Agenda Constructiilor
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Concordia: Mediul investitional din UE este mult mai putin atractiv decat acum 3 ani
Concordia: Mediul investitional din UE este mult mai putin atractiv decat acum 3 ani
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 23 Mar 2023 12:58
Inaintea Consiliului European de primavara din 23-24 martie, BusinessEurope a prezentat Barometrul anual al reformei - "Competitivitatea globala a UE este amenintata".
Presedintele BusinessEurope, Fredrik Persson, a declarat:
"UE trebuie sa readuca rapid economia europeana pe calea cresterii cu o strategie de competitivitate ambitioasa si eficienta pe termen lung. Competitivitatea noastra la nivel mondial este puternic amenintata. Europa devine un mediu tot mai putin favorabil investitiilor. Fluxurile de investitii straine directe in UE au scazut cu 66% in 2021 fata de 2019, in contrast cu o crestere de 63% in SUA in aceeasi perioada, potrivit ultimului Barometru al reformelor BusinessEurope.
Industria UE sufera foarte mult din cauza deteriorarii conditiilor-cadru din Europa. Sondajul nostru arata ca intreprinderile europene se confrunta cu perspectiva unor cresteri pe termen lung ale preturilor la energie, cu mult peste cele ale principalilor concurenti, precum si cu o crestere mai rapida a sarcinii de reglementare in comparatie cu acestia. Sprijinul generos pentru industrie, observat in alte regiuni importante, cum ar fi legea americana privind reducerea inflatiei – Inflation Reduction Act, actioneaza ca un factor de atractie semnificativ pentru a investi in afara UE.
Concurenta globala pentru investitii, ocuparea fortei de munca, crestere si inovare tehnologica este decisa de un mediu de afaceri atractiv, cu reguli simple si clare. Prioritatea absoluta trebuie sa fie crearea unui spatiu de respiro in materie de reglementare pentru intreprinderi, precum si abordarea costurilor ridicate ale energiei prin reducerea taxelor si impozitelor pe energie si o reforma a conceptiei pietei UE a energiei electrice."
 
Principalele constatari ale raportului includ:
- Aproximativ 90% dintre federatiile noastre membre considera ca, in comparatie cu concurentii nostri globali, mediul investitional din UE este mai putin atractiv decat in urma cu 3 ani.
- Fluxurile de investitii straine directe in UE au scazut cu 66% in 2021 fata de 2019, in contrast cu o crestere de 63% in SUA in aceeasi perioada.
- Numarul de proiecte de investitii green in UE a scazut cu 15 la suta intre 2021 si 2022, comparativ cu o crestere de 18 la suta in SUA in aceeasi perioada.
- Aproape 90% dintre membri considera ca preturile la energie reprezinta cea mai mare provocare pentru mediul investitional din Europa si principalul motor al deteriorarii competitivitatii UE in ultimii 3 ani.
- Preturile la gaze naturale au crescut in UE cu peste 1 100 % intre 2019 si varful lor din 2022, comparativ cu cresteri de aproximativ 200 % in SUA si de 100 % in Japonia.
- Mediul de reglementare este perceput ca fiind a doua dintre primele trei provocari de catre aproape 60 % dintre membrii nostri.
- Majoritatea membrilor considera ca sarcinile de reglementare sunt mai mari in UE decat in alte economii dezvoltate majore.
- Membrii nostri au observat, de asemenea, o scadere a calitatii aplicarii instrumentelor UE de imbunatatire a reglementarii in ultimii ani.
Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesABONARE REVISTESISECAMALLBIMRAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
AED
Arduro
Ubitech
DRS
VEGO
EURO BUILD
EDIT-Structural
GEWISS
konsent
leviatan
concelex
CDS
ELECTROGRUP
SIGM
rigips
MCA
BogArt
SSAB
MAKITA
noark

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<