Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - EY: 59% dintre companii planuiesc tranzactii pentru remodelarea portofoliilor
EY: 59% dintre companii planuiesc tranzactii pentru remodelarea portofoliilor
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 22 Apr 2019 15:46
In pofida unui mediu geopolitic tot mai complex, apetitul pentru fuziuni si achizitii (M&A) de la nivel global inregistreaza un record al ultimilor 10 ani, potrivit celei de-a 20-a editii a raportului Global Capital Confidence Barometer (CCB), un studiu bianual derulat in randul a peste 2.900 de directori executivi din 47 de tari. Companiile continua sa foloseasca achizitiile pentru a-si construi bazele unei cresteri viitoare solide, pe fondul unei incertitudini in crestere. Aproape sase din zece companii la nivel mondial (59%) planifica acum sa faca o achizitie in anul urmator, in crestere de la 52% cu 12 luni in urma.
De asemenea, directorii executivi se asteapta ca omologii lor sa fie activi la masa negocierilor, 92% dintre respondenti preconizand ca piata M&A globala va creste in urmatorul an, fata de 86% in aprilie 2018.
Intentiile M&A sunt sustinute de o incredere mai mare in randul corporatiilor. In contrast net cu opinia multor economisti, care prezic o crestere mai lenta, si in pofida incertitudinilor geopolitice, directorii executivi din toata lumea sunt mai optimisti cu privire la perspectivele macroeconomice. O majoritate covarsitoare a respondentilor (93%) considera ca economia globala se imbunatateste, marcand o crestere de 20 de procente a asteptarilor pozitive fata de 73% in urma cu un an. Aceasta perspectiva ambitioasa in randul directorilor executivi este reflectata de estimarile optimiste ale performantelor lor viitoare: 76% dintre respondenti preconizeaza o crestere a veniturilor intre 6% si 15% in urmatorul an.
Desi se concentreaza asupra tranzactiilor si cresterii, directorii executivi nu pierd din vedere riscurile. O treime dintre acestia (33%) considera ca principalul motiv de ingrijorare este o potentiala incetinire a cresterii economice, desi nu se asteapta ca aceasta sa aiba loc. Un numar similar de executivi (27%) considera ca incertitudinile geopolitice, comerciale si cele legate de reglementare reprezinta cele mai mari riscuri externe pentru dezvoltarea companiilor lor.
„Romania continua sa fie atractiva pentru investitorii straini, ca urmare a unei performante in crestere a consumului si a puterii de cumparare. Sectoarele de interes sunt atat cele traditionale, ca cel al petrolului si gazelor sau al energiei, cat si cel de tehnologie, care inregistreaza o efervescenta crescuta ”,arata Florin Vasilica, Liderul Departamentului de Asistenta Fiscala si Juridica, EY Romania.
Remodelarea portofoliilor pentru reinventarea viitorului
Pe masura ce ritmul inovatiilor si al schimbarilor se accelereaza, creste si frecventa reexaminarilor portofoliilor. Peste o treime dintre companii (41%) isi reexamineaza portofoliile la fiecare trei luni, fata de mai putin de 10% dintre acestea cu un an in urma. Revizuirile frecvente de portofoliu le permit companiilor sa identifice mai usor si mai rapid zonele de investitii si achizitii, sa decida asupra activelor care ar trebuie cedate si sa isi imbunatateasca strategiile de alocare a capitalului.
Si presiunile actionarilor activisti declanseaza evaluari de portofoliu mai frecvente. Aceste presiuni pentru remodelarea portofoliilor sunt directionate spre reconfigurarea operatiunilor sau a amprentei geografice (35% dintre respondenti) si spre cedarea de active (28%). De asemenea, aceste presiuni se concentreaza asupra unei achizitii in cazul a peste o treime dintre respondenti (37%). Regatul Unit urca pe primul loc in topul destinatiilor pentru investitii, iar China se orienteaza spre piata americana
In pofida persistentei incertitudinilor legate de intentia sa de a parasi Uniunea Europeana (UE), Regatul Unit urca pe primul loc in topul destinatiilor pentru investitii, pentru prima data in istoria de zece ani a studiului, dupa ce in octombrie 2016 se clasa pe a saptea pozitie. Devanseaza astfel Statele Unite ale Americii (SUA), care au detinut primul loc inca din 2014. Regatul Unit este urmat de Statele Unite, Germania, China, Franta, Canada, India, Australia, Brazilia si Emiratele Arabe Unite.
Desi pozitia din top a Regatului Unit poate fi o surpriza pentru unii, tinand cont de actualele incertitudini, activitatea M&A s-a mentinut intensa in toata perioada de dupa referendumul din 2016 pentru iesirea din UE. In 2018, 10% dintre tranzactiile M&A la nivel global, cu o valoare totala de 400 miliarde de dolari, au avut loc in Regatul Unit, reprezentand al doilea cel mai bun an dupa criza financiara, tranzactiile interne fiind impulsionate de intrarile si iesirile solide de capital.
O alta schimbare surprinzatoare in top este revenirea Chinei printre principalele cinci destinatii de investitii, desi persista ingrijorarile in ceea ce priveste accesul la piata si reciprocitatea cu SUA si UE. Si, in ciuda problemelor legate de protectionism, SUA este o destinatie principala de investitii pentru noua din zece cei mai activi investitori transfrontalieri, printre care si China.
Toate drumurile duc spre tranzactii
Directorii executivi se asteapta ca strategiile lor in ceea ce priveste tranzactiile sa se confrunte cu o concurenta acerba, 90% dintre acestia estimeaza o crestere a ofertelor ostile si competitive in urmatorul an. In acelasi timp, 88% dintre acestia se asteapta la o mai mare concurenta pentru active din partea fondurilor private de capital, iar 80% la aparitia mai multor megatranzactii (cu valori de cel putin 10 miliarde de dolari).
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMALLBIMTotalEnergiesABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
Arduro
ELECTROGRUP
CDS
EDIT-Structural
AED
quadratum
GEWISS
EURO BUILD
VEGO
rigips
concelex
Acvatot 2019
SSAB
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
konsent
DRS
noark
BogArt
leviatan
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
SIGM
theda mar

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<