Agenda Constructiilor
Joi, 13 August 2020
Home - Stiri - Actualitatea interna - S&P a reconfirmat ratingul de tara al Romaniei si mentine perspectiva negativa
S&P a reconfirmat ratingul de tara al Romaniei si mentine perspectiva negativa
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 09 Iun 2020 11:58
Agentia de rating Standard & Poor's (S&P) a reconfirmat rating-ul suveran aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung si scurt in moneda locala si valuta, precum si perspectiva negativa.
Decizia agentiei de rating are la baza nivelul moderat al datoriei publice si al datoriei externe, dar si accesul flexibil al Romaniei la finantare pe piata interna si internationala, care poate atenua posibile riscuri asociate cu nevoia ridicata de finantare a sectorului public pe termen scurt.
"Anuntul Standard & Poor's reconfirma faptul ca masurile actualului Guvern pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizei Covid-19 si asigurarea unor finante publice sustenabile au fost cele corecte in contextul global actual. Asa cum am subliniat si in trecut, agentia considera ca situatia grava a finantelor publice a fost cauzata de cresterile nesustenabile ale cheltuielilor angajate de Guvernul anterior, de iresponsabilitatea politicii fiscale prociclice promovate in ultimii trei ani", a declarat ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.
Evaluarea agentiei subliniaza ca majorarea pensiilor din sectorul public, care ar urma sa aiba loc in luna septembrie a acestui an, ar avea un impact considerabil asupra finantelor publice. Nu in ultimul rand, agentia de rating apreciaza ca politica fiscala expansionista promovata incepand cu anul 2018 a condus la unele dintre cele mai mari deficite gemene pentru o tara din categoria pietelor emergente, precum si la erodarea sustenabilitatii finantelor publice in Romania.
"In perioada urmatoare, Ministerul Finantelor Publice va continua demersurile de implementarea masurilor pentru inlaturarea efectelor negative ale pandemiei cu virusul SARS-CoV-2 si a celor necesare pentru repornirea rapida a economiei Romaniei", a completat ministrul Finantelor.
Agentia considera ca factorii principali care ar putea contribui la imbunatatirea perspectivei sunt asigurarea unei consolidari fiscale reale, care sa conduca la stabilizarea finantelor publice si a pozitiei externe a Romaniei.
Totodata, S&P anticipeaza o revenire treptata a economiei incepand de la mijlocul acestui an si o reluare consistenta a cresterii PIB din 2021, in jur de 4%.
 
VideoConfAC-iulCOVID-19allbimAUTODESK
ROCKWOOL 196
A aparut editia
AUGUST 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
strabag nivel 1
Acvatot 2019
hilti
CELCO 2020
rigips
ERBASU CONSTRUCT
ssab ag antrepriza generala

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
ef-de-n
AICPS_30
AHK 2018
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere