UNSAR: Peste 1.000 de dosare de dauna, deschise in urma cutremurelor din februarie |
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 03 Mar 2023 12:43 |
Maine se implinesc 46 de ani de la cutremurul din 1977, unul dintre cele mai puternice seisme inregistrate vreodata in Romania. Cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter, acesta a avut efecte devastatoare la nivel national: peste 1.570 de oameni si-au pierdut viata, circa 11.300 au fost raniti si aproximativ 35.000 de locuinte s-au prabusit. Un nou eveniment seismic, similar cu cel din 1977, ar putea provoca pagube economice de ordinul zecilor de miliarde de euro si sute de mii de persoane ar putea ramane fara locuinte, arata datele Bancii Mondiale.
Cutremurele din ultima perioada care au afectat judetele Gorj, Cluj, Hunedoara, dar si Capitala, demonstreaza cat de vulnerabili continuam sa fim. In urma acestor evenimente, pana la finalul lunii februarie, au fost deja deschise peste 1.000 de dosare de dauna, in baza politelor de asigurare obligatorii si facultative pentru locuinte. Sunt cifre care arata rolul fundamental al unei asigurari in astfel de situatii, pentru cresterea gradului de rezilienta si de protectie financiara a populatiei.
De altfel, Romania ramane una dintre tarile europene cu un grad ridicat de risc seismic. Spre exemplu, intre 2013 si 2022, asiguratorii Membri ai UNSAR au despagubit 1.664 dosare de dauna – doar ca urmare a cutremurelor. Sprijinul financiar a depasit 4,3 milioane de lei. Dintre aceste dosare, 1.612 au fost despagubite in baza politelor de asigurare pentru locuinte, iar diferenta in baza asigurarilor dedicate companiilor. In acelasi timp, valoarea medie a unui dosar de dauna a crescut semnificativ, triplandu-se in 2022, comparativ cu 2015 (chiar daca in 2015 au fost despagubite 693 dosare de dauna, iar anul trecut 98). Asadar, incheierea unei polite de asigurare va face mereu diferenta in cazul producerii unui eveniment neprevazut.
“Este important sa invatam din lectiile trecutului pentru a fi mai bine pregatiti in fata viitorului, indiferent ce ne rezerva acesta. Asigurarea pentru locuinte reprezinta o plasa importanta de siguranta pentru noi toti, iar industria de asigurari are capacitatea de a prelua aceste riscuri, continuand sa fie aproape de cei care au cea mai mare nevoie de sprijin financiar”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Presedinte & Director General al UNSAR.
|