Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Septembrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - ARF: Piata de factoring a depasit 4,3 miliarde euro, in primele sase luni ale anului
ARF: Piata de factoring a depasit 4,3 miliarde euro, in primele sase luni ale anului
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 09 Sep 2024 10:20
Studiul de piata al Asociatiei Romane de Factoring (ARF), realizat in prima jumatate anului, releva o crestere a pietei de aproximativ 8% fata de aceeasi perioada din 2023. Astfel, nivelul general al pietei de factoring atinge 4.33 miliarde de euro.
ARF realizeaza la mijlocul si la finalul fiecarui an cercetari de piata care are au la baza date oferite de membrii ARF (banci si IFN-uri), non-membri si estimari privind restul jucatorilor din piata.
“La mijlocul anului trecut piata de factoring se afla la un nivel de 4 miliarde de euro, pentru ca la final de 2023 sa atinga 8.3 miliarde, in crestere cu 10 procente fata de 2022. Iata ca si in acest an pastram acelasi trend de crestere temperata a pietei, dar care inseamna cifre consistente realizate de la an la an. Una dintre explicatiile acestei cresteri rezida in nivelul ridicat de incredere al companiilor care acceseaza acest tip de finantare, beneficiile fiind evidente atat pentru afacerile de tip furnizor, cat si pentru companiile care trebuie sa achite serviciile sau produsele achizitionate de la acestia, beneficiarii. Sub aspectul tipurilor de factoring, un contributor important al rezultatului de piata din acest an este factoringul revers, care la mijlocul acestui an a generat aproape jumatate din cresterea generala. De altfel, putem spune ca in ultimii 10 ani factoringul revers a avut un rol esential in dinamizarea pietei si in cresterea consistenta a volumelor anuale”, explica Bogdan Rosu, presedintele ARF.
Factoringul revers are la baza un alt sistem de initiere decat cel clasic, in sensul ca este propus furnizorilor de servicii si produse direct de catre beneficiarul acestora (in cele mai multe cazuri lanturi de Key Accounts), impreuna cu institutia finantatoare. Din studiul ARF reiese ca in prima jumatate a anului, factoringul revers a reprezentat 43% din factoringul intern, care, la randul sau, a evoluat cu 7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce factoringul extern a crescut cu 13%.
 
FMCG, premiant la Factoring
Din datele studiului reiese ca sectorul FMCG se afla pe locul intai in topul domeniilor in care se regasesc companii care au accesat solutii de factoring, reprezentand 17%, din totalul operatiunilor de factoring intern, cu peste 636 milioane de euro. Pe locul al doilea se situeaza companiile din domeniul intitulat generic in studiul ARF – Autovehicule, Utilaje, Echipamente. Operatiunile de factoring in acest domeniu au atins 516 milioane de euro, insemnand 14% din total. Pe locul al treilea se regasesc companiile din domeniul IT&C cu 429 milioane de euro, respectiv 12% din total operatiuni. In ceea ce priveste factoringul de export, 56% este realizat de companiile din domeniul Metale, Chimicale, Apa, Reciclare, in valoare de aproximativ 300 de milioane de euro, in conditiile in care in 2023 nivelul a fost de 275 de milioane de euro.
In randul companiilor care au accesat finantari prin factoring intern si de export in prima jumatate a lui 2024, cele mai mari volume au fost derulate de companiile mari, cu cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro (43%), in timp ce companiile medii, cu cifra de afaceri cuprinsa intre 5 si 50 de milioane de euro au avut o pondere de 37% (in 2023 – 33%). Companiile cu un nivel al afacerilor sub 5 milioane de euro raman la ponderea de 20% din volumul creantelor cesionate in factoring, la fel ca in 2023.
Din totalul creantelor cesionate in structuri de factoring intern si de export, contributia cea mai mare (53%) este a companiilor din zona Bucuresti-Ilfov (aproximativ 2 miliarde euro), urmata de zona Sud – Muntenia cu 436 de milioane de euro. O crestere spectaculoasa se inregistreaza la companiile din zona de Nord-Est, care anul trecut au cesionat prin factoring creante de aproape 10 milioane euro. Anul acesta operatiunile au atins aproximativ 114 milioane de euro.
"Cresterea pietei de factoring in primul semestru din 2024 poate fi explicata printr-o combinatie de factori interni, dar si externi. Dintre factorii interni putem mentiona diversificarea produselor de factoring disponibile, care au atras un segment mai larg de clienti, cresterea si diversificarea proiectelor cu finantare din PNRR care a antrenat foarte multe sectoare de activitate, nivelul inca ridicat de consum al populatiei, alimentat de cresterile de venituri din sectorul bugetar, inflatia inca la nivel ridicat, precum si o anumita crestere a cererii din partea IMM-urilor, care, fiind slab capitalizate, au continuat sa aiba acces limitat la finantare bancara traditionala pentru a-si imbunatati fluxul de numerar si a-si finanta capitalul circulant. Dintre factorii externi as aminti cresterea economica modesta din Europa care a generat o cerere relativ stabila pentru produse romanesti, si implicit factoringul de export, precum si reglementarile nationale si europene care au favorizat un mediu de afaceri mai predictibil si au permis o mai buna integrare a solutiilor de factoring in strategia financiara a companiilor.
Evolutia pozitiva a pietei de factoring din Romania in prima jumatate a anului 2024 evidentiaza robustetea acestui sector in fata provocarilor economice nationale dar si globale. Factoringul continua sa fie un instrument esential pentru companii in gestionarea riscurilor si mentinerea stabilitatii financiare, pe fondul unei cereri constante din partea pietelor interne si internationale”, explica Bogdan Rosu. 
Studiul privind piata de factoring la nivelul primelor 6 luni din 2024 a fost derulat de catre IPSOS Interactive Services in conformitate cu regulile Codului International de Cercetare de Piata si Sociologica ICC/Esomar, in studiu fiind inclusi membrii ARF Access Financial Services IFN SA, Banca Comerciala Romana SA., BRD – Groupe Societe Generale SA., Banca Transilvania SA., EximBank, IFN Next Capital Finance SA., ING Bank Romania SA., Intesa Sanpaolo Bank, OTP Bank, Patria Bank, Raiffeisen Bank SA., Unicredit Bank SA., precum si alte institutii financiare non-membre.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMhiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
AUGUST 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 184 (August 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
DRS
rigips
viarom
MAKITA
concelex
EDIT-Structural
Ubitech
ness project
leviatan
SSAB
CDS
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
Arduro
ELECTROGRUP
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
Acvatot 2019
noark
theda mar
SIGM
konsent

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
econet
ROGBC 2016
top 500
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander