Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - ABSL: Romania intra in topul optiunilor de relocare pentru companiile globale
ABSL: Romania intra in topul optiunilor de relocare pentru companiile globale
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 17 Nov 2020 15:42
“Zoom In, Zoom Out” este tema conferintei nationale organizata de ABSL in acest an. Specialistii industriei sunt atenti la detaliile si schimbarile frecvente provocate de pandemie, dar si la imaginea de ansamblu si perspectivele industriei.
Evenimentul se desfasoara online in perioada 17 - 19 noiembrie 2020, peste 700 de specialisti din industrie, precum si 100 companii inregistrandu-se la conferinta.
Cu aceasta ocazie se lanseaza raportul anual al industriei de business services, raport ce prezinta o sinteza a sectorului si a tendintelor sale.
Industria serviciilor pentru afaceri are o istorie de peste 20 de ani in Romania, iar 2020 a adus provocari fara precedent. Din fericire, acest sector este poate cel mai bine pregatit pentru munca la distanta. Chiar termenul de outsourcing spune intrinsec acest lucru.
Pe termen mediu si lung, veniturile generate de sectorul de business services vor fi in crestere. Presiunea pe costuri, la nivel global, determina companiile sa regandeasca structura de costuri, optand pentru consolidarea unor servicii spre destinatii atragatoare din punct de vedere economic si calitate a resurselor umane. Romania sta bine din acest punct de vedere, de aceea situatia generata de pandemie poate reprezenta un avantaj pentru aceasta industrie.
Conform estimarilor din studiul ABSL, veniturile generate de industria de business services in 2020 sunt de 4,5 miliarde euro. Industria de business services contribuie cu aproximativ 2 - 2.5% la realizarea PIB-ului, similar cu industrii precum comertul cu ridicata, electricitate si gaze.
Referitor la impactul pandemiei asupra cifrei de afaceri realizata in 2020:
- 69% dintre participantii la studiu au declarat ca cifra lor de afaceri va fi similara cu cea din 2019.
- 17% dintre companiile respondente au estimat o scadere a cifrei de afaceri cuprinsa intre 5% si 30%.
- 14% dintre companii asteapta o crestere a cifrei de afaceri, cu procente cuprinse intre 5 si 50%.
Printre efectele pandemiei asupra business-ului, companiile enumera scaderea cererii externe (39%), impactul pandemiei asupra operatiunilor clientilor (33%), cautarea unor arii noi de business (33%), cresterea cererii externe (30%), planuri globale de restructurare (27%), achizitii (3%).
Telemunca a devenit principala optiune a companiilor in aceasta perioada, dar a aratat si limitarile legate de socializare, interactiune si colaborare. Astfel, 82% dintre companiile chestionate au declarat ca isi vor pastra spatiile de birouri.
„Actualul context este favorabil Romaniei si industriei serviciilor de afaceri. La nivel global, companiile isi regandesc structura de costuri si isi refac strategiile de externalizare a serviciilor, Romania fiind in topul optiunilor de relocare. Pe termen mediu, industria din Romania poate inregistra cresteri anuale intre 5 - 10%. In plan economic, criza declansata de Covid-19 reprezinta cea mai mare provocare din ultimii 20 de ani. Majoritatea companiilor spera ca economia si business-ul sa isi revina in 2021. 19% dintre companiile chestionate cred ca industria isi va reveni in Q1 din 2021, 19% in Q2, 5% dintre companiile chestionate - in Q3 si 5% - in Q4. 37% dintre companiile chestionate nu pot estima cand isi va reveni industria sau economia”, explica Ciprian Dan, Presedinte ABSL.
54% dintre companiile care activeaza in industrie au deja un plan de recuperare / continuare a afacerii, in timp ce 46% nu au un astfel de plan.
In ceea ce priveste sprijinul acordat de catre autoritati, 20% dintre companii au aplicat pentru somaj tehnic, 11% au primit ajutor de la stat, 11% - scutiri de taxe, 6% - amanarea platii impozitelor si 6% au accesat granturi UE/ fonduri europene. 38% dintre companii nu au beneficiat de niciun sprijin din partea statului.
Experienta ultimilor luni a demonstrat ca telemunca in proportie de 100%, precum si munca de la birou, au numeroase inconveniente si nu mai corespund realitatii de acum. Din cauza masurilor de siguranta a angajatilor, companiile nu pot avea echipe mari care lucreaza de la birou, de aceea s-au orientat catre un sistem de munca hibrid. 48% dintre companiile respondente vor lua in calcul in 2021 un sistem de munca hibrid, 13% dintre companii vor continua in sistemul de telemunca, in timp ce 39% dintre companii considera ca pe termen mediu telemunca nu este o alternativa viabila.
„Pe termen scurt, companiile din industrie vor continua sa migreze accelerat catre conceptul de „Flex Office” si vor imbina munca de la distanta cu cea de la birou pentru o eficientizare a costurilor legate de spatiile de birouri, dar si atragerea unei forte de munca diversificate, dintr-un areal geografic mai larg. Astfel, timpul petrecut in trafic va putea fi folosit intr-un mod productiv, iar forta de munca ce nu putea fi angajata pana acum din cauza distantei fata de birou, va deveni disponibila. Toate acestea vor contribui la cresterea eficientei si mentinerea atractivitatii Romaniei ca destinatie predilecta pentru outsourcing.”, spune Catalin Iorgulescu, reprezentant al Consiliului Director ABSL.
Pe termen mediu si lung, 58% dintre companii apreciaza ca numarul angajatilor din industrie va creste, 22% - considera ca numarul de angajati va fi in scadere, in timp ce 20% dintre companii considera ca numarul angajatilor va ramane constant.
Pe fondul pandemiei, a reevaluarii costurilor si al automatizarii, companiile chestionate considera ca numarul de angajati este posibil sa scada cu pana la 4,5% pana la finalul lunii iunie 2021. Numarul estimat de angajati in industrie la acest moment este de aproximativ 131.000.
„Inainte de pandemie, cea mai mare provocare pentru firmele din industrie era legata de forta de munca bine pregatita. Toate discutiile legate de dezvoltarea industriei aveau ca punct central recrutarea si retinerea talentelor. Rata medie a plecarilor din companie a fost de 22% pentru perioada 2017 - 2019. Pentru perioada ianuarie - iulie 2020, rata medie a plecarilor din companii a fost de doar 12%”, spune Ciprian Dan, Presedinte ABSL.
Majoritatea angajatilor cu contract pe termen lung furnizeaza servicii pentru clienti (29%), IT si dezvoltare de software (28%), servicii financiare contabile (19%), HR (10%), managementul lantului de aprovizionare (6%), servicii bancare si de asigurari (1%).
Cele mai importante orase pentru industria de business services sunt Bucuresti, Timisoara, Cluj, Iasi, Brasov, Sibiu.
Studiul este publicat de ABSL in colaborare cu KPMG si a fost realizat in perioada iulie - octombrie 2020. Esantionul este de 59 de companii care activeaza la nivel national.
Partenerii evenimentului au fost: ACCA, Association of International Certified Professional Accountants - CIMA, Genesis Property
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTETotalEnergiesRAWLPLUGALLBIMSISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
EURO BUILD
CONCEPT STRUCTURE
rigips
VEGO
GEWISS
EDIT-Structural
leviatan
ELECTROGRUP
Ubitech
AED
BogArt
DRS
CDS
Arduro
SIGM
concelex
noark
Acvatot 2019
SSAB
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
theda mar
konsent

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<