Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - VOLT: Tinerii de 18-25 de ani intampina dificultati mari in accesarea creditelor
VOLT: Tinerii de 18-25 de ani intampina dificultati mari in accesarea creditelor
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 10 Dec 2020 08:21
Valoarea medie a scorului FICO in Romania este de 635, conform unei analize Volt efectuate pe un esantion de peste 50.000 de utilizatori ai aplicatiei de transfer de bani. Tinerii cu varsta intre 18-25 de ani intampina cele mai mari dificultati in accesarea creditelor, avand cel mai scazut scor FICO, de 534. Comportamentul de buna plata poate fi dovedit prin microcredite platite la timp, cea mai rapida cale de a creste scorul FICO, scor identic cu cel de solvabilitate al Biroului de Credit.
Scorul FICO este un algoritm folosit la nivel international, in principal de banci, pentru a stabili gradul de risc al unei persoane care solicita un imprumut, si este colectat de Biroul de Credit. Acest scor este factorul principal care determina tipul de credit pentru care se califica persoana in cauza. Limitele lui sunt intre 300 si 850 si este determinat de mai multi factori, precum istoricul de plati, numarul de interogari al scorului sau numarul total de conturi. Scorul FICO poate fi interogat gratuit in aplicatia Volt si nu afecteaza scorul de creditare, asa cum se intampla la interogarea Biroului de Credit de catre banci.
Valoarea medie a scorului FICO in Romania este de 635, conform unei analize Volt, aplicatie mobila de transfer instant de bani, efectuate pe un segment de 50.000 de utilizatori ai sai. Barbatii au un scor FICO mai bun in general, cu o medie de 642, in timp ce media scorului pentru femei este de 603.
36.6% dintre utilizatorii VOLT au scor FICO mai mare de 700, ceea ce inseamna un risc de neplata scazut in viitor. La polul opus sunt cei mai putin constiinciosi in plata ratelor, 16.25% dintre utilizatori, cu un scor FICO sub 500. Aceste persoane prezinta un un risc de neplata mediu spre ridicat in viitor si au inregistrate 3 sau mai multe rate neachitate in istoricul creditar.
Persoanele cu venituri mari, de peste 11.000 de lei, au cel mai bun scor FICO, de peste 700, in timp ce persoanele cu un venit lunar net mai mic de 3000 de lei au un scor FICO de 590.
Tinerii au cel mai scazut scor FICO, de 534, pentru categoria de varsta 18 - 25 de ani, iar persoanele din categoria de varsta 41 - 50 de ani au cel mai bun scor FICO, de 684.
Din top 5 judete pe tara, aradenii ocupa prima pozitie, avand cei mai buni platnici, cu o valoare medie a scorului FICO de 697, urmati de utilizatorii Volt din Ilfov, Bucuresti, Brasov si Suceava. Pe ultimul loc se situeaza cei din Caras-Severin, cu cea mai mica valoare medie a scorului FICO de 473.
“Cei cu un scor FICO ridicat primesc cele mai avantajoase credite. Pentru tineri, care au venituri scazute in general si un istoric creditar inexistent, sansele de a accesa un credit de o valoare mai mare, de exemplu un credit imobiliar, sunt foarte slabe. O solutie rapida ca sa isi dovedeasca comportamentul bun de plata si sa-si creasca implicit scorul FICO este accesarea de microcredite, pe care sa le plateasca la timp. In Volt, ei pot sa acceseze microcredite direct din aplicatie si apoi sa-si monitorizeze scorul FICO gratuit, fara sa-si afecteze scorul de credit”, spune Radu Ciorba, fondator Volt.
De ce este important scorul FICO
Cererea de pe piata imobilelor a fost in crestere anul acesta. Dupa un an de stat mai mult in casa, romanii au experimentat ca traiul la comun nu e cel mai comod. Familiile au inceput sa-si caute locuinte mai mari, cu interes crescut pentru case pe pamant, iar tinerii au inceput sa-si doreasca sa se desprinda de casa parintilor, moment care in 2019 se petrecea abia la 28 ani (date Eurostat). Daca 41% dintre tinerii romani cu varsta intre 25 si 34 de ani locuiau cu parintii in 2019, comparativ cu tari precum Danemarca sau Finlanda unde media este mai jos de 10% sau media UE de 26 de ani (date Eurostat), anul acesta a fortat cu siguranta procentul sa scada in contextul unei viitoare revigorari economice.
Studiu de caz
Mihai are 26 de ani, locuieste in Bucuresti si lucreaza la o firma de curierat pe un salariu net de 3.000 de lei. Scorul lui FICO este de 484. In prezent, locuieste cu parintii dar a ajuns in etapa in care vrea sa se mute in locuinta lui proprie. Are deja planuri serioase de viitor, care includ casatorie si un copil, asa ca e hotarat sa-si cumpere un apartament de doua camere intr-o zona buna. A mers la banca dar tot ce a putut obtine a fost un credit pentru o garsoniera.
Cum isi poate imbunatati Mihai scorul FICO
Mihai a luat prin aplicatia Volt un credit ‘Crab’, de 500 lei, de la Ocean Credit, pe care l-a returnat in termen de 15 zile.
Din ecranele de mai jos reiese modul in care scorul de credit fluctueaza pe parcursul diferitelor etape ale unui credit.
Evolutia scorului FICO, in aplicatia Volt
Faza 1 - Inainte de contractare, scorul de credit FICO de la care a pornit a fost 484.
Faza 2 - Pe timpul desfasurarii creditului, imediat dupa contractarea imprumutului, noul scor de credit a scazut cu cateva puncte. In aceasta etapa, Mihai avea un scor FICO 479.
Faza 3 - La rambursarea creditului, desi respectarea datei scadente este punctul cheie in imbunatatirea scorului, aceasta nu este vizibila imediat dupa ce Mihai a rambursat creditul.
Faza 4 - La 15 zile dupa rambursare. Mihai a returnat suma imprumutata la data scadenta, iar acum are un nou scor de credit FICO 494, in crestere cu 10 puncte fata de cel de la care a pornit.
”In functie de valoarea creditului, scorul FICO poate creste cu 10 - 20 de puncte. Totusi, e important ca tinerii si toti ceilalti care urmaresc sa-si creasca scorul FICO in acest mod sa fie atenti si la celelalte conditii de baza: restul de la alte credite sa fie si ele platite la timp, sa existe o pauza de macar o luna intre creditele accesate si sa aiba un sold de indatorare de cel mult 30% al liniei de credit. Ii incurajam pe utilizatorii aplicatiei sa foloseasca microcreditele in mod inteligent, punctual, atunci cand au nevoie, si sa nu se indatoreze mai mult decat pot returna”, completeaza Radu.
Mihai a continuat cu acelasi comportament de creditare si a decis inteligent sa mai astepte inca putin, ca sa-si imbunatateasca scorul FICO prin microcredite pe termen scurt, iar apoi sa fie pregatit si sa-si permita locuinta pe care si-o dorea.
 
TotalEnergiesSISECAMABONARE REVISTERAWLPLUGhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
CDS
GEWISS
theda mar
SIGM
SSAB
quadratum
MAKITA
rigips
BogArt
EDIT-Structural
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
DRS
Ubitech
concelex
ELECTROGRUP
Arduro
konsent
noark
EURO BUILD
Acvatot 2019
VEGO
AED

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<