Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - BRCC: Crestere de 50% a schimburilor comerciale dintre Romania si Marea Britanie
BRCC: Crestere de 50% a schimburilor comerciale dintre Romania si Marea Britanie
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 02 Mai 2023 15:05
Comertul total cu bunuri si servicii (exporturi plus importuri) intre Regatul Unit si Romania a fost de 8,7 miliarde de lire sterline in cele patru trimestre pana la sfarsitul trimestrului III din anul 2022, o crestere de 47,9% sau 2,8 miliarde de lire sterline, arata datele Departamentului pentru Business si Comert din Marea Britanie. In mod special, exporturile romanesti catre Regat a atins o cifra record, de 6.2 miliarde de lire sterline in 2022, o crestere de 54.9% fata de anul precedent.
In pofida impactului inca resimtit al Brexitului asupra Marii Britanii, dar mai ales a contextului geopolitic complicat cauzat de conflictul ruso-ucrainean, comertui romano-britanic se afla in continuare pe un trend ascendent. Romania este isi consolideaza astfel statutul de mediu de investitii stabil pentru companiile britanice si nu numai. Camera de Comert Romano-Britanica (BRCC) a organizat joi, 27 aprilie, a III-a editie a Forumului New Horizons for UK – Romania Trade and Investment. In cadrul evenimentului, investitori, antreprenori si alti lideri de afaceri din ambele piete au impartasit cunostintele, strategiile si cele mai bune practici din domeniul lor de activitate.
„Evolutia Romaniei, de la statutul de curiozitate pentru investitorii straini, asa cum putea fi perceputa in urma cu 25 ani, cand Camera de Comert Romano-Britanica lua nastere, la cel de destinatie serioasa pentru investitii, este probabil printre cele mai remarcabile aspecte ale acestei perioade. Acest lucru a ridicat, pe de-o parte, standardele colaborarilor comerciale dintre Romania si Marea Britanie, dar si asteptarile investitorilor britanici si nu numai, fata de Romania. O colaborare mai stransa intre mediul de business si autoritatile publice din Romania este factorul care poate stimula in continuare aceasta evolutie”, a sustinut Colin Lovering, presedinte al Camerei de Comert Romano-Britanice.
Care sunt elementele de atractie ale Romaniei pentru investitorii straini
Elementele luate in considerare de investitorii straini atunci cand au in vedere investitii in Romania au in vedere infrastructura, stabilitatea politica si fiscala, precum si aspecte ce tin de forta de munca. Totodata, ajutoarele de stat oferite de guvern sunt un factor determinant pentru companiile straine care aleg sa investeasca in Romania. Astfel, Romania a alocat 7% din PIB pentru investitii, insemnand peste 100 de miliarde de lei.
„„Avem oameni cu un background european, cand vorbim de puncte de atractie pentru investitorii straini legate de resursa umane. Din punct de vedere politic, proiectele incepute in urma cu 1 an si jumatate, vor fi continuate, desi unele ministere se vor schimba anul acesta, coalitia va ramane inca 1 an. In ceea ce priveste stabilitatea financiara, trebuie sa spunem ca sectorul bancar din Romania este bine capitalizat, in ciuda multiplelor crize cu care ne-am confruntat in ultimii ani. Peste 7% din PIB-ul Romaniei sunt alocate pentru investitii, adica peste 100 de miliarde de lei. Este pentru prima data cand Guvernul a alocat o asemenea suma pentru investitii. Aceasta vine peste sumele deja cunoscute in cadrul PNRR, peste 29 de miliarde de euro. Un punct cheie foarte important in atragerea investitorilor straini este ca Romania, ca parte a UE, avem acces la aceleasi instrumente si conditii ca orice tara europeana, precum Banca Europeana de Investitii. Principala provocare este consolidarea capacitatii de a dezvolta asistenta tehnica cu Guvernul pentru a debloca investitii strategice pentru Romania. A avea o legislatie puternica si a fi deschis catre sectorul privat pentru a debloca parteneriate public-privat este cheia”, a sustinut Mihai Precup, Secretar de Stat in cadrul Ministerului de Finante.
„Numarul si amploarea investitiilor au crescut constant in ultimii 15 ani, ducand anul 2022 la cel mai mare volum de investitii de pana acum. Cu toate acestea, bugetul alocat pentru ajutorul de stat pe o baza anuala pare sa nu mai fie suficient, iar autoritatile trebuie sa-l creasca si sa-l adapteze la noul context investitional, pur si simplu 150 de milioane de euro pe an nemaifiind suficient. Prognoza arata volume de investitii din ce in ce mai mari in urmatorii ani si Romania ar trebui sa aiba suficienti bani alocati ajutorului de stat pentru a ramane competitiva in regiune. Investitorii care au Romania pe lista scurta au intotdeauna in vedere cateva criterii precum infrastructura, stabilitatea politica si fiscala, costul si disponibilitatea fortei de munca si, in multe cazuri, banii nerambursabil sub forma de ajutor de stat care fac diferenta. Iar unul dintre motive este ca ajutorul de stat in Romania ofera una dintre cele mai mari intensitati/procent - o rata de 60% in aproape jumatate din tara platite doar in numerar”, a sustinut Iulian Sorescu, partener Noerr, expert in ajutoare de stat si investitii.
 
Romania a atras 11 miliarde euro din investitii straine in 2022
In acelasi timp, conflictul din Ucraina nu a diminuat interesul investitorilor straini fata de Romania, tara noastra fiind privita in continuare ca un mediu stabil pentru investitii de catre companiile straine.
„2022 a fost cel mai bun an pentru Romania pentru atragerea investitiilor straine directe, cu aproape 11 miliarde de euro. Romania s-a dovedit a fi pentru investitori o tara stabila din punct de vedere economic, politic si monetar. La InvestRomania promovam investitiile si in orase din afara Bucurestiului, precum Iasi, Suceava, Craiova, Braila, Constanta si nu numai. Astfel de orase au resurse bune de munca si talent ingineresc competent”, a declarat Alexandru Mitroi, Senior Adviser InvestRomania.
Guvernele din Romania si Marea Britanie trebuie sa discute despre un nou tratat de impunere a taxelor
„Cand vorbim despre afaceri si investitii internationale, fiscalitatea este un punct cheie de discutie. Din aceasta perspectiva, relatiile dintre Romania si Marea Britanie nu sunt vesti foarte bune, intrucat Marea Britanie a parasit UE. Din acest motiv, Marea Britanie a pierdut toate stimulentele fiscale, mai ales atunci cand este vorba despre venitul pasiv, ceea ce inseamna ca intreprinderile britanice vor fi impozitate diferit decat intreprinderile din UE. Acesta va fi un minus pentru companiile britanice. In acelasi timp, tratatul de dubla impunere dintre Marea Britanie si Romania este invechit, datand din anii `70 si nu are nicio legatura cu realitatea economica. Cele doua guverne ar trebui sa stea in jurul mesei si sa negocieze un nou tratat”, a declarat Dan Schwartz, Managing Partner RSM Romania.
 
Independenta energetica a Romaniei, un factor de atractie pentru investitorii straini
Cu o crestere de 31% a surselor regenerabile pana in 2030, cea mai mare parte a productiei de energie este detinuta 100% de stat in Romania. Pe partea pozitiva, preturile energiei raman sub mediile UE, in ciuda cresterilor semnificative din ultimii ani. Consumul total de energie a crescut cu 5% in 2021, tara mizeaza pe noi zacaminte de petrol si gaze, precum si pe noi interconexiuni de energie si gaze pentru a-si imbunatati furnizarea - o noua unitate nucleara ar putea fi pusa in functiune la Cernavoda pentru 2031.
„Specialisti si lideri in domeniu au vorbit despre tendinte si legislatie, riscuri si oportunitati, investitii si tranzitia verde, educatie si resursa umana, despre impactul in proiecte concrete din industrie. Atragerea de noi investitii depinde de capacitatea noastra ca stat sa capitalizam avantajele pe care le avem sau le putem dobandi, de existenta unui parteneriat intre mediul privat si autoritati. Timpul este scurt si efortul financiar si uman este considerabil’’, a declarat Adela Jansen, Board Member BRCC.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGTotalEnergieshiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ELECTROGRUP
SIGM
BogArt
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
AED
quadratum
rigips
theda mar
Arduro
CDS
konsent
noark
GEWISS
DRS
VEGO
EURO BUILD
strabag nivel 1
concelex
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
Ubitech
MAKITA
leviatan
EDIT-Structural

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<