Agenda Constructiilor
Joi, 25 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CCR: 26% din cheltuielile bugetare din 2021, catre sanatate si protectie sociala
CCR: 26% din cheltuielile bugetare din 2021, catre sanatate si protectie sociala
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 27 Mar 2023 11:16
Curtea de Conturi a inaintat Parlamentului Raportul public pe anul 2021 si Raportul de activitate pe anul 2022, dupa aprobarea acestora de Plenul institutiei.
In contextul activitatii specifice, in anul 2022 Curtea de Conturi a verificat 2168 de entitati. Majoritatea misiunilor derulate conform programului de activitate s-au axat pe auditul financiar (1512), urmate de auditul de conformitate (442) si de cel al performantei (32). Au fost efectuate 5588 de misiuni de verificare a modului de ducere la indeplinire a recomandarilor (follow-up) si peste 300 de actiuni de documentare.
Valoarea prejudiciilor constatate de auditorii publici externi a fost de 1,75 miliarde de lei, iar abaterile financiar-contabile au atins nivelul de 53,4 miliarde de lei.
Pentru prejudiciile identificate si consemnate in actele de audit aferente anului financiar 2021 si anilor anteriori, Curtea a formulat 103 sesizari, la propunerea departamentelor si a camerelor de conturi. Din totalul sesizarilor penale, 76 au vizat neindeplinirea masurilor dispuse, iar 27 au fost formulate in cazul existentei unor indicii de savarsire a unor fapte de natura penala.
In cel de al doilea an pandemic (2021), cheltuielile de la bugetul de stat au fost de peste 284 de miliarde de lei, mai mult de un sfert din aceasta suma (26,4%) indreptandu-se catre Sanatate si Munca/Protectie sociala. De altfel, cele doua domenii au inregistrat, cumulat, 87% din cheltuielile de 5,73 de miliarde de lei efectuate din bugetul de stat pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. Sectorul Aparare, ordine publica, siguranta nationala si justitie a insumat o cincime din cheltuielile statului in exercitiul financiar 2021 (20%).
Raportul public pe anul 2021 prezinta principalele rezultate ale misiunilor de audit public extern efectuate pe parcursul anului trecut. Pentru al doilea an consecutiv, raportul contine elemente de structura si abordare sintetizate, care permit ca informatiile referitoare la rezultatele auditului sa fie mai usor accesibile partilor interesate, factorilor de decizie si publicului larg. Entitatile verificate din administratia publica centrala au fost tratate in cadrul domeniilor de activitate a caror expunere urmeaza, in linii mari, configuratia stabilita de unitatea de coordonare a strategiilor din cadrul Executivului. Un capitol distinct vizeaza activitatea derulata de camerele de conturi judetene la autoritatile din administratia publica locala.
Curtea de Conturi a Romaniei a facut pasi importanti in sensul adecvarii activitatii si a procedurilor sale la standardele auditului modern, iar activitatea de raportare a cunoscut, de asemenea, o transformare semnificativa. In acest sens, planificarea misiunilor de audit efectuate la ordonatorii principali de credite din administratia publica centrala a avut la baza analiza de risc care a conferit activitatii un plus de semnificatie si de calitate. Alaturi de consultanti externi cu experienta si de experti ai Bancii Mondiale, Curtea a elaborat si testat, in cadrul a trei misiuni pilot, noul Manual de audit financiar, elaborat in conformitate cu standardele INTOSAI (Organizatia Internationala a Institutiilor Supreme de Audit). Pe baza noului mod de abordare a auditului financiar au fost instruiti 900 de auditori publici externi.
"Ne straduim ca actiunile pe care le desfasuram sa aiba relevanta asteptata de institutii si de cetateni, sa ofere un sprijin real si consistent in administrarea eficienta a banului public, contribuind astfel la schimbarea in bine a societatii romanesti."(Mihai Busuioc, presedintele Curtii de Conturi)
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
quadratum
SIGM
concelex
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
siniat
ness project
strabag nivel 1
noark
SSAB
leviatan
viarom
CDS
Ubitech
EDIT-Structural
rigips
Acvatot 2019
konsent
MAKITA
Arduro
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
AICPS_30

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander