Agenda Constructiilor
Sambata, 15 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - BERD: Daca masurile de sprijin continua, va creste numarul firmelor "zombi"
BERD: Daca masurile de sprijin continua, va creste numarul firmelor "zombi"
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 23 Nov 2022 13:08
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a cerut guvernelor din regiunea in care opereaza sa regandeasca masurile de sprijin, avertizand ca sprijinirea firmelor "zombi" ar putea avea un efect de domino asupra afacerilor viabile, transmite Reuters.
Desi datoria companiilor a ajuns la un nivel record in economiile in care opereaza BERD, intrarile in incapacitate de plata au scazut in multe tari la un nivel record, se arata in "Raportul de tranzitie 2022/2023", publicat marti de institutia financiara.
Unele companii au evitat intrarea in incapacitate de plata datorita accesului la creditarea ieftina, in urma masurilor guvernamentale dupa pandemie si a invadarii Ucrainei de catre Rusia. Totusi, sprijinul nu mai este sustenabil, intr-o lume care se confrunta cu rate ridicate ale dobanzilor, sustine BERD.
"Nu am vazut inca efecte negative in urma pandemiei si a razboiului in privinta falimentelor. De fapt, falimentele in noile state membre UE sunt in scadere. Exista risc de zombificare, daca masurile de urgenta ale guvernelor sunt extinse o perioada prea indelungata", a afirmat Beata Javorcik, economist sef al EBRD, pentru Reuters.
Prezenta firmelor "zombi" in economie creeaza efecte negative asupra companiilor viabile, care se confrunta cu investitii si venituri mai scazute, avertizeaza BERD.
Creditarea subventionata a companiilor cu flux de numerar negativ a fost extinsa prin amanari de plata, subventii de urgenta si injectarea de lichiditati de catre bancile centrale. Multe tari au suspendat, cel putin temporar, obligatia de a initia procedura de faliment, se arata in raport.
Orice retragere a garantiilor guvernamentale de credit si a subventiilor trebuie sa fie graduala, pentru a se evita orice soc, si "ar trebui sa fie ajustata pentru a se asigura ca doar firmele viabile si solvabile cu probleme temporare de lichiditate primesc asistenta financiara", considera BERD.
Problema este mult mai prezenta in economiile dominate de banci si companii conduse de guverne, arata datele BERD: 13% dintre companiile de stat din esantionul de 12 state utilizat in studiu ar putea fi clasificate ca firme "zombi", fata de 9% in cazul companiilor private.
De asemenea, raportul arata progrese mixte in reformele efectuate de state in sase domenii cheie, de la competitivitate si rezilienta, la modul in care sunt guvernate. Statele din Europa Centrala, tarile baltice si din sud-estul Europei au inregistrat in principal progrese; declinuri s-au inregistrat in economiile din sudul si estul Marii Mediterane. BERD avertizeaza ca "Indicatorii privind guvernanta s-au deteriorat in multe economii, in special ca urmare a agravarii coruptiei sia reducerii libertatii presei"
BERD este o institutie financiara internationala care promoveaza dezvoltarea sectorului privat si a initiativelor antreprenoriale in 36 de tari de pe trei continente. Actionariatul bancii este compus din 71 de tari, UE si BEI. Investitiile BERD au ca scop transformarea economiilor din regiunile de operare, astfel incat acestea sa devina competitive, incluzive, bine guvernate, verzi, reziliente si integrate.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
konsent
concelex
noark
quadratum
rigips
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
ness project
Ubitech
strabag nivel 1
CDS
ERBASU CONSTRUCT
siniat
viarom
theda mar
leviatan

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
econet
top 500
ef-de-n
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander