Agenda Constructiilor
Marti, 19 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CCE: IMM-urile din Europa genereaza aproximativ 56% din valoarea adaugata totala
CCE: IMM-urile din Europa genereaza aproximativ 56% din valoarea adaugata totala
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 15 Oct 2020 09:17
Curtea de Conturi Europeana a lansat un nou audit pentru a examina daca finantarea acordata de UE in favoarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) le ajuta sa fie mai competitive si mai bine adaptate exigentelor viitorului. Curtea va evalua daca sprijinul acordat de Comisia Europeana din partea Fondului european de dezvoltare regionala (FEDR) permite intreprinderilor nou-infiintate si intreprinderilor aflate in etapa de extindere sa realizeze castiguri durabile in materie de competitivitate. Ea va verifica, in plus, daca statele membre directioneaza aceasta finantare catre destinatarii relevanti, daca finantarea raspunde celor mai pertinente nevoi si daca proiectele finantate obtin rezultate. Auditul se inscrie in contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19, care obliga intreprinderile din UE sa depuna eforturi suplimentare pentru a supravietui pe piata intr-un mediu de afaceri mai dificil.
IMM-urile constituie coloana vertebrala a economiei UE si contribuie la raspandirea inovarii in toate regiunile acesteia, aducand solutii „de varf” la probleme precum schimbarile climatice, eficienta utilizarii resurselor si coeziunea sociala. UE are drept obiectiv sa devina locul cel mai atractiv din lume pentru infiintarea de noi intreprinderi si pentru extinderea acestora. Finantarea pentru IMM-uri din partea FEDR - subiectul aflat acum sub microscopul auditorilor - pune la dispozitie aproape 55 de miliarde de euro in actuala perioada bugetara de sapte ani (2014-2020), in principal pentru Polonia (aproximativ 11 miliarde de euro), urmata de Italia, de Spania si de Portugalia (intre 4,5 si 5,5 miliarde de euro pentru fiecare). Din aceasta suma, 26 de miliarde de euro sunt destinati pentru cresterea competitivitatii IMM-urilor.
„Auditul nostru urmareste sa ajute Comisia si statele membre sa utilizeze mai bine finantarea din partea FEDR pentru a ajuta IMM-urile din UE sa devina mai competitive, mai reziliente si mai bine pregatite pentru viitor”, a declarat domnul Pietro Russo, membrul Curtii care conduce acest audit. „Acest aspect este deosebit de important date fiind provocarile cu care se confrunta IMMurile in contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19 si rolul major pe care finantarea din partea FEDR il joaca, in unele state membre, pentru intreprinderile nou-infiintate si pentru cele aflate in etapa de extindere.”
Pandemia de COVID-19 si criza economica mondiala care rezulta din aceasta au facut si mai dificila supravietuirea micilor intreprinderi pe piata, dat fiind mediul de afaceri mai problematic. Capacitatea lor de a se adapta la aceasta situatie va depinde nu numai de competitivitatea lor actuala, ci si de potentialul lor competitiv. IMM-urile din UE se confrunta insa adesea cu dificultati in ceea ce priveste accesul la finantare si trebuie sa faca fata unei oferte limitate de forta de munca calificata, precum si unei reglementari si birocratii excesive. Pentru a raspunde acestor provocari, Comisia a adoptat deja anumite initiative strategice de reglementare, cum ar fi „initiativa in favoarea intreprinderilor mici” pentru Europa (Small Business Act for Europe) din 2008, „initiativa privind intreprinderile nou-infiintate si extinderea acestora” din 2016 si „strategia pentru IMM-uri pentru o Europa sustenabila si digitala” din 2020. In plus, bugetul UE sprijina IMM-urile prin granturi, imprumuturi si instrumente financiare in diverse domenii, cum ar fi cercetare, cultura, coeziune si agricultura, precum si prin intermediul initiativelor pentru investitii ca reactie la coronavirus, cum ar fi CRII, CRII+ si REACT-EU, care ofera fonduri suplimentare din partea FEDR, in principal sub forma de capital circulant sau de sprijin pentru investitii.
Sprijinul pentru IMM-uri va ramane un pilon esential al politicii de coeziune a UE in urmatorul buget pe termen lung (2021-2027). Prin urmare, Curtea va realiza, de asemenea, o evaluare initiala a modului in care este conceput sprijinul pentru noua perioada.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
CDS
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
strabag nivel 1
MAKITA
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
viarom
FRONTALE
concelex
leviatan
quadratum
rigips

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander