DNA: 20 milioane euro mita “dovedita” pentru contracte de reabilitare de cale ferata |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 15 Mar 2019 14:25 |
In completarea informatiilor privind cauza referitoare la comiterea unor infractiuni de coruptie de catre persoane cu functii publice in contextul reabilitarii unor tronsoane de cale ferata, se transmit urmatoarele:
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus sesizarea instantei de judecata, in baza dispozitiilor art.483 Cod procedura penala, cu acordul de recunoastere a vinovatiei inculpatului
Hornegger Josef, la data faptelor reprezentant al unei companii austriece, sub aspectul savarsirii infractiunilor:
- complicitate la dare de mita (2 fapte),
- complicitate la cumparare de influenta.
In perioada 2005-2014, oficiali romani sau persoane cu influenta asupra acestora ar fi primit, de la o companie austriaca, in baza unor intelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, in schimbul acestor sume, sa se asigure incheierea contractelor si plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferata, precum si plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferata care fusese deja realizata de aceeasi companie.
Banii incasati ilegal reprezentau procente din valoarea fiecarei plati facute de statul roman si erau achitati succesiv, pe masura ce compania constructoare incasa, la randul ei, contravaloarea lucrarilor efectuate, de la statul roman (respectiv de la Compania Nationala de Cai Ferate “CFR“ - S.A. - C.N.C.F.R.).
Concret, in perioada 2009-2013, inculpatul Hornegger Josef, directorul reprezentantei din Romania a companiei austriece, a contribuit la negocierea si plata unui comision de 10% din valoarea sumelor incasate de la compania feroviara, catre oficialii romani implicati in deblocarea platilor sau care le puteau influenta.
Ca urmare a acestor demersuri, inculpatul Hornegger Josef a contribuit la remiterea, cu titlu de mita, a mai multor sume de bani unor oficiali din cadrul Ministerelor de Finante si Transporturi, dupa cum urmeaza:
- suma totala de 1.114.000 euro a fost data inculpatului Dascalu Constantin, pentru ca acesta sa isi indeplineasca atributiile de serviciu de secretar de stat in Ministerul Transporturilor in asa fel incat sa asigure, pe de o parte, finantarea necesara platii facturilor aferente lucrarilor efectuate la tronsonul de cale ferata Bucuresti-Constanta si, pe de alta parte, finantarea necesara platii TVA restante de la lucrarile efectuate la tronsonul Bucuresti -Campina.
- suma totala de 65.000 euro a fost remisa fostului ministru de Finante, Vladescu Sebastian, in acelasi scop
- suma totala de 2.117.000 euro a ajuns tot la inculpatul Vladescu Sebastian, care ar fi urmat sa isi exercite influenta pe care a pretins ca o avea asupra ministrului transporturilor pentru a-l determina sa asigure finantarea necesara platii facturilor aferente lucrarilor efectuate la tronsonul de cale ferata Bucuresti-Constanta.
In schimbul contributiei sale la savarsirea faptelor de coruptie, inculpatul a obtinut, de la compania pe care o reprezenta, suma de 1.100.000 euro, prin intermediul unei firme off shore.
Prin prezentul acord, s-a solicitat instantei de judecata confiscarea sumei sus mentionate, iar in cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil ce apartine inculpatului Hornegger Josef. De asemenea, aceeasi masura a fost dispusa si asupra a 45 de parti sociale pe care inculpatul le detine in cadrul a doua firme.
In prezenta aparatorului ales, inculpatul Hornegger Josef a declarat expres ca recunoaste comiterea faptelor retinute in sarcina sa, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si este de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- 3 ani inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani si interzicerea, pe o perioada de 2 ani de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat,
Dosarul de urmarire penala privind pe inculpatul Hornegger Josef, impreuna cu acordul de recunoastere a vinovatiei au fost trimise la Tribunalul Bucuresti. Aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
In continuare se desfasoara acte de urmarire penala fata de inculpatii Vladescu Sebastian (care, la data unora dintre fapte, a detinut functia de ministru al Finantelor Publice), Costea Mircea-Ionut, fost angajat al Ministerului Finantelor, Mititelu Mihaela, la data faptelor persoana apropiata de conducerea C.N. C.F.R., Dascalu Constantin, secretar de stat in cadrul Ministerului Transporturilor si Boureanu Cristian-Alexandru, la data faptelor deputat in Parlamentul Romaniei pentru faptele descrise in comunicatele mediatizate anterior.
Amintim ca fata de acesti din urma inculpati a fost dispusa masura controlului judiciar si cautiuni, precum si sechestre in vederea confiscarii produsului infractiunilor de coruptie, masurile fiind prelungite succesiv.
|