Agenda Constructiilor
Joi, 02 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CNIPMMR: Inflatia, incertitudinea si birocratia, principalele probleme ale IMM-urilor
CNIPMMR: Inflatia, incertitudinea si birocratia, principalele probleme ale IMM-urilor
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 07 Oct 2022 11:23
Inflatia, incertitudinea evolutiilor viitoare si birocratia sunt pe primele locuri in ceea ce priveste dificultatile cu care se confrunta IMM-urile din Romania, a afirmat, joi, Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
El a participat la lansarea Cartei Albe a IMM-urilor pentru anul 2022.
Potrivit Cartei, intreprinzatorii investigati au indicat ca in perioada actuala se confrunta cu inflatia (semnalata de 45,82% dintre firme), incertitudinile evolutiilor viitoare (43,36%), birocratia (40,90%), calitatea slaba a infrastructurii (33,43%), concurenta neloiala (33,33%), coruptia (32,06%), cresterea nivelului cheltuielilor salariale (31,76%), fiscalitatea excesiva (31,56%), costurile ridicate ale creditelor (30,09%), pregatirea si mentinerea personalului (29,30%), scaderea cererii interne (28,42%), aprovizionarea cu materii prime (27,83%), neplata facturilor de catre institutiile statului (27,63%), instabilitatea relativa a monedei nationale (26,84%).
"Fata de anul trecut, dificultatile intalnite de antreprenori s-au schimbat. Inflatia este principala dificultate, incertitudinile si birocratia. Anul trecut, incertitudinile erau pe primul loc, era pandemie, urmate de scaderea cererii interne si gasirea si mentinerea personalului", a spus Jianu.
De asemenea, studiul de anul acesta arata o crestere mare a celor care estimeaza o crestere favorabila. Daca anul trecut doar 7% erau optimisti, anul acesta ponderea lor este de 21%.
"Totodata, constatam o crestere a apetentei pentru accesarea fondurilor europene: 7 din 10 companii vor sa atraga astfel de fonduri. In plus, anul trecut, peste jumatate dintre companii se autofinantau. Acum ponderea lor este sub 40%, practic 6 din 10 firme apeleaza la o forma de finantare", a mai spus Jianu.
Presedintele CNIPMMR a mai spus ca antreprenorii sunt extrem de ingrijorati de costurile cu energia, iar mesajul este ca masurile pe care le ia Guvernul sa aiba in vedere un echilibru in ceea ce priveste dezvoltarea ulterioara.
 
Avantajul Romaniei este spatiul mare pentru dezvoltare
Avantajul Romaniei in urmatorii ani este ca avem un spatiu mare de dezvoltare, ca urmare a lipsei investitiilor de pana acum, a afirmat, joi, ministrul Finantelor, Adrian Caciu.
El a participat la lansarea Cartei Albe a IMM-urilor pentru anul 2022.
"Incepem sa lucram la bugetul pe 2023, care se va baza in continuare pe acordarea de stimuli importanti economiei si, de aceea, este important pe de o parte sa continuam programele pe care le avem, IMM Invest plus programe de finantare cu ajutor de stat, ele vor continua si in 2023. Mi-as dori sa avem si alte programe si cred ca o sa lucram sa concepem noi programe pentru economie. Deci stimulii vor continua", a spus ministrul.
Potrivit acestuia, cele mai importante sunt primele trei luni.
"Trebuie sa lucram in saptamanile viitoare foarte aplicat, pentru ca este important cum vom ataca din nou, asa cum am facut si anul acesta, trimestrul unu. De aceea programele cu care pornim in primul trimestru vor duce trendul pe intreg anul", a sustinut el.
In context, Caciu a mentionat care sunt avantajele Romaniei. "Avantajul nostru este ca vulnerabilitatile pe care le-am acumulat de-a lungul timpului, in sensul in care nu am investit la timp, ne-au lasat mult spatiu de investit. Sunt foarte multe tari in Europa care nu mai au unde investi. Se indreapta catre alte zone, pentru ca nu pot face lucrari de infrastructura mare, pentru ca au, in zona de sanatate si educatie, la fel. Aceasta lipsa a noastra structurala de-a lungul timpului va reprezenta, din punctul meu de vedere, un element de boost, de impingere a dezvoltarii pe urmatorii ani. Si noi trebuie impreuna sa gasim programele in sectoarele sub potential, cu care sa ducem economia in crestere, desi va fi in continuare complicat".
El a mentionat ca inflatia reprezinta, totusi, un risc foarte mare.
"Inflatia se repara mai greu, era bine sa se controleze inainte sa inceapa traseul galopant. Anul trecut, cand inflatia crescuse de trei ori, era un moment bun sa ne uitam la masuri de stopare a inflatiei. Odata pornit, bulgarele inflatiei este greu de oprit si observam ca si bancile centrale nu pot actiona cu viteza necesara pentru a frana inflatia, pentru ca actiunea de a stopa inflatia produce costuri suplimentare", a sustinut oficialul guvernamental.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
Ubitech
Acvatot 2019
CDS
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
ness project
strabag nivel 1
rigips
viarom
concelex
ERBASU CONSTRUCT
noark
MAKITA
theda mar
siniat
EDIT-Structural

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
ef-de-n
top 500
AICPS_30
econet
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander