Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Actualitatea interna - POS & PNRR: 7 miliarde de euro alocate pentru modernizarea sistemului de sanatate
POS & PNRR: 7 miliarde de euro alocate pentru modernizarea sistemului de sanatate
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 06 Nov 2020 09:06
Ministrul Fondurilor Europene, dl. Marcel Bolos, a semnat, in prezenta doamnei viceprim-ministru Raluca Turcan, a domnului Horatiu Moldovan, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, si a doamnei conf. dr. Anca Colita, manager al Institutul Clinic Fundeni, contractul finantat prin intermediul Programului Operational Capital Uman in valoare de 23,8 milioane de lei, dedicat cresterii numarului de persoane care beneficiaza de programe de sanatate si de servicii orientate catre preventie, depistare precoce (screening), diagnostic si tratament precoce pentru principalele patologii. Beneficiarul proiectului este Institutul Clinic Fundeni.
„Evenimentul de astazi marcheaza in fapt un lucru deosebit de important prin care dezvoltam Romania: preventia medicala va avea un rol deosebit de important in Programul Operational de Sanatate 2021-2027, in cadrul caruia au fost alocate 775 de milioane de euro pentru programele nationale, inclusiv pentru testarea a 50.000 de romani cu varste cuprinse intre 50 si 74 de ani, pentru 11 tipuri diferite de afectiuni, dintre care cele colorectale si colouterine reprezinta principalele tipuri de risc la noi in tara.
Suplimentar alocarii istorice de 4,2 miliarde de euro din POS, am prevazut alte 100 de milioane de euro din Programul National de Relansare si Rezilienta (PNRR) pentru dezvoltarea unor terapii celulare sau chirurgii bilopancreatice de care va beneficia inclusiv Institutul Clinic Fundeni.
In total, din actuala perioada de programare, din viitorul POS 2021-2027 si din PNRR cumulat, peste 7 miliarde de euro sunt investiti in modernizarea profunda a sistemului de sanatate, un domeniu de care beneficiaza toti romanii!
Acesti bani investiti in dotarea cu echipamente de ultima generatie, in formarea profesionala moderna a cadrelor medicale si de suport, precum si in constructia de spitale cum sunt cele 3 regionale care au 2.500 de paturi si beneficiaza de o investitie de 1,16 miliarde de euro, va schimba in profunzime atat sistemul, cat si mentalitatile. Premisele au fost deja lansate!”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos.
Datorita proiectului semnat, 50.000 de persoane din grupa de varsta 50-74 ani vor fi beneficia de programele de screening, pentru a putea sa previna acest tip de cancer. Sunt vizate, in principal, persoanele din zonele unde asistenta medicala si ingrijirile sunt deficitare, cu morbiditate si mortalitate ridicate.
Ce finanteaza proiectul semnat:
a) Ingrijire centrata pe pacientii cu varsta cuprinsa intre 50-74 ani prin:
- Activitati de informare, evaluare si constientizare a grupului tinta al serviciilor de screening al cancerului colorectal;
- Activitati de identificare/ mobilizare si de acordare de sprijin pentru grupul tinta, respectiv actiunile care presupun transmiterea scrisorilor de invitare a populatiei la medicul de familie pentru inrolarea in screening, dar si masurile de colectare a testului de hemoragii oculte, in situatiile in care nu este posibila transmiterea acestuia la medicul de familie;
- Activitati de derulare a screeningului pentru identificarea persoanelor cu risc standard de cancer colorectal;
- Activitati de efectuare a colonoscopiei de control la pacientii testati pozitiv la testul de hemoragii oculte sau pentru cei identificati ca avand risc crescut de cancer colorectal conform anamnezei.
b) Tratarea si reevaluarea periodica (follow-up) a pacientilor prin functionalitatea centrului de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului colorectal;
c) Informarea corecta si consecventa a publicului despre riscul cancerului colorectal, avand in vedere importanta intelegerii de catre populatie a cauzelor bolii.
In actuala perioada de programare sunt elaborate mai multe programe de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului colorectal.
Prin proiectele finantate in cadrul acestor apeluri, 250.000 persoane cu varste intre 50-74 ani din regiunile Vest, Sud-Vest Oltenia, Sud Muntenia, Sud-Est, Bucuresti - Ilfov vor beneficia beneficia de preventie, depistare din timp si tratament pentru leziunile precanceroase colorectale.
Prioritare pentru Romania si in viitoarea perioada de programare (2021-2027), interventiile in domeniul sanatatii implica o abordare multifond intre investitii in infrastructura si servicii de ingrijire a sanatatii.
Pentru prima data, Romania va avea un Program Operational de Sanatate, cu o valoare de 4,2 miliarde euro, care va cuprinde interventii in infrastructura si servicii de ingrijire a sanatatii, inclusiv digitalizare in sanatate, masuri de cercetare in domeniul medical si programe de screening populational/tratament precoce. Programele de screening sustinute din acest program vor insuma 650 milioane euro, acoperind tot teritoriul Romania si cuprinzand nu doar actiuni de depistare ci si tratament.
Prezentarea proiectului este disponibila aici.
 
hiltiABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
rigips
leviatan
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
viarom
concelex
quadratum
FRONTALE
Acvatot 2019
CDS
MAKITA
theda mar
ness project
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
top 500
top 500
ROGBC 2016
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander