Deloitte: Pandemia a remodelat afacerile si a generat un val de stimulente economice |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 11 Ian 2022 06:03 |
Piata de fuziuni si achizitii (mergers and acquisitions - M&A) din Romania a atins un nivel record in 2021 in ceea ce priveste numarul de tranzactii, 137, potrivit unei analize efectuate de Deloitte Romania. Valoarea totala estimata a pietei, atat pentru tranzactiile cu valori comunicate, cat si pentru cele cu valori nedivulgate, a ajuns la aproximativ 4-4,4 miliarde euro, in timp ce valoarea tranzactiilor cu valori comunicate s-a ridicat la 2,3 miliarde euro. Pentru comparatie, valoarea de piata a tranzactiilor in 2020 a fost de 3,9-4,1 miliarde euro si, respectiv, 2,5 miliarde euro.
"Pandemia a catalizat activitatea de fuziuni si achizitii in toate aspectele sale, ceea ce, pe de o parte, a remodelat atat businessurile traditionale, dar si non-traditionale, iar, de pe alta parte, a generat un val de stimulente macroeconomice, care favorizeaza activitatea M&A. Activitatea globala de M&A a atins niveluri record in 2021. In Romania, 2021 si 2020 au fost ani foarte buni pentru piata de fuziuni si achizitii. Analiza noastra sugereaza ca dinamica pozitiva se va mentine, asadar anticipam o activitate fara precedent in urmatorii ani", a declarat Iulia Bratu (foto), Director, Corporate Finance, Deloitte Romania.
In 2021 au avut loc cinci tranzactii cu o valoare comunicata sau estimata de minimum 100 de milioane de euro.
"In 2021, interesul businessurilor locale pentru listarea la bursa si pentru atragerea de finantare prin intermediul bursei a fost semnificativ mai mare comparativ cu anii anteriori. Merita mentionat si ca numarul de tranzactii cu valori de peste 5 milioane de euro in care au fost implicate firme de capital privat de partea vanzatorului sau a cumparatorului a crescut in ultimul an si a ajuns la 24. Un alt aspect notabil este ca firmele locale de capital privat si-au majorat investitiile in 2021, ceea ce indica maturizarea pietei locale de profil. Avand in vedere modul in care a evoluat 2021 fata de anii trecuti, dezvoltarea pietei regionale si globale de M&A in 2021 si tranzactiile aflate in faze incipiente in acest moment, 2022 va fi un an promitator din perspectiva fuziunilor si achizitiilor. Cred ca Romania va ramane o destinatie atragatoare pentru investitori", a precizat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanta Financiara, Deloitte Romania.
Cele mai mari tranzactii din 2021
Constructiile si imobiliarele, cele mai dinamice sectoare
Cele mai active sectoare in functie de volumul tranzactiilor au fost imobiliarele (inclusiv constructiile), tehnologia, energia si industria. Impreuna, acestea au generat 76 de tranzactii. Din punctul de vedere al valorii tranzactiilor, cel mai activ sector a fost cel imobiliar, urmat de energie si retail si distributie.
|