Agenda Constructiilor
Sambata, 29 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - ABA: 7 din 10 firme nu sunt asigurate si risca daune majore sau inchiderea activitatii
ABA: 7 din 10 firme nu sunt asigurate si risca daune majore sau inchiderea activitatii
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 26 Iun 2024 13:19
Cele mai multe firme din Romania, 7 din 10 cazuri, risca daune severe sau inchiderea activitatii, pentru ca nu sunt asigurate pentru nevoile lor specifice, arata datele interne ale Academiei de Brokeraj in Asigurari, unul dintre principalele centre de educatie si formare a specialistilor in domeniul asigurarilor. Printre cele mai expuse firme dupa domeniul de activitate se afla cele de productie, retail, agricultura, constructii sau HoReCa, iar multe dintre acestea nu au un management al riscurilor de asigurari.
“Majoritatea firmelor locale, companii multinationale sau IMM-uri, nu fac o evaluare a riscurilor la care se expun, nu au un plan de continuitate a activitatii si a business-ului propriu-zis in cazul unor daune majore. Prin urmare interesul pentru un plan de asigurari personalizat dupa nevoile fiecarei organizatii este inca scazut in Romania. In caz de incendii, explozii sau inundatii pot fi distruse de la o mare parte din bunurile firmei pana la intregul sediu sau punct de lucru, cu materia prima, produsele, utilajele si alte bunuri care nu mai pot fi recuperate. In Romania, riscul pentru astfel de daune majore este ridicat, iar peste 70% dintre firmele cu care am intrat in contact nu aveau un plan de asigurari personalizat in functie de nevoi si expunerea la risc. Toate categoriile de business-uri se afla in aceeasi situatie, dar in special companiile care nu au implementat un plan de continuitate a afacerii. Iar prin politele de asigurari specifice activitatii lor, beneficiaza de despagubiri complete si pot astfel relua sau continua activitatea de business”, declara consultantul Adrian Stancu, fondator Academia de Brokeraj in Asigurari, una dintre importantele centre educationale si de formare in domeniul asigurarilor.
Conform datelor publice ale UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania), din totalul de 800.000 firme care au depus un bilant financiar, aproximativ 21% dintre acestea (168.000) aveau o polita de asigurare de bunuri si proprietati si/sau de raspundere civila generala si doar 1% aveau inclusa si o clauza de business interruption (B.I.) 
Cele mai raspandite riscuri care produc daune si, implicit, efecte asupra business-ului care pot duce la inchiderea activitatii sunt: incendiul, inundatia, furtuna, explozia, avariile accidentale, accidentele de munca, neglijenta, erorile de operare, pierderile financiare. 
 
Ce tip de firme sunt cel mai expuse riscurilor majore 
Pentru firmele din Romania, categoriile de risc la care se expun pot fi multiple, in functie de specificul fiecarei organizatii. Prin implementarea unui proces de management al riscurilor in asigurari, o organizatie va avea un program de asigurari personalizat, construit pe baza expunerilor la riscuri, care poate cuprinde acoperiri specifice mai multor tipuri de asigurari, de la doua la 10 sau mai multe.
Indiferent de marime, firmele cu activitate fizica, care detin spatii de productie, depozite sau spatii de birouri, sunt expuse riscului de daune majore. Potrivit unei analize efectuate in ultimii trei ani, dupa tipul de activitate, cele mai expuse riscurilor de incendiu, explozie, calamitatilor naturale sau altor tipuri de riscuri tehnice sunt firmele din domenii de activitate ca: productie, servicii, HoReCa, agricultura si constructii.
“O mare parte dintre politele de asigurare existente nu au la baza o evaluare a expunerilor la riscuri, iar multe firme din Romania nu au un manager de administrare riscuri, specializat sa implementeze un proces de identificare a riscurilor la care este expusa o afacere. Datele noastre interne arata ca 9 din 10 companii, aflate in prezent in portofoliul nostru, nu aveau anterior un program de asigurari personalizat. Privind din aceasta perspectiva, nevoia mediului de afaceri din tara noastra este una foarte mare si acest lucru ne obliga sa ne perfectionam permanent, astfel incat sa putem proteja impotriva daunelor partiale sau totale un numar cat mai mare de afaceri din Romania”, spune consultantul Adrian Stancu, Manager Regional – Partener la Campion Broker de Asigurare si Reasigurare si fondator Academia de Brokeraj, una dintre importantele centre educationale si de formare in domeniul asigurarilor.
 
Cum sunt identificate riscurile in companii
Fiecare afacere are o componenta de riscuri standard si una de riscuri specifice, generate de mai multi factori, printre care: specificul industriei in care isi desfasoara activitatea, marimea  afacerii, vechimea afacerii, piata concurentiala, politica de aprovizionare, piata de desfacere, amplasamentul geografic, cultura organizatiei.
Avand in vedere complexitatea unui program de asigurari, acesta poate sa contina preluarea de riscuri financiare, riscuri catastrofice, riscuri de productie, riscuri tehnice, riscuri de accidente, riscuri de raspundere profesionala si a produsului, riscuri de neconformitate, riscuri de nelivrare,  riscuri comerciale etc. Politele de asigurari stabilite printr-un plan de management al riscurilor au, de cele mai multe ori, un cost de achizitie mai mic fata de varianta in care compania ar cumpara cate o polita pentru fiecare clasa de riscuri.
In multe cazuri, decizia de a achizitiona o anumita polita de asigurare a venit ca urmare a unei obligatii contractuale - o linie de credit, achizitionarea unui utilaj cu finantare externa, accesarea de fonduri europene, cerinta dintr-un contract comercial etc, prioritatea fiind obligativitatea politei, in detrimentul expunerii la o serie de riscuri si a raportului calitate/pret. 
In ultimii 2-3 ani, nivelul de constientizare al necesitatii existentei asigurarilor in randul companiilor din Romania a crescut, insa este nevoie de implementarea unui proces de management al riscurilor in asigurari pentru ca doar astfel managementul unei companii va avea o imagine clara asupra agresivitatii efectelor aparitiei unei daune. 
De altfel, expunerile la riscuri se pot modifica in timp, in functie de dinamica business-ului, dar si de alti factori directi sau indirecti, modificari care ar trebui sa genereze o recalibrare a asigurarilor existente.
Fondata in 2022, Academia de Brokeraj in Asigurari este una dintre principalele companii care furnizeaza programe educationale de specialitate, atat in aria profesionala, cat si in cea personala. Academia de Brokeraj in Asigurari are rolul de a forma profesionisti in domeniu, respectand standardele in asigurari, cu misiunea de a educa piata si de a contribui la asigurarea unui plan de continuitate a afacerilor din Romania prin implementarea unui plan de management al riscului. Cu o comunitate de 100 de experti formata in domeniul asigurarilor, in prezent, echipa academiei isi desfasoara activitatea in Bucuresti, vizand extinderea la nivel national, in urmatorii ani.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
CDS
Acvatot 2019
EDIT-Structural
theda mar
rigips
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
viarom
CONCEPT STRUCTURE
siniat
MAKITA
concelex
strabag nivel 1
Ubitech
BogArt
noark
konsent
quadratum

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander