desi avem resurse suplimentare de gaze, acestea stau blocate din cauza legislatiei, a afirmat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, intr-un interviu pentru AGERPRES. Povara fiscala in ceea ce priveste gazele naturale este cea care descurajeaza investitiile noi. Regimul de impozitare este de sase ori mai mare decat media Uniunii Europene, iar, pentru gazele offshore, de zece ori mai mare.
In acest context, OMV Petrom a propus cel mai mare plan de investitii private din sectorul energetic: 11 miliarde de euro pana in 2030. "Avem nevoie insa si de angajamentul politic pentru a restabili climatul investitional in vederea realizarii acestui plan", a declarat Christina Verchere.
Managerul OMV Petrom a explicat ca preturile pe piata gazelor au fost determinate de redresarea puternica a activitatii economice, de diminuarea stocurilor de gaze pe fondul unei ierni lungi si friguroase la inceputul anului trecut si de existenta unor cantitati mai mici de gaze naturale pentru furnizare decat au fost estimate. "Furnizarea de gaz a fost afectata de productia mai scazuta din UE, de volumele mai mici importate din Rusia prin conducte si de livrarile volatile de GNL. Aceste evolutii s-au reflectat mai departe si in preturile energiei electrice, deoarece aproximativ 20% din productia de electricitate a UE se bazeaza pe gaze naturale. In plus, pretul certificatelor de CO2 a crescut de peste doua ori. In acest context european mai larg, piata energiei din Romania este influentata negativ si de lipsa investitiilor in noi capacitati de productie. In plus, avem resurse suplimentare de gaze naturale, deja descoperite si evaluate, cum este Neptun Deep, care nu au putut fi deblocate din cauza cadrului legislativ nefavorabil", a explicat Christina Verchere.
Reprezentanta OMV Petrom spune ca preturile ridicate la gazele naturale nu se reflecta in rezultatele companiei, din cauza impozitarii extrem de ridicate. In 2021, rata efectiva de impozitare a productiei de gaz a fost de 47%, iar OMV Petrom a virat la bugetul de stat suma-record de 12,3 miliarde lei.
"Performanta noastra financiara din 2021 a fost intr-adevar mai buna decat in 2020, totusi sub nivelul din 2019. Rezultatele au fost in principal determinate de cresterea puternica a pretului titeiului, de cererea mai mare de produse energetice si de performanta excelenta a rafinariei Petrobrazi si a centralei electrice Brazi. Productia centralei Brazi a fost cea mai mare din 2012, anul cand a fost pusa in functiune, si a acoperit 8% din productia de energie a Romaniei", a mai precizat managerul OMV Petrom.
Totodata, oficialul OMV Petrom considera ca scaderea productiei de gaze a companiei nu a avut niciun impact asupra preturilor, care au urmat tendinta pietei internationale. Ea estimeaza ca preturile se vor mentine ridicate cel putin pe parcursul acestui an.
Solutia pentru asigurarea energiei pentru Romania o constituie deblocarea resurselor de gaze naturale din Marea Neagra, a subliniat ea, precizand ca OMV Petrom a amanat cu inca un an, pentru 2023, luarea unei decizii daca va scoate sau nu aceste zacaminte.
Pentru a citi interviul integral, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
ness project
noark
CONCEPT STRUCTURE
rigips
strabag nivel 1
viarom
leviatan
MAKITA
Acvatot 2019
siniat
CDS
Ubitech
theda mar
concelex
quadratum

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
econet
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander