Agenda Constructiilor
Marti, 18 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - ARB: Bancile romanesti pot sa emita obligatiuni garantate, pentru dezvoltare
ARB: Bancile romanesti pot sa emita obligatiuni garantate, pentru dezvoltare
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 10 Ian 2023 12:29
Masurile adoptate in perioada de criza, cand finantarea in plan international a inceput sa fie mai greu de obtinut, au fost concentrate si cadentate de asemenea maniera incat sa permita bancilor sa atraga in portofoliu resurse financiare la costuri optime, inclusiv prin lichidizarea portofoliilor de credite ipotecare.
Una dintre solutiile adoptate pe pietele financiare a fost emiterea de obligatiuni garantate (covered bonds), prin care banca urmarea sa isi diversifice sursele de finantare si sa atraga noi fonduri pentru dezvoltarea si extinderea activitatilor sale.
Obligatiunea garantata este un titlu de creanta care este emis de un emitent, in conformitate cu dispozitiile Legii 233/2022 si ale reglementarilor emise de Banca Nationala a Romaniei in aplicarea acesteia, si care este garantat prin active de acoperire la care investitorii in obligatiuni garantate pot recurge in mod direct in calitate de creditori beneficiari de o cauza de preferinta. Obligatiunile sunt listate, urmand a fi tranzactionate pe pietele de capital autorizate.
Obligatiunile garantate cu creante au in general un rating de credit mai bun decat alte tipuri de titluri. Introducerea de obligatiuni garantate cu creante imobiliare permite institutiilor de credit sa atraga resurse financiare la un cost mai scazut decat prin alte instrumente, ceea ce conduce la diminuarea costurilor creditarii ipotecare pentru consumatori. Riscul este mai redus pentru investitori decat la emisiunile de bonduri fara garantii, iar investitorii pot include in lista Romania si directiona fonduri pe zona obligatiunilor ipotecare.
Emisiunile de obligatiuni garantate cu creante imobiliare contribuie la extinderea maturitatii pasivelor, permitand bancilor echilibrarea adecvata a portofoliului de active cu maturitati lungi si ofera stabilitate surselor de finantare, deci implicit duc la cresterea predictibilitatii pofilelor de maturitate.
Incepand cu anul 2010, Asociatia Romana a Bancilor a efectuat demersuri astfel incat cadrul legislativ si institutional sa permita emiterea de obligatiuni ipotecare, atragand astfel resurse cu maturitati mai lungi.
Astfel, legea privind emisiunile de obligatiuni ipotecare, ce inlocuieste Legea 32/2006 si care permite lansarea acestora, a intrat in vigoare in luna martie 2016 si a suferit mai multe modificari si completari.
Prin lansarea in 2019 a primului program de obligatiuni garantate de catre o banca autohtona, Romania a deschis un nou capitol in dezvoltarea pietei financiare locale si s-a aliniat statelor din regiune care deruleaza deja astfel de operatiuni.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
Acvatot 2019
EDIT-Structural
ness project
strabag nivel 1
theda mar
siniat
concelex
quadratum
viarom
noark
rigips
ERBASU CONSTRUCT
konsent
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
CDS

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander